Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. december

Címoldal
Kellemes ünnepeket
Emberek - képek - események
Fel nagy örömre!
Karácsony
Hírek
Várakozás
A pozn@nici.com megalkotója
Van remény a sertés-tenyésztőknek!
Templomfestés - mesterség vagy művészet?
A legszebb emléktábla Adán Moholy-Nagy Lászlónak
Tizenhat ragyogó szempár
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Teológiai gondolatok
Karácsony

    Karácsony ünnepének tárgya a megtestesült Ige földi születése Betlehemben. Karácsony a keresztény időszámítás kezdete, de ez a szokás csak 498-tól él, amikor Dionysius Exiguus bencés apát az általa összeállított zsinati gyűjteményeket Krisztus születésétől kezdte datálni.
    A karácsony szláv jövevényszó, de egyes tudományos feltevések szerint a román nyelvből honosodott meg. A nagykarácsony december 25-ét, Jézus születésnapját jelenti, a kiskarácsony pedig az újévet, és a két karácsony kifejezés karácsony és az új év közé eső időszakra vonatkozik.
    A karácsony Isten befogadása. Annak a Jézusnak a befogadása, aki kétezer évvel ezelőtt lépett be az emberiség  történelmébe, aki nap mint nap kopogtat szívünk ajtaján, és aki egyszer majd újra látható alakban érkezik el hozzánk. Csak azt tudjuk szeretetteljesen befogadni, akit őszintén várunk. Egy emberi élet is úgy kezdődik, hogy várunk rá. És ez a várakozás meghatározza annak érkezését. A várakozni tudó ember nagy ajándék, mert aki tud várni, az tudja, hogy minden gyümölcs beéréséhez időre van szükség.
    Valaki majd jön karácsony éjszakáján, kopog az ajtónkon, de mi vajon ébren leszünk-e , hogy beengedjük? Vajon majd szívünk akarja-e, hogy Isten megszülessen bennünk? Akarunk-e majd részesülni abból a szeretetből, amit Istennek hívunk?
    Szent Lukács evangéliumában Jézus jászolja előtt hajtott térdet a pásztor, Máté evangéliuma szerint pedig leborultak a napkeleti bölcsek. Nekünk is őszinte, alázatos szívvel kell várnunk és befogadnunk Isten Fiát. Mert Jézus több mint egy betlehemi gyermek. Ő ugyanis Isten gondoskodásának jele. Nélküle a világ vak utakon járna.
    Jézusban emberré lett az Isten, hogy mi megistenülhessünk, hogy Isten fiai lehessünk. A karácsony felszólítja az istengyermekség állapotában lévő hívőket, hogy hitben, szeretetben fejlődjenek, hogy valamennyien felnőtt keresztényekké váljanak, és eljussanak a keresztény tökéletességre. 
    Köszönjük meg a karácsony éjszakáján hozzánk érkező Úrnak, hogy békéje és jósága sugárzik belőlünk, hogy jelenlétével támogat bennünket, hogy követésével utat mutathatunk másoknak.
    Jézus eljövetelének és jelenlétének egész életünket tartalmassá kell tennie. Régi énünknek meg kell halnia, hogy Isten Fiát magunkba fogadhassuk, hogy általa új, igazi életet élhessünk. Ha erre képesek leszünk, akkor a zsoltárossal elmondhatjuk:
    ”Megrészegülnek a te házad bőségétől, és gyönyörűséged patakjából itatod őket. Mert nálad vagyon az élet kútfeje és a te világosságoddal látunk világosságot.„ ( Zsolt 35,9-10)

Morvai Matild

decembar 2009.

Naslovna strana
Ljudi - slike - događaji
Vesti
Molski dobošar
Informacija o legalizaciji objekata
Vesti iz policije
Mladi pišu
Tragom izgubljenog vremena
Sport
Impresum


Design by VA