Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. november

Címoldal
A sikertörténetek árnyas oldalai
Községi hírek
Bokraink közt
Szóban és képekben a beruházásainkról
‘Környezetvédelem szerintem’
Beszámoló az IFIX munkájáról
Fehér Nóra nagysikerű koncertje Adán
Programsorozat a könyvtár napja alkalmából
Hidat kaptak - a kompot elajándékozták
Novemberi események
Végső búcsú plébánosunktól
Választások a II. Helyi Közösségben
Márton-napi vigadalom a Vadvirágban
Horgolás, méz és csuhé
Magyar költők és a biblia
Újabb sikereket ért el a New Ada Dance
Ősz
A terror napja Párizsban
Fiatalok írják
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Szakszervezeti hírek
Sakk
Sport
Tarka oldal
Impresszum

Novemberi események

    A cikket mindjárt beruházással-építkezéssel szeretném kezdeni, amik vidékünkön történtek az adai önkormányzat jóvoltából. Törökfalun a Százszorszép Művelődési Egyesület épületének felújítását kezdték el november első hetén, ami két fázisból fog állni. Az elsődleges felújítás a tetőszerkezet teljes cseréjéből áll, valamint az ajtók ablakok korszerekre való átcseréléséből. Igaz, először a meglévő ajtókat és ablakokat szerelték ki az épületből, de nemsokára utána sor került a régi cserép leszedésére, majd a helyére felkerült a védőfólia, s majd arra az új mediterrán típusú cserép. Utána következik a verébléc, s az új csatorna. De a korszerű, vákuumos ajtók és ablakok is beépítésre kerülnek, melyek az épület arculatát kissé megváltoztatják. Eddig ezek az ablakok-ajtók egy üzlethelyiségre emlékeztettek, mivel egykor ez volt az épület rendeltetése, de most szerintem még szebb lesz és tényleg egy művelődési otthonnak-épületnek fok látszani. Sor kerül majd még a külső vakolásra, valamint a meszelésre is. A másodok fázisban a belső tér átalakítására kerül majd sor, hogy belülről is kellemesebbé váljon az épület.


Felújítás alatt a Művelődési ház

    Valkai soron dűlő út rendezésére került sor a Naftagas állomás előtt elhaladó út folytatásában, ami a zentai határ felé vezet. A munkálatokat 300 méter hosszan és 4 méter szélességben végzik. Ez egy főbb dűlőút, amelyik egészen a zentai határig vezet és erről az útról lehet letérni a Szövetkezeti és az Északi kis útra. Ezeken a dűlő utakon még vannak lakott tanyák, melyekhez már nagyon nehéz volt eljutni. Ezért az itt lakók fordultak a helybeli önkormányzathoz, segítséget kértek a problémájuk megoldására.
    A törökfalusi Török könyvtár  újabb könyveket kapott november 10-én, melyeket az Aracsi-turizmus Törökbecse–Délvidék adományozott. A szervezet október 23-án a magyarországi Ülő Vezér Hagyományőrző Egyesületen keresztül használt tankönyveket és szépirodalmi könyveket kapott. A könyvek a Petőfi Sándor római katolikus német nemzetiségi általános iskola és gimnáziumban gyűjtötték össze a diákok. Ebben külön köszönet jár Katulin Izabellának, aki segített a könyvek összegyűjtésében és kiválogatásában, amelyeket a tanulásban is fel lehet majd használni. Összesen 296 darab könyvről van szó, amelyekkel gazdagodott a könyvtárunk.


Urbán Mónika köszönti a 91 éves Kókai Dénest


A 87 éves Solymosi Teréz köszöntése

    Valkai soron az újonnan felújított Ifjúsági Otthon épületében pálinkaversenyre is sor került, amelyet Adáról Pozsgai Ferenc szervezett meg, a zentai Szent Miklós pálinka rend támogatásával. A tanyavilágból, Moholról, Adáról és Zentáról összegyűjtött gyümölcspárlatokat háromtagú szakmai zsűri: Csúzdi István, Bilicki István és Raffai Attila bírálta el. Így kilencvenhat pálinka került elbírálásra, amelyek között kilenc gyümölcsfajta pálinkát kellet megkóstolni, szagolni és megnézni. A hagyományosan kifőzött gyümölcspárlatok széles skáláját az érdeklődő résztvevők is megkóstolhatták. 
    Az idén november 15-én került sor a Napsugaras ősz rendezvényre az adai Vöröskereszt szervezésében Törökfalun, ezúttal az általános iskola tornatermében. A helybeli iskolások, a Százszorszép Művelődési Egyesületből a Cinege csoport, a Törökszegfű énekcsoport és a Búzavirág asszonykórus adták a szép műsort. A törökfalusi Helyi Közösség üdítővel és kiflivel járult hozzá az idősek megvendégeléséhez. Urbán Mónika, Ada község alelnöke a két legidősebb személyt külön ajándékcsomaggal lepte meg. A férfiaknál Kókai Dénest, aki 91 évével volt a legidősebb, a nőknél pedig Solymosi Terézt, aki 87 éves. A fellépők és az ünnepelt idősek is jól érezték magukat ezen a délutáni kis műsoron.



A Török könyvtárban

    Végül szeretnék megemlékezni ft. Szauer Miklós adai plébánosról is, akit november 17-én Adán sokan kísértünk ki utolsó nyugvóhelyére. Miki atya 1975 és 1992 között itt kinn, Törökfaluban és egyúttal Völgyparton is szolgálatban volt, mint plébános Keviből, de a Valkai soron is, mint adai plébános. Az Ő szolgálata még 1970-ben kezdődött meg, amikor is adai segédlelkészként megbízást kapott a törökfalusi templom építésére. Sokak keresztelésében, valamit a többi szentségek kiosztásában is része volt. Az adai egyházközségi hívek gyászában mi is osztozunk, s az itt töltött szolgálati éveire mindannyian emlékezni fogunk. Nyugodjon békében és mindannyiunk emlékezetében maradjon meg a Miki atya, ahogyan errefelé mi tisztelttel neveztük.

Molnár József

novembar 2015.

Naslovna strana
Potpisivanje Ugovora o renoviranju Pravoslavne crkve
Opštinske vesti
U povodu otkrivanja spomen ploče Radivoj-Radiško Popović
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Mladi pišu
Šah
Impresum


Design by VA