Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. július

Címoldal
Megünnepeltük a község napját
Ada napi események
Tiszai hajókázás
Ada-napi rendezvények
Hírek
Az adai Egészségház akkreditálása
Focizz és légy boldog
Az elismerés ára a kemény munka
Az alelnök albumából
Falusi idill...
Kevés a haszon, sok a gond
Már a hagyományőrző is hagyomány
Korlátok nélkül internetezik a gyerekek 60%-a
Palacsinta
A kitüntetett gyűjtőtárs
Búcsú a padéi komptól
Tüzes évzáró
Ördöglakat és lucskos káposzta
Illetékes kerestetik!
Tánc a csűr alatt
Meseszerű aratóverseny volt Adán
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Gyermekszínjátszóink jubileuma - VII
Teológiai gondolatok
Kitettek magukért a gólyáink
Zöld levél
Vigyázat, tűzveszély!
Tíz évvel ezelőtt ezt írtuk júlisban
Sport
Tarka oldal
Impresszum

Tíz évvel ezelőtt
Ezt írtuk júliusban

    2001 július 1-én ünnepi ülést tartott a KKT. A díszvendégek között volt: a magyar nagykövetség főkonzulja, Makó testvérváros küldöttsége, a budapesti XI. kerület képviselői, a romániai Gyergyóalfalu küldöttsége. A környező községek, mint Zenta, Óbecse, Kishegyes, Topolya, Csóka, Magyarkanizsa, Szabadka is képviseltette magát, főleg polgármesterük személyében. A díszülésen kiosztották a községi elismeréseket, miszerint: okiratban részesült a 40 éves Bartók Béla alsó fokú zeneiskola, érdemérmet kapott Orosz Angéla, a Búzamezők hét virága motívum megalkotója, míg dicséretben részesült az Ellenállás mozgalom.
    A kísérő rendezvények kereteiben egy érdekes, főleg régiségeket bemutató kiállítás nyílt meg június 30-án. A tudósító Bálizs Géza ezt írja: „E kiállítás tanúbizonysága annak, hogy milyen értékeket hagytunk kárba veszni, mi minden lapul még a padlásokon. Másrészt, tanúbizonysága annak is, hogy még mindig fellelhetők olyan tárgyak, amelyeket őseink használtak.

    Képes beszámoló jelent meg Király Jánostól a Valkai soron megtartott hagyományos aratóversenyről, amelyre nyolc adai és környékbeli csapat nevezett be. Követve a hagyományokat a közönség láthatott stílusos mezei terítéket minden szépségével és eredetiségével, kasza-kalapálást, kaszálást, marokszedést, teregetést, kötést, keresztezést és a kaparást, amit „bőgőzésnek” is neveztek. A verseny végén Szauer Miklós atya szentmisét tartott.

    Lapunk tudósított a Családi kör tavaszi tárgysorsjátékának húzásáról, amit az adai Diáksegélyző Egyesület szervezett és június 29-én tartották meg a sportcsarnokban. Maga a sorsolás élőújság keretében és színvonalas kulturális műsor kíséretében történt a zsúfolásig megtelt sportcsarnok közönsége előtt.

    Szép kisváros Ada – címmel Gecse István bemutatja településünket arra törekedve, hogy hogyan lássa mindezt egy idegen, ugyanakkor szól a fogyatékosságokról, gondokról, tervekről – mindezt a két helyi közösség szemszögéből vizsgálva.

    Lesz a közeljövőben szeméttelep? – teszi fel a kérdést Vastag János egy körkérdéses interjú formájában, amikor megszólaltatja a II HK titkárát, a Standard közvállalat igazgatóját, a Végrehajtó Tanács volt elnökét és a községi kommunális osztály vezetőjét. ”Nincs további terjeszkedési lehetőség” – volt az általános vélemény. Azóta megoldódott a szeméttelep kérdése, amiben ma az elkezdett szelektív hulladékgyűjtés is közrejátszik.

    Jobbak voltunk, mint tavaly – sikeresen szerepeltek a moholi fúvósok a szabadkai fesztiválon, olvashatjuk Vastag J. tudósításában. Megszólalt Szabó László, a zenekar vezetője, aki összegezve a tapasztaltakat, elmondta, hogy ezen a második fellépésen már érezhető fejlődés tapasztalható az előzőhöz viszonyítva. A riportban megszólalt még Aleksza Árpád 11 éves klarinétos, mint legfiatalabb tag, valamint Kovács Imre a legidősebb zenész is.

Vastag J.

juli 2011.

Naslovna strana
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA