Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. június

Címoldal
Címlapunkhoz
Emlékezés
A KKT üléseiről
A Második Helyi Közösség tavaszi tevékenységéről
Új digitális telefonközpont augusztus végéig!
Ada község ünnepe
Aratóünnepség júliusban
Az adai repülősport 23 éve
Önkormányzati fogadáson a kiváló fiatalok
Fizikából és matematikából országelső
A negyedik Bárdos Lajos Zenei Hetek
A Venus sikeres szereplése
Kertem, kertem, kertecském
Örvendj népem!
IV. Vajdasági Keresztény Fesztivál
Örvendj népem! - Képekben
Lendületben az Ifix
Bemutatkoznak az Ifix új vezetőségi tagjai
A szélenergia hasznosítása
A 90 éves Andruskó Károly köszöntése
Európai kapcsolatok
Kapcsolattartás a testvértelepüléssel
Nyelvi figyelő
Versek
A legszebb kertek sorrendje
Zöld levél
Hírek
Felhívás
Rendőrségi hírek
Ügetőversenyek Adán
Horgászhírek
Tarka oldal
Impresszum

LX. ZÖLD LEVÉL

    Május végén, június elején látványosan levonult a Tisza árhulláma. A partokat azonban térdig érő sár borítja, a vízen pedig szüntelenül úszik a messzi tájakról származó szenny. Ilyen körülmények között vártuk a Tisza virágzását, de lapzártáig még nem történt meg. Szakvélemények szerint a kérészek repülése a májusi zord időjárás miatt késik.
    Örvendetes tény viszont, hogy visszatérni látszik a múlt század közepére jellemző nyári időjárás: a szélsőséges hőmérséklet-alakulás, a nyári záporok, a felmelegedés-lehűlés váltakozása.
    Ezen felül is van egy jó és egy rossz hírem. Előbb mondom a jót.
    Újságunk mostani címlapján, Tóth Viktória kezében tartva színesben is látható az adai rekreációs park egyik szögletében tenyésző és virágzó orchidea, a fehér madársisak (Cephalanthera damasonium). Az idén soha nem látott mennyiségben virágzott, több mint 150 tőt számláltunk meg, és aki csak látta, örült neki. De mit is kell tudnunk az orchideákról?
    „Az orchideák vagy kosborfélék különös virágszerkezetük, harmonikus vagy bizarr szépségük, rejtélyes, nehezen vizsgálható életmódjuk, alig megoldható tartásuk, ritkaságuk és kényességük okán az európai növényvilág arisztokratái közé tartoznak.” (Németh-Seregélyes)
    Az európai orchideaflóra a Kárpát-medencében több mint negyven fajjal képviselt. Ezek között némelyek gyakoriak, míg mások rendkívül ritkák. Van olyan faj, amelyik az egész kontinensen kiveszőben van. A miénk közepes elterjedtségű faj, egy-egy tő eszmei értéke 20 euró (azaz, ha valaki egyet kivág és rajtakapják, ennyi bírságot kap).
    Minden hazai orchideafaj szoros, ún. mikorrhiza gyökérkapcsolatban él a talajban lévő speciális gombákkal, amelyek nélkül nem képes megélni. A spórakönnyű magvakból a bő maghozam ellenére csak ott fejlődik új növény, ahol a talajban ezek a gombák jelen vannak.
    A fehér madársisak népi elnevezése a fehér bivak, vagy hímteke portartó, önmegporzó, ezért csak a legritkább esetben nyílik ki. Szelíd szépségű fehér virága laza fürtökben áll, ősz elején beérnek picinyke magvai, és a széllel terednek. Közép-Európában honos, de Palesztinától a Kaukázusig is megtalálható. Az orchideák minden faja egész Európában, így hazánkban is védett, illetve fokozottan védett.
    
És most jön a rossz hír:
    
A park kezelését végző illetékes közvállalat munkásai lekaszálták egész orchidea-állományunkat!? Annak ellenére, hogy tavaly is, az idén is személyesen többször is felkerestük a vállalatot, megmutattuk nekik a madársisak élőhelyét, és figyelmeztettünk a védettségére. Ha most a szigorúan védett virágok eszmei értékét beszorozzuk a tőszámmal, a száz négyzetméteren okozott kár 2500 euróra rúg. És mindez néhány felfoghatatlan perc alatt történt!
    Minden további kommentár felesleges. Ítéljék meg maguk a természetbarátok ezt a felelőtlen eljárást.
    A környezetvédelmi minisztériumnál megtettük a feljelentést…

Király János

jun 2005.

Naslovna strana
Za naslovnu stranu
Nova digitalna centrala do kraja avgusta!
Dan Opštine Ada
Program žetelačke proslave
Molski dobošar
Obaveštenje
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA