Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. augusztus

Címoldal
István király színe előtt
Községi események
Felújul Mohol központja
Önkormányzati hírek
Szemeteskanna-osztás
Visszanyerni a régi hírnevet
Sikeres színdarabok rendezője
Július az ünnepségek jegyében
Kürtős kalács, muzsikaszó és agyagcsodák
Áldd meg urunk mindazokat,
Nagykorúság
Munkában és szórakozásban formálni a zenét
Ikrek és nagycsaládosok
Aranylakodalomra készülődve:
A tehetség is fontos,
Ünnepi teríték Ibi néni teraszán
Baráti motorozás moholi kezdeményezéssel
Tánciskola 2011
Nyári kézilabda-edzőtábor
Tízéves a moholi karateegyesület
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Vigyázat tűzveszély
Az alenök albumából
Gyermekszínjátszóink jubileuma - VIII.
Zöld levél
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Ikrek és nagycsaládosok
nemzetközi találkozója

    Az ikrek és nagycsaládosok nemzetközi találkozóját július 31-én  az adai üdülőközpontban  tartották. A sikeres rendezvényről Krizsán Vilmostól, a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének elnökétől érdeklődtünk.
Sikerült-e maradéktalanul megvalósítani elképzeléseiket?
    – Igen, hiszen 6 országból több mint 370-en vettek részt a találkozón. Ha az idő azon a héten kedvezőbb lett volna, és ha nem lenne ilyen szegénység, akár háromszor ennyien is lehettünk volna. Szerencsére a rendezvény napján nem esett az eső (csak néhány csepp volt az ebédosztás idején), és így teljes egészében megvalósítottuk a tervezett programot.
    A megnyitó egészen parádésra sikeredett, nemde?
    – Valóban, a bácskossutfalvi Ady Endre Művelődési Központ Vadvirág népitánc-csoportjának Küküllő menti és rábaközi táncai, az adai Aranykapu Művelődési Egyesület Apróka tánccsoportjának somogyi táncai és énekszámai, valamint a Dvorski Péter vezette zentai Tincse tánccsoport fellépése kitűnő hangulatot teremtett. A műsorba illettek Csernus Valéria versei is, aki az ikrekről írt szerb és magyar nyelven. Egeresi Sándor távollétében a találkozót Világos Tibor alpolgármester nyitotta meg.

    Honnan érkeztek a résztvevők?
    – Boldizsár Béla Erdélyből, Pásztor Csaba a Felvidékről, Klementina Najcer egy 4 tagú küldöttség élén  Slatináról (Horvátországból), Jovan Radovanović a banja luka-i csoporttal hármasikreket és 3 ikerpárt hozott el, Magyarországról Csongrádról (16-an), Orosházáról (9-en) és Szákesfehérvárról (32-en) érkeztek. A vajdasági egyesületekből Bácskossuth-falva, Magyarkanizsa, Zenta, Bácsfeketehegy, Péterréve, Csantavér, Padé, Oromhegyes, Ada és Mohol nagycsaládosai és ikrei vettek részt a seregszemlén. Összesen 34 ikerpár és egy hármasiker volt jelen, akik mindannyian emléklapot kaptak. A vajdasági egyesületek vezetőit is beszámítva, összesen 14 egyesületi elnök tisztelt meg bennünket jelenlétével. Először voltak nálunk a slatinai és székesfehérvári nagycsaládo-sok. A találkozó jó alkalom volt arra, hogy az elnökökkel tárgyaljunk a további együttműködési lehetőségekről és meghívást kaptunk Peredre, Bélafalvára, Slatinára, Banja Lukára, Székesfehérvárra és Orosházára. A csongrádiakkal egy kopjafa felállításáról és Szendi Horvát Edit emlékére egy emlékhely kialakításáról is tárgyaltunk.
    Honnan kaptak segítséget a találkozó megtartásához?
    – A Tartományi  Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság pályázatán nyertünk, az adai Önkormányzat támogatása mellett, sajnos, máshonnan anyagi segítséget nem kaptunk. Ez is hozzájárult, hogy a tervezettnél kevesebben voltunk, hiszen ha az ebédet vagy a belépőjegyek árát fedezni tudtuk volna, akkor többen jelentkeznek. Az Adica Üdültetési Közvállalat segített annyiban, hogy az ikrek csak egy belépőjegyet fizettek, illetve a külföldi vendégeinknek biztosítottak kedvezményt. Külön meghívtuk a padéi Győrfi, a péterrévei Tóth és a csantavéri Gere családot, akiknek a VANCSESZ állta az ebédet és a belépőjegyek árát. Külön köszönjük annak a 20 tagú csapatnak a segítségét, akik Antal Gellér és Velez Teodóra vezetésével az ebéd elkészítését, a játékok lebonyolítását, a tombola megszervezését, a helyszín előkészítését és a vendégek elszállásolását vállalták. Jó kis csapatmunka volt, hiszen 300 személyre készítették és osztottak szét ebédet.
    A csapatmunka és a kapcsolatépítés mellett milyen üzenete volt ennek a rendezvénynek?
    – A család éve alkalmából megszervezett találkozó célja a családok védelmére, segítésére és összetartására ösztönözni a közösségünket, illetve felhívni a közvélemény figyelmét a katasztrofális  népesedési helyzet, a születést serkentő stratégia megvalósításának fontosságára, a nagycsaládos egyesületek tevékenységére, és a támogatásuk szükségességére. Mindez jórészt sikerült is, hiszen nemcsak a Magyar Szó és Dnevnik napilapunk számolt be az eseményről, hanem az újvidéki rádió és televízió is, sőt a Napjaink című műsor külön foglalkozott a nagycsaládosokkal – fejezte be a beszélgetést Krizsán V. Vilmos.

Bálizs Géza

avgust 2011.

Naslovna strana
Podela kanti za smeće
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA