Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. július

Címoldal
Megünnepeltük a község napját
Ada napi események
Tiszai hajókázás
Ada-napi rendezvények
Hírek
Az adai Egészségház akkreditálása
Focizz és légy boldog
Az elismerés ára a kemény munka
Az alelnök albumából
Falusi idill...
Kevés a haszon, sok a gond
Már a hagyományőrző is hagyomány
Korlátok nélkül internetezik a gyerekek 60%-a
Palacsinta
A kitüntetett gyűjtőtárs
Búcsú a padéi komptól
Tüzes évzáró
Ördöglakat és lucskos káposzta
Illetékes kerestetik!
Tánc a csűr alatt
Meseszerű aratóverseny volt Adán
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Gyermekszínjátszóink jubileuma - VII
Teológiai gondolatok
Kitettek magukért a gólyáink
Zöld levél
Vigyázat, tűzveszély!
Tíz évvel ezelőtt ezt írtuk júlisban
Sport
Tarka oldal
Impresszum

Meseszerű aratóverseny volt Adán

    Az alföldi nagy-nagy rónaságon július az aratás időszaka. Hajdanán kézi kaszálással, azaz kézi erővel takarították be a kenyérgabonát, ma azonban erős aratócséplők végzik az aratás és a cséplés közös feladatát, így a kézi kaszálás – hogy ne merüljön feledésbe az egykori keservesen nehéz, mára már megszépült munka – csak a hagyományápolást, no meg a nemes versengést szolgálja. Így volt ez szombaton, július 16-án Adán is, amikor Vreckó István réti búzaföldjén jött össze nyolc aratócsapat, a Mezei csokor, az adai nyugdíjasok tapasztalt, sok első díjat nyert csapata: Kopre Borbála, Vreckó István, Farkas Imre és Mándity Erzsébet (aki nemrégiben csatlakozott a bandához), a magyarországi Csorvás csapata, a zentai Öreg kakas két tyúkkal, a felsőhegyi Orompart csapata, a Kicsi meg a forgó Zentáról, a Szabadkai lovas csapat, a Mezei virág Zentáról és a valkai sori Szarkaláb aratócsoport.
    A zsűri (Mucsi Tibor, Kiskővágó István és Barát Dezső) előbb a feltálalt parasztreggelit, az aratási öltözetet és eszközöket osztályozta, majd Bikicki Mária jeladására Vreckó István elpukkantotta a vadászpuskáját és a lövésre következett a versenyszerű búzakaszálás. Mi, nézők és tudósítók, egyaránt jól szórakoztunk, hisz alig múlt fél évszázada, amikor bizony évről-évre kezünkbe vettük a kaszát, a marokszedő sarlót (csúnyább nevén kukát), a nagygereblyét (nagybőgőt), így lett némi fogalmunk a mezei munkák nehezebbikéről, de talán a legszebbikéről, a kézi erővel történő aratásról. A zsűri nem kevésbé volt jártas a feladatában és szakszerűen értékelte a csapatok munkáját, majd ezt a nyugdíjas otthonban elfogyasztott közös ebéd után hirdette ki. Előbb azonban a katolikus templomban a résztvevők aratási hálaadási szentmisén vettek részt, amire elvitték az erre az alkalomra font búzakoronát is.
    Az első díjat az adai Mezei csokor nyerte, második lett a zentai vicces nevű aratógárda, az Öreg kakas két tyúkkal, a harmadik pedig a felsőhegyi Orompart csapat.
    – Nem nagy meglepetés az eredmény – mondta Kopre Borbála, az adai csapat egyik oszlopos tagja, – hisz az elmúlt időszakban sok ilyen versenyen vettünk részt, és sorra elhoztuk az első díjat. Így nemrégiben Csorváson jártunk, ahonnan különdíjjal, 17-én Felsőhegyről pedig szintén első díjjal tértünk haza.


Égett a munka az aratók keze alatt


Mezei csokor Ada: Kopre Borbála, Vreckó István,
Mándity Erzsébet, Farkas Imre


Felsőhegyi Orompart


Öreg kakas két tyúkkal, Zenta


Az adaiak sejthették, hogy jó munkát végeztek, ezért már a búzaföldön mulatozásba fogtak, de Imre még megkalapálta kaszáját

Király János fényképes tudósítása

juli 2011.

Naslovna strana
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA