Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. július

Címoldal
Megünnepeltük a község napját
Ada napi események
Tiszai hajókázás
Ada-napi rendezvények
Hírek
Az adai Egészségház akkreditálása
Focizz és légy boldog
Az elismerés ára a kemény munka
Az alelnök albumából
Falusi idill...
Kevés a haszon, sok a gond
Már a hagyományőrző is hagyomány
Korlátok nélkül internetezik a gyerekek 60%-a
Palacsinta
A kitüntetett gyűjtőtárs
Búcsú a padéi komptól
Tüzes évzáró
Ördöglakat és lucskos káposzta
Illetékes kerestetik!
Tánc a csűr alatt
Meseszerű aratóverseny volt Adán
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Gyermekszínjátszóink jubileuma - VII
Teológiai gondolatok
Kitettek magukért a gólyáink
Zöld levél
Vigyázat, tűzveszély!
Tíz évvel ezelőtt ezt írtuk júlisban
Sport
Tarka oldal
Impresszum

Korlátok nélkül internetezik a gyerekek 60%-a

    Július végével lezárul az Ifix Ifjúsági Szervezet Böngéssz biztonságosan! elnevezésű projektje. A tartományi Sport és Ifjúsági Titkárság finanszírozásában összesen tíz előadást tartottak a község általános iskoláiban, az ötletgazdák célja pedig az volt, hogy felhívják az iskolások figyelmét az internet által hordozott veszélyekre. Az előadásokkal párhuzamosan egy felmérés is készült a fiatalok számítógép- és internet-felhasználási szokásairól, amelynek eredményei a napokban készültek el.
    A május és június folyamán zajló előadásokon mintegy háromszáz diák vett részt Adáról, Moholról és Törökfaluról, a felméréshez előkészített kérdőívet pedig több mint kétszázan töltötték ki. Az eredményekből kiderül, a községi fiatalok, saját bevallásuk szerint, átlagosan több, mint 3 órát töltenek számítógép előtt, és legtöbben számítógépes játékokat játszanak rajta.
    A gyerekek csupán felének (49%) határozzák meg a szülők, hogy mennyi időt tölthetnek el a számítógép előtt, és csak 14%-nak szabják meg, hogy mit csinálhat a gép előtt. A gyerekek többségének nem állítanak határokat az internet tekintetben sem, mindössze 16%-uk számára korlátozzák rendszeresen a tartalmakat.
    A felmérésből továbbá kiderül, hogy a gyerekek többsége nem érzi veszélyeztetve magát az interneten, de jelentős részüket érte már valamilyen sérelem a virtuális térben (bántó megjegyzéseket kaptak, sértő képeket vagy videókat töltöttek fel róluk, feltörték a közösségi portálokon létrehozott profiljukat, elektronikus postafiókjukat, jelszavukat stb.).
    A kérdőívet kitöltő fiatalok közül csupán 30-an jelölték meg, hogy tanuláshoz felhasználják az internet által kínált lehetőségeket, a többségük csevegésre, kapcsolattartásra veszi igénybe a virtuális hálót. A gyerekek 39%-a ismerkedett már meg idegennel a világhálón.
    A felmérés részletes adatai rövidesen elérhetőek lesznek a szervezet honlapján: www.ifixada.org.rs.

PÁL Zsófia

juli 2011.

Naslovna strana
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA