Kezdőoldal - Početna stranaLegújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztőség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matičaraArchívum - ArhivaLinkek - LinkoviVendégkönyv - Knjiga utisakaE-mail

 
2004. június

Címoldal
5 éves a Községi Körkép
Címlapunkhoz

A mezőgazdasággal foglalkozók bejegyzéséről

Pillanatképek az adai helyi közösségek munkájáról
Fergeteges évzáró műsort tartottak június 11-én a Szivárvány-óvodások
Sok a gond - kevés a pénz
Az összefogás meghozta az eredményt
A színek nyelvén
A Cseh Károly Általános Iskola végzős diákjai
Ballagások és találkozók
Régi mondák nyomában
Nyelvi figyelő
Mit vár az idei nyártól?
Hat év börtön jogerős ítélet nélkül
Olcsó-e a kínai áru?
Körképtől Körképig
Ismerjük-e községünket?
Rendőrségi hírek
Negyven éves osztálytalálkozó a Műszaki Iskolában
XLVIII. Zöld levél
Június – Szent Iván hava
A levéltetű, mint örök növényvédelmi probléma
Csinosodó Tájházunk
Tartálykocsi a szobában
Életképek községünkből
Civil katonák
Bárdos Lajos Zenei Hetek
A ballagóknak
Fiatalok írják
Felcserélték a szerepeket...
ART 2004 - ADA
Program Ada község napjára
Községünk amatőr festői
Tarka oldal
Impresszum

REKREACIJA - LETO 2004.

LETO U REKREACIONOM CENTRU

     U prethodnom periodu, dokazali smo se kao izuzetno preduzimljivi i uspešni. Opština Ada je posebno posle Ustava iz 1974. god. i neposrednog zaživljavanja statusa autonomije Vojvodine, ostvarila zavidan društveni progres. Po svim pokazateljima, bili smo među vodećim opštinama u Vojvodini. Radili smo i gradili, i sebi stvorili bogatije i sadržajnije okruženje. Među prvima smo u Severnoj Vojvodini izgradili Sportsku halu. Hipodrom u Adi je i sada poznat među ljubiteljima konjičkog sporta u Jugoistočnoj Evropi.
    Rekreacioni centar, posebno kompleks bazena, sada JP "ADICA" je naš ponos. U letnjim žegama na naše bazene na osveženje dolaze žitelji iz šire okoline (Kikinde, Subotice, B. Topole, Bečeja....) Početak svake sezone nas prijatno iznenadi. Stalno se obogaćuje sadržaj za decu van bazena. Tako da krug bazena postaje sve prijatnije mesto dnevnog boravka i za nekupače, posebno sa malom decom. to se ostvaruje i uz materijalnu podršku opštine i mesnih zajednica Ade.
    Za očekivati je, da se pored spoljnog izgleda, koji impresionira i sve posetioce bazena, posebno sa strane, vodi računa i o održavanju i unapređivanju najvitalnijih funkcija bazena (sistem za prečišćavanje vode, bezbednost u manipulisanju hlorom) kao i zakišnjavanju bazena koji je građen pre više od 20. godina. Sve u svemu, možemo biti i jesmo ponosni na naš bazen.

PLAŽA

    Bez obzira na uređenost i visoki komfor u krugu bazena, u 2003. godini plaža na Tisi je bila izuzetno posećena. To su uglavnom ljubitelji neposredne prirode i zaljubljenici Tise, kao i građani sa nižim prihodima. U odnosu na bazen, plaža je bila zanemarena.
    Već u prošloj, a naročito u ovoj godini, situacija se znatno izmenila. Najpre su ađanske mesne zajednice ulagale određena sredstva u uređenje plaže, a ove godine ove obaveze preuzelo je na sebe J.P. "Adica". Do početka sezone kupanja, postavljene su korpe za otpadke, kabina za presvlačenje, trava je pokošena, teren izravnan, sanitarni čvor je doveden u red, tako da su stvoreni pogodni uslovi za boravak na plaži.
    Na plaži postoji ugostiteljski objekat sa pristupačnim cenama za hranu i piće. Sve je preduzeto da nam boravak na plaži, ako nas vreme posluži, bude ugodniji nego prethodnog leta.

KAMP

    Pre dvadesetak godina prišlo se organizovanijem i masovnijem kampovanju na Tisi. Obala Tise nizvodne plaže se postepeno čistila od žbunja i nekorisnog rastinja, ostajala su samo drveća i prostor za postavljanje šatora. U društvenom sistemu u kojem se u većoj meri uvažavao interes i potrebe radnog čoveka, na račun profita, organizovano se prišlo prilagođvanju obale Tise za kampovanje. U kamp je dovedena voda, struja i izgrađeni su sanitarni čvorovi. Postojali su plaćeni radnici za održavanje higijene, košenje trave kao i noćni čuvari.
    Većih problema u funkcionisanju kampa nije bilo do 2002. godine. Društveni ambijent u kojem živimo, sve manje stimuliše i podstiče ljude na odgovorniji odnos prema okruženju u kojem žive. U 2002. god. od oko 80 kampera (kamp objekata), svega 11 je izmirilo svoje obaveze za korišćenje kampa. JP "Adica" koje je organizovala rad kampa, koja kao i sve privredni subjekti posluje na principu profita, ostvarila je gubitak u iznosu od 30.656 dinara. Zbog neorganizovanosti kampera i nespremnosti JP "Adica" na rizično poslovanje, kao i da iz dela dotacije koje dobija iz Budžet i od Prve i Druge MZ Ada, pokrije eventualni višak rashoda nad prihodima kampa, tj. gubitak, kamp je u 2003. g. funkcionisao sa mnogo manje organizovanosti nego u prethodnim godinama. Takvo poslovanje bez pravog "domaćina", doprinelo je da nam je kamp prethodnu sezonu završio mnogo zapušteniji nego prethodnih sezona. Najproblematičnije je elektrosnabdevanje kampa.
    Postojeće stanje se mora prevazići. To su naši problemi i niko ih sa strane neće rešavati. Imamo kamp, a postoji i velika zainteresovanost za kampovanjem. Kamperi su se organizovali u skladu sa zakonskim propisima, koji regulišu pitanje kampova. Formirano je UDRUŽENJE LJUBITELJA KAMPOVANJA "TISA" ADA, kojem se mora pružiti podrška u organizacionom i administrativno-finansijskom poslovanju. Kao što iz Budžeta Opštine i sredstva Prve i Druge MZ sufinansiramo rad bazena, tako moramo materijalno pomoći i rad i organizovanost plaže i kampa.
    Uz podršku Prve MZ Ada, početkom godine je održana Osnivačka skupština UDRUŽENJA LJUBITELJA KAMPOVANJA "TISA" ADA. Izabrana su i radna tela Udruženja.
    Zbog nepostojanja institucija ZBOROVA GRAĐANA ili drugog oblika neposrednog informisanja građana o načinu utroška budžetskih i drugih zajedničkih sredstava, građani, a posebno neposredno zainteresovani, kao što su LJUBITELJI TISE, nisu u situaciji da budu informisani kao i da daju svoju ocenu i mišljenje tj. da odobre ili ne podrže način utroška sredstava koje stvaraju. Kada smo imali organizovani kontakt sa ODBORNICIMA, za koje smo mi glasali i koji u ime interesa građana treba da rade a ne po dnevnom interesu svojih STRANAKA? Zbog toga smo došli u situaciju da nam PROPADA KAMP, dar prirode koji smo svojim radom i sredstvima prilagodili ljudskoj potrebi.

Dimitrije Aksin

juni 2004.

Naslovna strana
Kako smo glasali na predsedniškim izborima
Rekreacija - leto 2004.
Vesti iz policije
Lepše i bolje
Cisterna u sobi
Mladi pišu
Mladić za primer
Svečani program povodom dana Ade
Slikari naše opštine
Impresum


Design by VA