Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. augusztus

Címoldal
István király színe előtt
Községi események
Felújul Mohol központja
Önkormányzati hírek
Szemeteskanna-osztás
Visszanyerni a régi hírnevet
Sikeres színdarabok rendezője
Július az ünnepségek jegyében
Kürtős kalács, muzsikaszó és agyagcsodák
Áldd meg urunk mindazokat,
Nagykorúság
Munkában és szórakozásban formálni a zenét
Ikrek és nagycsaládosok
Aranylakodalomra készülődve:
A tehetség is fontos,
Ünnepi teríték Ibi néni teraszán
Baráti motorozás moholi kezdeményezéssel
Tánciskola 2011
Nyári kézilabda-edzőtábor
Tízéves a moholi karateegyesület
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Vigyázat tűzveszély
Az alenök albumából
Gyermekszínjátszóink jubileuma - VIII.
Zöld levél
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Visszanyerni a régi hírnevet

    Köztudott, legalább is nekünk helybelieknek, hogy az adai sátortábor nagy hagyományoknak örvend. Az 1980-as évek elején épült tábor már az első évtizedben vajdasági jelentőségű hírnevet szerzett, sokfelől keresték fel a kempingezők, és töltöttek itt el pár hetet vagy egész idényt. Voltak évek, amikor 120-150 sátor, lakókocsi is helyet kapott a táborban, természeti adottságainak, a rendezettségnek, a vízpart közelségének, összességében magának a fekvésének köszönhetően, noha akkor még csak a legminimálisabb feltételeket tudta biztosítani…


Juhász Tibor és az adai, Tisza parti sátortábor részletei

    – Mi a helyzet ma, mit nyújt a sátortábor a természet-kedvelőknek? – tettük fel a kérdést Juhász Tibornak a kempingezők egyesülete elnökének, aki egyúttal a Vajdasági Kemping-egyesület elnöke is.
    – A sátortábor újabb kori története 2009-től számítható, amikor az egyesületünk megkapta az önkormányzat engedélyét és támogatását a meglévő tábor területének karbantartására és felújítására. Már abban az évben megkezdtük a terület tisztítását, amikor több fogyatékosságot is észrevettünk. Többek között a vizes gócok rendkívül rossz állapotát, és döntést hoztunk felújításukról. A következő évben, 2010-ben semmit nem tehettünk a rendkívül magas vízállás miatt, mivel a tábor árterületen fekszik. Ezt az időt viszont arra használtuk ki, hogy megoldjunk több szervezési formát. Így egyesületünket, vele együtt pedig Szerbiát is bevittük a kempingezők világszövetségébe, ami azt jelenti, hogy 2010-től Szerbia is rendes tagja ennek a világszövetségnek. Más szóval, Egyesületünk képviseli Szerbiát a világszövetség szintjén, ami több kedvezményre is feljogosít. Ezek után nemzetközi kártyát adhatunk ki, és élnek is ezzel a lehetőséggel a kempingezők. Ami a fejlesztést illeti, ugyanebben az évben indítottuk a lobbit a megfelelő minisztérium felé, megindokolva, hogy a Világszövetség tagja vagyunk, és egy sikeres pályázat útján 1 millió dinárig terjedő pénzösszeget kaptunk. Ezt az összeget új mobil vizes góc vásárlására költöttük, amellett felújítottuk a régit is, ugyanakkor a portásfülke építését is megkezdtük. Ez mellet az önkormányzat 500.000 dináros segítségével zúzott kővel borítottuk be a táboron átvezető utat a strandtól egészen a csónakkikötőig, így az áthaladás bármikor zökkenőmentes. Kiemelném, hogy az önkormányzat más anyagi támogatásban is részesíti az egyesületet, 400.000 dinárt irányzott elő a költségvetésben, amit céleszközként a tábor működésére használunk fel (víz, villany költségei, az őrök fizetése, szemétkihordás stb.), ezáltal lehet 5000 dináros családonkénti, azaz sátoronkénti „belépő” díjából fedezni a működési költségeket egész idényre. A villanyáramot most a csónakkikötőtől kapjuk, jelenleg mintegy 100 objektumot tudunk rákapcsolni, de igyekszünk minden évben bővíteni.
    – A látogatottság szempontjából milyen a mai év?
    – Azt mondhatom, hogy az idei év az utóbbi évek rekordéve, hisz eddig körülbelül 100 sátort, vagy úgy is mondhatjuk 100 családot (a családtagok számától függetlenül) fogadott be a tábor. Ebből 80 család a teljes idényre szóló bérletet fizette be, míg a megmaradt 20 (azaz 20%), a mozgó család, akik hosszabb rövidebb időt töltenek a táborban. Így állandóan van szabad hely. A vendégek összetétele is változatos, magyarán, sokan jöttek vidékről, akik itt töltik szabadságuk egy részét. Nyaralnak itt Szabadkáról, Újvidékről, Zomborból, Topolyáról, Belgrádból, Kikindáról.


Vadregényes tájon át vezet az út a táborba

    – Mindezek azt igazolják, hogy a sátortábor visszanyeri régi hírnevét?
    – Pontosan így van. De mindenekelőtt meg kell köszönni a régi vezetőségeknek eddigi ténykedésüket, különösen azoknak, akik 30 évvel ezelőtt a sátortábort építették, és szabad idejüket feláldozták egy ilyen csodálatos hely létrehozására, ami relatív rövid időn belül hírnevet szerzett, és közismertté vált. Szeretnénk visszaállítani a régi hírnevét, sőt a mai körülmények között még többet adni hozzá.
    – Milyen a hangulat a táborban, milyen tartalmakat tud nyújtani?
    – Itt két dolgot szeretnék kiemelni: az első a horgászási lehetőség. Ugyanis a tábort úgy alakítottuk ki, hogy a vízparton, 50-60 méteren nem telepítettünk sátrakat, így alkalmas helyet kaptunk a horgászásra magának a kempingnek a területén. A másik szórakozási lehetőséget a hálólabda és a tollaslabda pályák kialakításával oldottuk meg, ez is rendkívül népszerű és nagyban ki is használják. Ezenkívül minden év utolsó hétvégéjén megrendezzük a már hagyományos kemping-ralit (az idén negyedik alkalommal) ahova az egész országból várunk vendégeket, látogatókat. A három-négy napos rendezvény alkalmával igyekszünk megfelelő szórakozási lehetőséget biztosítani mindazoknak a természetbarátoknak, akik Adára látogatnak. Amellett, hogy a kempingezők együtt vannak, ismerkedhetnek, külön kísérő programokat is szervezünk kihasználva az adott lehetőséget. Főleg városlátogatás, templomok megtekintése, ismerkedés a falusi turizmus lehetőségeivel, művelődési programok a fő témák, de más nevezetes városokba is szervezünk kirándulásokat. Idén is megszervezzük ezeket a napokat augusztus utolsó hétvégéjén. Mindenkit szeretettel várunk, legyen az illető kempingező vagy nem.
    – Ezek után nyugodtan mondhatjuk, hogy a sátortábor alkotó része az adai turizmusnak?
    – Ez így igaz és célunk is, hogy bekapcsolódjunk Ada turisztikai életébe, amiben nagy potenciát látok nemcsak helyi, hanem országos szinten is. Valamikor sokkal magasabb fokon állt a kemping-turizmus, de a 90-es években nagyon visszaesett. Meg kell adni a lehetőséget, fel kell éleszteni a turizmusnak ezt az ágazatát is, főleg itt helyi szinten, de tágabb értelemben is, hisz más országokban ez sokkal magasabb szinten áll.

Vastag János

avgust 2011.

Naslovna strana
Podela kanti za smeće
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA