Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. április

Címoldal
Községi hírek, események
Községi hírek
Csatornaépítésre költenek legtöbbet
Kihelyezett konzuli fogadónap volt Adán
Lakossági fórum Moholon
Éjszakába nyúló KKT-ülés
Barátkozás a szelektív szemétgyűjtő ürügyén
Iskolanap a moholi Novak Radonić Általános Iskolában
Otthonom a világ
Új igazgató a Sportközpontban
Sajtótájékoztató a Demokrata Pártnál
Télies tavasz
Iskola napi hangversenysorozat
Óvodások biokertje
A sport és az egészség napja
Két padot készítettek
Új munkajogi törvény
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Fiatalok írják
Rendőrségi hírek
Gyremekszínjátszóink jubileuma - XXII.
Zöld levél
A jubiláló iskola
Árnyas oldal - Napos oldal
Impresszum

ÓVODÁSOK BIOKERTJE

    A már hagyományosnak mondható Tisza menti tavasz elnevezésű rendezvényt április másodikán nyitották meg az adai I. Helyi Közösség nagytermében és a részt vevő nyolc Tisza menti község óvodásainak szombaton délelőtt a színházban bemutatott, tavaszt jelképező előadásával ért véget.
    Először ezeknek az óvodásoknak a több hónapi szorgoskodással kialakított biokertjeit mutatták be az óvónők ügyes elrendezésében, a helyi közösség nagytermében. A kreációk még a felnőtt látogatók számára is érdekesek voltak, nem beszélve arról az alkotási folyamatról, minek során ezek a kis óvodások a magvak ültetésétől eljutottak a vetemények, növények földből való kibújásáig és fejlődésnek indulásáig. Lényegében a növényfejlődés kezdeti időszakát ragadták meg és mutatták be a kiállítás ügyesebbnél-ügyesebb zöld sarkaiban.
    A húsvét keddi, 13 órai megnyitón az adai első Helyi Közösségben először Nataša Popov, az adai Čika Jova Zmaj Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatónője üdvözölte a helybeli és a Tisza menti községek társintézményeinek képviselőit, majd az adai óvodások, illetve a helybeli Bartók Béla Alsófokú Zeneiskola egyik növendéke mutatott be alkalmi műsort.


Dr. Branka Lazić, a gyermekek és Ljiljana Vlanikolin


A megnyitóünnepségen fellépett óvodások. Háttérben a kézimunka-kiállítás


Az I. Helyi Közösség zsúfolásig megtelt terme


Az adai Čika Jova Zmaj gyönyörű növénykollekciója


PU Srećno dete – Novi Kneževac  Törökkanizsa


Napfény piramis Hófehérke óvoda -  Zenta


PU Kikinda – Nagykikinda

    Az idén a Tisza menti tavasz rendezvény 13. alkalommal került megrendezésre és – mint ahogy Ljiljana Vlanikolin, rendező és koordinátor mondta – ezután mindig Adán fogják bemutatni.
    - A Tisza menti tavasz gondolata lényegében akkor fogant meg bennünk, amikor 13 évvel ezelőtt részt vettünk az Újvidéki Tavasz bemutatón – mondta Ljiljana Vlanikolin. – Azóta töretlenül kitartottunk az óvodások és az elemisták környezetbaráti nevelésében. Mindehhez hozzájárulnak az óvónők, a tanítók, a családtagok, a szülők, a nagyszülők is, mígnem elérkezik a tavasz és az addig csíráztatott és kikelesztett növényeket, virágokat, szépen összerendezve, bemutatjuk a közönségnek. Mondanom sem kell, hogy ez a több hónapos folyamat mekkora élményt szerez a kisgyermekeknek és egész életükre megalapozhatja környezetbaráti, környezetvédelmi magatartásukat. Közben az adai Szarvas Gábor Könyvtár kiállítási termében rajzkiállításon mutatták be az óvodások ökológiai témájú rajzait.
    A megnyitó ünnepségen részt vett dr. Branka Lazić emeritus professzor is, aki lényegében a Zöld Kert mozgalom elindítója, amiből a bio-kertek is kinőttek.
    - Büszke vagyok a Tisza menti tavasz mozgalomra, amelynek során több ezer kisgyermek kapcsolódhatott be az egészséges bio-programok megvalósításába. Ezen felül, üdvözlöm azt a kezdeményezést is, hogy ebbe a bio-termesztésbe bekapcsoljuk az iskolásokat és a felnőtteket is, akikben ily módon tudatosodik a bio-termesztés elsőbbsége, fontossága a vegyszeres termesztéssel szemben. Szintén dicséretes a szervezők kezdeményezése, hogy az adai piacon megindítsák a bio-termékek és a hagyományos zöldségfélék szervezett elárusítását.
    A megnyitót követően dr. Branka Lazić előadást is tartott a bio-konyhakertészetről, dr. Mirjana Vasić pedig a konyhakerti növények sokféleségéről.
    Ugyanazon a napon bemutatták az Evodija okružena biljnom zajednicom azaz Evódia és növénytársulatai című (szerb nyelvű) könyvet is, amelynek szerzői dr. Dragica Vilotić és a moholi Srećko Šakić. Az evódia, vagy másképpen kóreai akác (Tetradium daniellii) egy kitűnően mézelő fa és ültetését a mi vidékünkön néhai adai polgártársunk, Resóc-ki Nándor kezdeményezte a múlt század hatvanas éveiben.
    A rendezvény során az I. HK hagyományápoló csoportja kézimunka-kiállítást tartott.

(Szöveg és képek: Király János)

april 2013.

Naslovna strana
Васкрс на прагу
Opštinske vesti, događaji
Opštinske vesti
Дан школе "Новак Радонић"
Vesti iz policije
Karatisti iz Ade i Bačkog Petrovog Sela
Impresum


Design by VA