Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. december

Címoldal
Kellemes ünnepeket
Emberek - képek - események
Fel nagy örömre!
Karácsony
Hírek
Várakozás
A pozn@nici.com megalkotója
Van remény a sertés-tenyésztőknek!
Templomfestés - mesterség vagy művészet?
A legszebb emléktábla Adán Moholy-Nagy Lászlónak
Tizenhat ragyogó szempár
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

HÍREK

Idegenforgalmi kiállítás Újvidéken

    Ada község Idegenforgalmi Szervezete részt vett a 42. nemzetközi kiállításon Újvidéken, ahol a kiállítási  rendezvényen legnagyobb hangsúly a halászaton, vadászaton, sporton, ökológián és az idegenforgalmon volt. A kiállítást dr. Oliver Dulić ökológiai és természetvédelmi miniszter nyitotta meg.
    Az idei kiállításon közös standon több község idegenforgalmi szervezeteivel karöltve fellépett Ada, Topolya, Zenta, Kishegyes, Magyarkanizsa és Törökanizsa. A mi községünk idegenforgalmi kincseit sikerült a lehető legjobb módon bemutatni a szélesebb közönségnek. A kiállításon részt vett Manojlovity Erzsébet, Mikusák István, Búcsú Attila és Bilicki Zoltán, Ada község elnöke, kinek részvétele még színesebbé varázsolta bemutatkozásunkat!
    Ada standjánál Đorđe Dickov, a Staro zdanje étterem tulajdonosa nem mindennapi bemutatót tartott a helybeli specialitásokból és ételekből, ami nemcsak a kiállítóknak és szervezőknek, hanem az odalátogatóknak is meglepetésül szolgált!             


Sikerrel járt a referendum

    Az adai Második Helyi Közösség területén a helyi járulék bevezetésére kiírt és megtartott referendum sikerrel járt. A 6692 bejegyzett szavazó közül 3564-en, azaz 53,26%-ban járultak az urnák elé. Igennel 3025-en – 84,88 százalékban szavaztak, nemmel pedig 495-en, ami 13,89 százalékot tesz ki.
Tehát a referendum sikeres volt és az eredményeket már közzé is tették Ada község hivatalos lapjában.
    A Második Helyi Közösség választási bizottsága és vezetősége köszöni a polgároknak, hogy részt vettek a szavazásban!


Szavazás a Đura Đaković utcai Kádár házban

A dolgok mesélnek

    Ada egy nemzetközi programban vett részt, melynek célja megtisztitani környezetünket a tisztább és szebb községért!
    A program szerint  különféle hulladékokból a gyerekeknek figurákat kellett késziteni felhasználva saját fantázijájukat, elképzeléseiket és kreativitásukat. A legszebb alkotások készitői jutalomban is  részesültek a OFFS jóvoltából.
    Hulladékot több válalat is biztositotta, ezek voltak: Termometál, Manojlović kötöde, Valdi market, Kerek perec.
    A gyerekek nagy örömmel és odaadásal készitették müvészeti alkotásaikat abban a reményben, hogy a jutalom részesévé válnak.Legvégén egy kiállitást is szerveztünk melyen a szülők és az odalátogatók megtekinthették a kiállitott tárgyakat és mindenki a saját belátása szerint értékelhete a dolgokat.
    Résztvevők voltak: a Čika Jova Zmaj ovodásai, a Cseh Károly ált. iskola diákjai, a Halasz Józefnői kézilabdaklub, az AFK labdarúgóklub utánpótlása.
    Szervező  Manojlovity Erzsébet volt a játékos focisuli megbízásából!


Mohol lesz a házigazdája a jubiláló MIRK-nek

    A vendéglátók szervezői feladatait a moholi Aranykezek Kézimunka-egyesület vállalta fel, Telečki Elvira elnökletével. A soron következő, 40. MIRK előkészítésének első megbeszélése a moholi Kultúrotthonban zajlott november 21-én, ez egyúttal a klub- és szakosztályvezetők szakmai testületének első összejövetele volt. A rendezvény helyszínéül a moholi Novak Radonić Általános Iskola bocsát rendelkezésre tantermeket a tervezett időpontban.
    Az első tanácsülésen szó volt a bíráló bizottságok munkamódszerének megformálásáról, a klubok versenyének szabályzatbővítéséről, a kiírt néprajzi pályázatról, az iskolák és az óvodák képzőművészeti pályázatának témájáról, a részvételi díj összegéről, a nyitó- és záró rendezvény időpontjáról és egyebekről.
    „Rendezvényünkre, 2010. április 3. és 11. között kb. 4500 kiállítót várunk, ami kb.80 egyesületet jelent egész Szerbiából, ezenkívül külföldi kézimunkázók alkotásait is szeretnénk megmutatni az érdeklődőknek. Tárgyalásokat folytatunk az Önkormányzattal, a községi Turisztikai Szervezettel a rendezvény realizálásával kapcsolatban”- mondta el Telečki Elvira – „és azt is elárulom, hogy tervünk a méretes csokitojás rekordjának megdöntése! Mindenekelőtt jelentkezését várjuk azon moholi lakosoknak, akik szívesen adnának szállást vidéki kiállítóknak, amíg itt tartózkodnak nálunk. Kérem a jelentkezőket, hogy vendéglátói szándékukat jelezzék a Moholi Helyi Közösségben!"

Lajkó Szilvia


Ez történt a moholi ÖTT háza táján

    „A jövő év júniusában a moholi ÖTT junior lánycsapata képviseli majd az Észak-bánáti Körzetet a tűzoltók országos versenyén. Számítunk a Tűzoltó Szövetség, az önkormányzat, a moholi Helyi Közösség és a szponzorok támogatására - mondta Telečki Elvira, majd a november 28-án tartott Tűzoltóbál történéseivel folyatta – Vendégeink voltak a muzslyai ÖTT –,a füzesgyarmati ÖTE, valamint a biharnagybajomi ÖTE képviselői, Világos Tibor, községünk alelnöke, valamint Sebők Sándor, aki a magánvállalkozók közül egyedül juttat pénzeszközt minden évben a moholi ÖTT megsegítésére.
    A füzesgyarmati kollégák légzőkészülékeket ajándékoztak nekünk, valamint kedvezményes áron ajánlották fel egyik tűzoltóautójukat, amely autó árának felét egy svédországi adományozó biztosítja. A biharnagybajomi tűzoltók pedig felkínáltak egy pótkocsit teljes felszereléssel, vagyis tűzoltókocsit miniben egy utánfutón. Elmondhatom, hogy boldogok vagyunk! Segítőink jóindulata biztat minket körülményeink ellenére.
    A következő jó hír az, hogy a moholi ÖTT 10 évre a magáénak tudhatja a lövölde épületét és a hozzá tartozó területet, amelyet 2006 óta kér a községtől.
    A moholi ÖTT- és az Aranykezek Kézimunka-egyesület tagjai minden kedves olvasónak kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánnak!"

Lajkó Szilvia

"Örömöd sok legyen, bánatod semmi,
segítsen az Isten boldoggá lenni!"

    November 18-án így köszöntötte Rózsa Sándor, a moholi Nyugdíjas-egyesület elnöke, az aznapi ünnepelteket, vagyis az Erzsébeteket, Katalinokat és a szülinaposokat. Összesen tíz személynek szólt az Isten éltessen sokáig, mégis minden jelenlevő vidám, boldog és jó kedvű volt."az egyesület apró ajándékkal lepi meg az ünnepelteket, akik viszont most vacsorával kedveskednek a tagoknak. Lényeg most is az, hogy összejöjjünk és együtt legyünk."- hangsúlyozta Rózsa Sándor.

Lajkó Szilvia


Önsegítő csoport Moholon

    Nagy József, a moholi Idősek klubjának vezetője dicsekedett el azzal, hogy december l-én szerződést írt alá A MOHOLI IDÖSEK ÖNSEGÍTŐ CSOPORTJAI tervezetről, Ő maga, mint koordinátor, valamint Rózsa Sándor, a moholi Nyugdíjas-egyesület képviselője.
    A projektum fő felelőse a moholi Nyugdíjas-egyesület. 30-40 aktivista képeznek ki arra, hogy a környezetünkben élő idős, magányos esetleg rokkant, menekült vagy kitelepített emberekkel felvegyék a kapcsolatot, társaságot nyújtsanak nekik, megoldást találjanak problémáikra és szükségleteik kielégítésére, vagyis igyekezzenek megakadályozni a szociális elszigetelődést, az előítéletek további terjedését és javítsanak életminőségükön, A csoportok szervezett ereje vezethet közösségbeli változásokhoz, kiegészítve ezzel a helyi szociális intézmények munkáját, mivel nincs elegendő kapacitásuk aminőségi támogatásnyújtáshoz.
    Az aktivistáknak december l-től a jövő év június l-ig csoportokat kell alakítaniuk maguk köré, és folyamatos kapcsolatot kell fenntartaniuk a koordinátorral, hiszen a problémák felismerését követő megoldást, a helyi szervekkel való együttműködés eredményezheti.
    A projektum partnerei az adai Szociális Gondozó Központ, a moholi Idősek Otthona, a szegénység csökkentésével foglalkozó bizottság és az adai önkormányzat. Az eszközöket, 266.000,00 dinárt a belgrádi BAIKÁNI ALAP HELYI KEZDEMÉNYEZÉSE–BCIF biztosította.


Figyelem !

    A moholi idősek önsegítő csoportjai megkezdték tevékenységüket Moholon
    A projektum fő felelőse a moholi nyugdíjas-egyesület
    A projektum partnerei az adai Szociális Gondozó Központ, a moholi Idősek Otthona, a Szegénység Csökkentésével Foglalkozó Bizottság, valamint az Adai Önkormányzat, az eszközöket a belgrádi Balkáni Alap Helyi Kezdeményezése - BCIF biztosította.
    Célcsoportok

  • Szociálisan elszigetelt idős személyek
  • Rokkant személyek
  • Az összes idős személy, menekültek és kitelepítettek

    Céljaink:

  • Az idősek életminőségének javítása
  • A közösségünkben elő idős személyek problémáinak megoldása
  • Megakadályozni az idősek elmagányosodását és szociális elszigetelődését
  • Megcáfolni közösségünkben az „idős = passzív” előítéleteket

    Miért alakult meg az önsegítő csoport?

  • Az idősek ismerik saját problémájukat és szükségletüket.
  • Nagy tudásuk, tapasztalatuk és sok szabadidejük van.
  • A csoportok tehetnek legtöbbet a közösségbeli változásokért.
  • A meglévő helyi szociális intézményeknek nincs elegendő kapacitásuk, hogy minőségi támogatást nyújtsanak az időseknek.
  • A csoportok olyan szervezett erőt képviselnek a közösségben, melyek rámutatnak a problémákra és a helyi szervekkel folytatott dialógus által és tevékenységük révén igyekszenek megoldást találni.

    Információs telefon:  861-568


Megerősítő hétvége

    Az adai Kékkereszt Egyesület szenvedélybeteg-segítő szolgálata hitmélyítő, megerősítő hétvégét szervezett. A már hagyományos találkozót 2009. október 3-án tartották Adán a Vöröskereszt épületében  Krizsán Vilmos titkár adott helyet a meghívottaknak. Vajdaság több községéből vettek részt, így a szabadult függőbetegek, családtagjaik, segítők, önkéntesek! Jelen voltak Szabadkáról, Horgosról, Oromhegyesről, Csókáról, Zentáról, Péterrévéről, Óbecséről, Versecről, Moholról és Adáról.
    Kellemes, meghitt találkozás volt, régi és új ismerősökkel. Megosztva az elmúlt év örömeit, gondjait, egymást erősítve az elhatározásban az új és más erkölcsi alapokra épülő életért.
    A jelenlevőket Lakatos Zoltán, a Kékkereszt Egyesület elnöke köszöntötte, kiemelve a közösségbe tartozás, összefogás fontosságát.
    Bevezető megnyitó igét a zentai esperesplébános, Nagy József szolgáltatott. József atya igehirdetése segített megnyitni a szíveket, szeretetre, elfogadásra, megértésre, összefogásra buzdítva a jelenlevőket.
    Dr. Rákóczy Károly a Kékkereszt Egyesület önkéntes segítője előadásában kiemelte az egyesület fontosságát, utalva arra, hogy a gyógyított függőbetegnek fontos, hogy tartozzon valahova, olyanok közé, akik megértik, elfogadják és segítik.
    A találkozó nagyon kellemes, baráti, testvéri hangulatban telt el. Közös ebéddel zárult, ezt a moholi Idősek Otthona segítségével készítették. Lakatos Zoltán búcsúzóul megköszönte mindenki segítségét, jelenlétét.
    Találkozunk 2010 októberében! 


VENDÉGSZEREPLÉS SIÓFOKON

    Ada nyugdíjasai (tánc, énekkar) meghívást kaptak a siófoki Liba ünnepre (Márton napja) és Pálinkafesztiválra. Mandity Erzsébet és fia Róbert vendégei voltunk. Nagyon szép és kellemes balatoni élményben volt részünk, sétával és többszöri fellépéssel, ami nagyon sikeres volt. Sok tapsot kaptunk és köszönjük vendéglátóink kedvességét!

Nyugdíjasok


Hírek a Községi Tűzoltó Szövetségből

    A Községi Tűzoltó Szövetség meghívására november 20. és 22. között Adán tartózkodott a Budakalászi Tűzoltó Örs (Magyarország, Ada, község új testvérvárosa)– önkéntes tűzoltók – héttagú küldöttsége, amelyet Tóth Rudolf parancsnok vezetett. Pénteken este a Tűzoltó otthonban rövid fogadást tartottak a Szövetség vezetői, majd elszállásolták a vendégeket magánházaknál. Szombaton délelőtt a vendéglátókkal együtt megtekintették Ada nevezettességeit, majd a TSZ elnökségi tagjai és a budakalászi, pomázi tűzoltók ebéddel egybekötött megbeszélést folytattak a Tűzoltó otthonban. A Szövetség küldöttségét Mikus Ervin elnök és Vlasity Zoltán alelnök, míg a vendégekét Horváth Rudolf parancsnok vezette. E baráti megbeszélést jelenlétével megtisztelte Világos Tibor községi alelnök is. Az eszmecserén szó volt a 2 baráti testület együttműködésének fejlesztéséről és erősítéséről, az itteni és a magyarországi tűzoltók anyagi támogatottságáról, a szervezetek felszereltségéről és más aktuális kérdésekről. Mindkét fél leszögezte, hogy az önkéntes tűzoltók jelenlétére is nagy szükség van tüzek oltásakor, Magyarországon ezt mind jobban méltányolják és támogatják (anyagilag is!), míg Ada községben még egyelőre kevésbé értékelik az önkéntesek tevékenységét!
    A vendégeknek szombaton délután a Tájházat is megmutatták. A budakalászi tűzoltók vasárnap utaztak vissza, teli élményekkel és új tapasztalatokkal.

Bálizs Géza

decembar 2009.

Naslovna strana
Ljudi - slike - događaji
Vesti
Molski dobošar
Informacija o legalizaciji objekata
Vesti iz policije
Mladi pišu
Tragom izgubljenog vremena
Sport
Impresum


Design by VA