Kezdőoldal - Početna stranaLegújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztőség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matičaraArchívum - ArhivaLinkek - LinkoviVendégkönyv - Knjiga utisakaE-mail

 
2004. június

Címoldal
5 éves a Községi Körkép
Címlapunkhoz

A mezőgazdasággal foglalkozók bejegyzéséről

Pillanatképek az adai helyi közösségek munkájáról
Fergeteges évzáró műsort tartottak június 11-én a Szivárvány-óvodások
Sok a gond - kevés a pénz
Az összefogás meghozta az eredményt
A színek nyelvén
A Cseh Károly Általános Iskola végzős diákjai
Ballagások és találkozók
Régi mondák nyomában
Nyelvi figyelő
Mit vár az idei nyártól?
Hat év börtön jogerős ítélet nélkül
Olcsó-e a kínai áru?
Körképtől Körképig
Ismerjük-e községünket?
Rendőrségi hírek
Negyven éves osztálytalálkozó a Műszaki Iskolában
XLVIII. Zöld levél
Június – Szent Iván hava
A levéltetű, mint örök növényvédelmi probléma
Csinosodó Tájházunk
Tartálykocsi a szobában
Életképek községünkből
Civil katonák
Bárdos Lajos Zenei Hetek
A ballagóknak
Fiatalok írják
Felcserélték a szerepeket...
ART 2004 - ADA
Program Ada község napjára
Községünk amatőr festői
Tarka oldal
Impresszum

AZ ÖSSZEFOGÁS MEGHOZTA AZ EREDMÉNYT
Jótékonysági rendezvények Katona Annamária megsegítésére

    Lapunk áprilisi számában mi is megjelentettük a moholi Katona család felhívását, mellyel arra kérik emberbarátaikat, hogy segítsék előteremteni azt az összeget, amely a tizenhárom éves kislányuk Annamária gerincműtétje költségeinek fedezésére szükséges. A műtét 5000 euróba kerül, és egy pécsi klinikán hajtják végre. Ez az összeg a munkanélküli szülőknek óriási megterhelést és gondot jelent. A Segítő Jobb Alapítvány zentai irodája ígéretet tett a költségek felének fedezésérre, de a másik felét és a rehabilitációs költségeket a családnak kell viselnie.
    Katonáéknál tett nem régi látogatásunk alkalmával megtudtuk, hogy szép számban érkezett befizetés a megadott folyószámlára, magánszemélyektől, vállalkozóktól, vállalatoktól, különféle szervezetektől stb. Érkezett befizetés Svájcból, Ausztriából, Magyarországról, Németországból, így a hiányzó összeg, amit a családnak kell előteremteni, kis híján már összegyűlt. Most már nyugodtabban várják a műtét időpontját, amit a Pécsi Tudományegyetem Ortopédiai klinikája időközben meg is adott, mely szerint Annamáriát ez év szeptember 28-án műtik meg.
    „Elmondhatom, hogy óriási erőfeszítésbe került mire eljutottunk a mai helyzetig – mondja az édesapa, Ferenc. Noha töretlenül hittem az emberek segítőkész jó szándékában, voltak pillanatok, amikor kilátástalannak tűnt az addig befektetett munkám. Elutasító szavakat kaptam „eminens” vezetőktől, a Segítő Jobb Alapítvány zentai irodájában is csalódtunk, ígéreten kívül mást nem kaptam. Végül mégis megoldódott ez a gond is, amikor a jóakaratú ismerőseink baráti kapcsolatain keresztül a Segítő Jobb budapesti székhelyéhez folyamodtunk, és onnan aránylag rövid időn belül értesítettek bennünket, hogy vállalják a műtét költségeinek felét. A másik jelentős dolog, hogy a Linzben (Ausztria) székelő Caritas felajánlotta, hogy viseli az utazási és a kórházi költségeket, ami szintén nagy segítség számunkra.
    „Talán ki sem tudjuk fejezni hálánkat és köszönetünket mindazoknak az ismeretlen jótevőknek, akik névtelenek maradtak, de óriási szívük van. Köszönet mindenkinek, aki bármilyen formában segített bennünket, hogy szeptember 28-ától egészséges és normális élete legyen a lányunknak. Köszönet azoknak is, akik akartak, de nem segíthettek – mondta az édesapa.
    Községünk polgárai is, átérezve a Katona család nehézségeit és Annamária problémáját, ki-ki a maga módján segítségükre sietett. Különösen szép gesztusnak minősíthető egy-egy szervezet megmozdulása abból a célból, hogy megsegítsék Annamáriát. Először a moholi Csobolyó Művelődési Egyesület szervezett jótékonysági bált május 22-én, melynek teljes bevételét a kislány megsegítésére ajánlották fel. Vlasity Izolda, az egyik szervező elmondta, hogy a Csobolyó ME mindig is támogatta az ilyen humanitárius akciókat. Annamária megsegítéséről már a kezdettől fogva beszéltek, csak idő kérdése volt, mikor és milyen formában valósítsák meg. Így jött az ötlet egy jótékonysági bál megszervezésére, melynek tiszta bevételét – mintegy 500 eurót – befizették a Katona család javára.
    Az adai fiatalok is jelesre vizsgáztak emberbaráti hozzáállásból. Június 6-án Adán a színházteremben műsoros estet szerveztek azzal az egyetlen céllal, hogy a bevételt átadják a Katona családnak, hozzájárulva ezzel a műtét költségeinek fedezéséhez. Körtvélyesi Ticián, az IFIX községi ifjúsági szervezet elnöke minderről így nyilatkozott: „Mióta tudomásunkra jutott a 13 éves Annamáriának és szüleinek gondja és baja, felötlött bennünk, hogy mi is tudnánk segíteni valamilyen rendezvény megszervezésével. Igaz, néhány hónap elmúlt, de csak most jött el az a pillanat, amikor minden együtt lehetett, és elképzelésünket végre tudtuk hajtani. Sikerült megegyezni az adai Venus és a moholi Midnight táncklubokkal egy egész estet betöltő műsor létrehozásában. Hogy az est még színesebb legyen, meghívtuk a Megasztárból megismert csantavéri DÉR Henriettát is. Természetesen ellenszolgáltatás nélkül vállalta a fellépést. A rendezvényt végül is sikeresnek mondhatjuk, majdnem telt házunk volt, a bevételből, amely körülbelül 40.000 dinár volt, fedezni tudtuk Henrietta szerződéses kötelezettségét a TV-2-vel szemben, a többit pedig átadtuk a Katona családnak azzal a meggyőződéssel, hogy nem mi voltunk az utolsók a megsegélyezők között – mondta Ticián.
    Mindenesetre meg kell jegyezni, hogy mindkét alkalommal nagyfokú emberszeretetről és megértésről van szó, amikor átérezték azt a pillanatot, amikor a legcsekélyebb segítség is sokat jelent annak, aki számít embertársa megértésére. Nos, mindebből a moholi Csobolyó is és az adai IFIX ifjúsági szervezet is kitűnőre vizsgázott.

Vastag János

juni 2004.

Naslovna strana
Kako smo glasali na predsedniškim izborima
Rekreacija - leto 2004.
Vesti iz policije
Lepše i bolje
Cisterna u sobi
Mladi pišu
Mladić za primer
Svečani program povodom dana Ade
Slikari naše opštine
Impresum


Design by VA