Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. november

Címoldal
A sikertörténetek árnyas oldalai
Községi hírek
Bokraink közt
Szóban és képekben a beruházásainkról
‘Környezetvédelem szerintem’
Beszámoló az IFIX munkájáról
Fehér Nóra nagysikerű koncertje Adán
Programsorozat a könyvtár napja alkalmából
Hidat kaptak - a kompot elajándékozták
Novemberi események
Végső búcsú plébánosunktól
Választások a II. Helyi Közösségben
Márton-napi vigadalom a Vadvirágban
Horgolás, méz és csuhé
Magyar költők és a biblia
Újabb sikereket ért el a New Ada Dance
Ősz
A terror napja Párizsban
Fiatalok írják
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Szakszervezeti hírek
Sakk
Sport
Tarka oldal
Impresszum

182. Zöld levél
NARANCSEPER

    Narancseper, vadnarancs, oszanzsnarancs, lócitrom, majomagy – Maclura pomifera. Szerbül maklura, németül Milchorangenba-um vagy Osangendorn, angolul horse apple, monkey ball. Díszítőelemként is ismert, néhol karácsonykor a fügefa ágaira aggatják.

    Nemrégiben kedves vendég járt nálam Kárpátaljáról és kíváncsiságát kielégítendő, levezettem a Tisza partjára (ami ugyebár Kárpátalján ered, és ő itt újra találkozni akart a náluk még csermely nagyságú, nálunk meg már folyamszélességűre duzzadt folyóval). Láttam, előbb csodálkozik, aztán ujjaival borzolni kezdte a vizet, majd nedves tenyerét a szájához emelte, de nem kóstolni akarta, hanem "csak" megcsókolta a tenyerében gyöngyöző, fénylő vizet. Utána sokat barangoltunk, majd végre hazavergődtünk. A sarkunkon azonban hirtelen megállt és a lóversenypályát szegélyező fasorra mutatott, majd örömmel felkiáltott:  "vadnarancs!"
    Tényleg, az ágak között ott voltak a dinnyenagyságú furcsaságok, amit mi látunk, látunk, de alig veszünk figyelembe. "Tudod, nálunk ezt a piacon árulják" - mondta Zsuzsa. "Gyógynövény. Gyógygyümölcs."
    Jómagam is alázatos híve vagyok a természet patikájának, így aztán jóleső érzéssel állapítom meg időnként, hogy valaki a környezetemből felismer valamilyen gyógynövényt. Hogy a mindenféle gyomorbántalmakra hatásos, és a magas vérnyomás karbantartására egyaránt alkalmas orbáncfű (Zveroboj) szinte mindig megtalálható nálunk, akárcsak az emésztést serkentő és egyben epehajtó citromfű, a hűléses megbetegedések kezelésére kiválóan alkalmas mentafélék és hársvirág. Ősszel galagonya- és csipkebogyót magam is gyűjtögetek. Ez utóbbiból két jókora bokor házam előtt is terem. Gyümölcsét csak én fogyasztom, meg a feketerigók. De a borászok többsége megtalálhatja itt a fehér ürmöt is, hogy kesernyés, fanyar ízű ürmös bort készítsenek belőle. De narancseper!?
    – Ízületi bántalmak kezelésére kiváló ez a növény – magyarázza kérdésemre Zsuzsa. Kézbe veszi a vasgolyó nagyságú termést, amit levettünk a fáról és már sorolja is a felhasználási módját:
    – Késsel összeaprítjuk, egy háromliteres befőttes üvegbe rakjuk, egy fél liter pálinkában tíz napon át áztatjuk, aztán borogatást készítünk belőle és a fájó végtagra tesszük, jól bebugyoláljuk. Rövid időn belül érezhető lesz a szer gyógyító hatása. Ez igencsak felkeltette az érdeklődésemet és utánakérdeztem. Másoktól is hasonló receptet hallottam, és találkoztam olyan füves asszonnyal is, aki maga is kipróbálta. Mint mondja, nagyon meg van elégedve a készítménnyel.
    Ezzel szemben orvos ismerőseim sohasem hallottak arról, hogy a narancsepret valaha is felhasználták volna a gyógyászatban. Semmi gond, vélekedtem, hisz a modern orvosi medicina nem a gyógynövényeket, hanem a különböző kémiai vegyszereket részesíti előnyben. Ennél nagyobb csalódást okozott, hogy a Gyógyító növények című könyv, amely közel hatszáz gyógyhatású növény leírását és felhasználását adja, szintén nem jegyzi a narancsepret. Ami végképp kiábrándító: az Interneten sem találtam olyan írást, amelyben az ominózus növény gyógyhatását ismertetnék. Illetve legyünk pontosak, az egyik szócikk a Révai Nagy Lexikonra hivatkozva arról számol be, hogy a narancsepret „Amerikában a bennszülöttek valamikor ették”. Hát ez az az információ, aminek nem tudunk utánajárni. Egy leírásban meg ez áll: tumorok gyógyítására alkalmas, de lehet vele csökkenteni a magas vérnyomást, kezelni a reumát. Állítólag a lovak boldogan eszik, de kedvenc eledelük volt a hajdan élt mamutoknak is.
    Végül is nem zárható ki – bár csekély az esélye annak, hogy az orvostudomány majd csak ezután fedezi fel –, hogy mennyire hatásos gyógynövény a narancseper. Addig is ott lógnak a hatalmas "vadnarancsok" a saroki fán és akármikor csak arra járok – ilyenkor, őszi napokon – mindig csak mosolyognak rám.

Király János

novembar 2015.

Naslovna strana
Potpisivanje Ugovora o renoviranju Pravoslavne crkve
Opštinske vesti
U povodu otkrivanja spomen ploče Radivoj-Radiško Popović
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Mladi pišu
Šah
Impresum


Design by VA