Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. július

Címoldal
Megünnepeltük a község napját
Ada napi események
Tiszai hajókázás
Ada-napi rendezvények
Hírek
Az adai Egészségház akkreditálása
Focizz és légy boldog
Az elismerés ára a kemény munka
Az alelnök albumából
Falusi idill...
Kevés a haszon, sok a gond
Már a hagyományőrző is hagyomány
Korlátok nélkül internetezik a gyerekek 60%-a
Palacsinta
A kitüntetett gyűjtőtárs
Búcsú a padéi komptól
Tüzes évzáró
Ördöglakat és lucskos káposzta
Illetékes kerestetik!
Tánc a csűr alatt
Meseszerű aratóverseny volt Adán
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Gyermekszínjátszóink jubileuma - VII
Teológiai gondolatok
Kitettek magukért a gólyáink
Zöld levél
Vigyázat, tűzveszély!
Tíz évvel ezelőtt ezt írtuk júlisban
Sport
Tarka oldal
Impresszum

Megünnepeltük a község napját

    Július 2-a, Ada község napja alkalmából pénteken, szombaton és vasárnap ünnepségsorozatot tartottak Adán és Valkaisoron, ahol zenés-táncos szórakoztató és hagyományápoló rendezvények, különféle sportversenyek, kézimunka- és gyűjtőkiállítás, Guinness-rekordkísérlet és kirakodóvásár várta az érdeklődőket. A község napja alkalmából szombaton díszülést tartott az adai képviselő-testület a színházteremben, ahol testület tagjai mellett megjelent a szabadkai Magyar Főkonzulátus konzulja, két magyarországi testvértelepülés vezetője, továbbá köztársasági és tartományi képviselők, a környező községek képviselői, valamint a helyi közintézmények vezetői.


Ünnepi ebéd a kitüntetetteknek és a vendégeknek a fürdőben

    Az egybegyűlteket Csonka Áron, a községi képviselő-testület elnöke köszöntötte, majd ünnepi beszédében a közösség számára az elmúlt esztendő jelentős eseményeit vette számba. Többek között emlékeztetett a Tisza-híd befejezésére, a helyi intézmények fejlesztésére és felújítására, a hulladékgazdálkodás szabályozására, valamint a sikeres IPA-pályázatokra, a diákok ösztöndíjazására, valamint a kollégium építésére. Kitért az elmúlt év nehézségeire is, köztük a belvízgondokra, illetve a nehéz gazdasági és szociális helyzetre. Az elkövetkezőkben az önkormányzat feladatai közé sorolta a szennyvíztisztító felépítését, a moholi iskola sportcsarnokának befejezését, a kerülőút, illetve az autópályához vezető út kiépítését. Bár hozzátette, hogy ezek a nagyberuházások jórészt a Tartományi Nagyberuházási Alapba befolyó pénzösszegtől függnek. Csonka Áron hangsúlyozta, hogy az önkormányzatnak javítani kell a lakosság életkörülményein a különböző intézmények és az infrastruktúra fejlesztésével, valamint kedvező feltételek megteremtésével az esetleges új beruházók számára.
    Ezt követően Bilicki Zoltán polgármester beszámolt a községi költségvetés új irányelveiről és programjairól, amelyek révén az elkövetkezőkben a helyi önkormányzat még hatékonyabban tudja támogatni a gazdaságot, a mezőgazdaságot és a nehéz szociális helyzetben levő embereket. Mint mondta, az önkormányzat két pályázatot írt ki munkahelyteremtésre, az egyiket a munkaközvetítő szolgálattal közösen, összesen 20 millió dinár értékben. A programok révén 200 új munkahely teremtésére biztosít pénzt az önkormányzat, amelynek az a célja, hogy 15 százalékosra szorítsa le a munkanélküliséget. Megjegyezte, hogy az adai községben jelenleg mintegy 19 százalékos a munkanélküliek aránya, ami alacsonyabb, mint 2008 augusztusában a gazdasági válság előtt, akkor ugyanis 20 százalékos volt.
    A díszülés végén Csonka Áron és Bilicki Zoltán átadta a községi képviselő-testület idei kitüntetéseit a díjazottaknak. Díszoklevelet vehetett át dr. Tóth Barna Elvira, az adai Egészségház igazgatója az intézmény eredményes irányításáért; érdeméremben részesült a zenei kultúra fejlesztéséért a helyi Bartók Béla Zeneiskola, a művelődési életben betöltött szerepéért az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör, valamint a szintén adai Tóbiás József sportmunkási tevékenységéért; továbbá dicséretben részesült a moholi Đorđe Tadić műgyűjtő Novak Radonić festő munkásságának ismertetéséért, a szintén moholi Öreg Ildikó kézilabdázó sokéves sportpályafutásáért, illetve a Moholi Sporthorgász-egyesület és a Moholi Karateklub a sokéves sikereiért, valamint az adai Bálind Árpád diák matematikai kutatásaiért és Göblös Péter tanár eredményes pedagógusi munkájáért. A polgármester köszönőlevelet adott át: a moholi Sava Trlajić énekkarnak és Zdravko Kašai rendőrparancsnoknak, az adai Kerekítő Magyar Pedagógusok Egyesületének és Bajusz Endre labdarúgónak, a törökfalusi Bakos Nándor földműves-szövetkezeti vezetőnek. A községi képviselő-testület elnöke pedig az adai Bakos Zoltán önkormányzati dolgozónak adott át köszönőlevelet.


Kirakodóvásár a rekreációs parkban

    A községnapi rendezvénysorozat péntek délután kezdődött Adán, a Cseh Károly iskola tornatermében, ahol az adai és moholi kézimunkázók, kézművesek, festők és gyűjtők állítottak ki. Szombat kora reggel kezdődött Valkaisoron az egész napos aratóünnepség, amelyen kilenc aratócsapat vett részt. Az adai rekreációs központban a Gulyás Partyn Guinness-rekordkísérletet hajtott végre a Gali Zoltán vezette szakácscsapat: 10 000 szármát főztek meg egy óriásbográcsban. A helyszínen egész napos zenés szórakoztató műsor és kirakodóvásár várta a vendégeket. Ugyanitt a délutáni órákban a Kerekítő MPE tartott gyermekfoglalkozásokat. A nap folyamán tenisz-, futball- és kézilabda-mérkőzéseket is rendeztek a rekreációs központ sportpályáin. A Tiszán pedig sétahajó-kirándulásokat szerveztek. Este Adán, a sportcsarnokban nemzetközi táncfesztivált tartott a New Ada Dance Táncklub. Szombaton és vasárnap ifjúsági és kuttyogtató horgászversenyt rendezett az adai Tisza Sporthorgász-egyesület.

Csincsik Zsolt (Magyar Szó)

juli 2011.

Naslovna strana
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA