Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. augusztus

Címoldal
István király színe előtt
Községi események
Felújul Mohol központja
Önkormányzati hírek
Szemeteskanna-osztás
Visszanyerni a régi hírnevet
Sikeres színdarabok rendezője
Július az ünnepségek jegyében
Kürtős kalács, muzsikaszó és agyagcsodák
Áldd meg urunk mindazokat,
Nagykorúság
Munkában és szórakozásban formálni a zenét
Ikrek és nagycsaládosok
Aranylakodalomra készülődve:
A tehetség is fontos,
Ünnepi teríték Ibi néni teraszán
Baráti motorozás moholi kezdeményezéssel
Tánciskola 2011
Nyári kézilabda-edzőtábor
Tízéves a moholi karateegyesület
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Vigyázat tűzveszély
Az alenök albumából
Gyermekszínjátszóink jubileuma - VIII.
Zöld levél
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Nyelvi figyelő
Valkaiak emlékezete

    Sok olyan vezetéknév található a magyar személynévanyagban, amely származási helyre utal. A Valkai is közéjük tartozik. Ilyen nevűek Bácskában, Baranyában és másutt is szép számmal akadnak. Az adai községhez tartozó Valkai-sornak (szerbül Sterijino a neve) egy ilyen nevű ember volt a névadója. Az első világháború után kialakult település eleinte a Stričević selo nevet viselte, magyar neve Valkai-sor lett arról a családról, amelynek malma, üzlete és kocsmája volt a tanyaközpontban. A baranyai Kopácson is több Valkai nevű él.
    A Valkai név régiségéről tanúskodnak azok a Bács, Bodrog és Csongrád megyei dézsmalajstromok, amelyek 1522-ból maradtak fenn. Ezekben tizennyolcszor fordul elő a Valkai név, különböző alakban. Elsősorban Vizesturol, Füles és Kutas lakosai viselték. Mivel ezek a régi helységek azon a tájékon feküdtek, ahol ma a Valkai-sor van, joggal feltételezhetünk folytonosságot a szóban forgó személynév használatában. Megemlíthetjük még Valkai András XVI. századi krónikaírót is, aki Kalotaszegen született. Magyar nyelvű művei közül több is fennmaradt az utókor számára: Chronica vagy szép históriás ének Károly császár afrikai hadjáratából, Chronica a nagy Bánk bánról, Historia az vitéz Hunyady János erdélyi vajdáról stb.
    Honnan származnak a Valkai nevűek? Valószínűszeg a Valkó nevet viselő helységek valamelyikéből, ugyanis több ilyen is akad. A legrégibb minden bizonnyal a mai Vukovár előde, Valkóvár. Ez a város, illetve vár a hajdani Valkó megye központja volt. A történészek egy része Szent István kori alapításúnak tartja Valkó megyét, Kristó Gyula szerint viszont csupán a XIII. században jött létre, ekkor függetlenedett Baranya megyétől. A XI-XII. században a Valkóvárhoz tartozó terület a pécsi püspökséghez tartozott, Tolnavár és Baranyavár megyéjével, valamint Bolgyánvár várispánsággal együtt, ezelőtt viszont a szerémségi marchia részének számított, tehát határőrvidéknek lehetett tekinteni.
    Maga Valkóvár jóval régibb alapítású, mint Valkó megye. Anonymus Gesta hungaroruma szerint Valkóvárat a magyarok a honfoglaláskor már itt találták. A Valkóvár név a Vukával, annak a folyónak a nevével lehet kapcsolatban, amely ott ömlik a Dunába. Elképzelhető, hogy a Vukát az akkori magyarok Valkónak mondták, és a partján levő várat Valkóvárnak nevezték el. Kevésbé valószínű, hogy a Valkóvár nevet egy Vlkovgrad névalak előzte volna meg. Arról lehet szó, hogy a szlávok által Tvrdomestónak nevezett települést a magyarok Valkóvár néven kezdték el emlegetni, miután birtokukba került,
    A Valkóvár névhez hasonló eredetű nevet visel a Pest megyei Valkó (amely Gödöllőtől délkeletre fekszik), a Bihari havasokban levő Magyarvalkó (itt található Kalotaszeg egyik legszebb temploma, amely a XIII. században épült), a Borsod–Abaúj–Zemp1én megyei Tiszavalk, a Zala megyei Valkonya (a XIV. században még külön volt Kisvalkonya és Nagyvalkonya), valamint a Bánát romániai részében elterülő Valkány (amelynek román, bolgár és magyar lakosai vannak).

Dr. Molnár Csikós László

avgust 2011.

Naslovna strana
Podela kanti za smeće
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA