Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. március

Címoldal
Az együttműködést nem szavakkal, tettekkel építik
Emberek, képek események
Ünnep
Milyen is lenne az ember élete ünnepek nélkül?
Éltető elemünk a víz
Az új főkonzul bemutatkozása
Koszorúzás Moholon és Adán
Van mit bepótolnunk
Nehéz, és mégis sikeres évet zártunk
Az Ifix tevékenységéről
Megkaptuk a törvényt – itt az idő az akcióra!
Dolgoztassak, vagy fizessek (havi 700 eurót)?
A multikulturális Kanada
„Minő a tőke, olyan a bora”
Újra működik a mezőőrszolgálat
Az idén jubilál a moholi ÖTT
Jubileumi 40. MIRK és IV. hobbis világfesztivál
Hideg vízre se való
Ünnepi polgári védelmi ülés
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Hírek
Hírek a Vöröskeresztből
Rendőrségi hírek
Erőszakos halál
Csalánnak a tavaszi fáradtság ellen
Zöld levél
Kávézzunk együtt
Mi a véleménye az új adai illemhelyről?
Az adai pravoszláv egyházközség története - I.
Új könyvek
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Ünnepi polgári védelmi ülés

    Március 1. a polgári védelem Világnapja alkalmából, szerény ünnepi ülést tartott meg 2010.03.02-án Ada Község Polgári Védelmi Törzskara.
    Alkalmi beszédet (a KPVT parancsnoka, Bilicki Zoltán nevében) az alpolgármester, Világos Tibor és a Törzskar főnöke, Keceli Éva asszony mondtak.
    Világos Tibor kifejtette, az emberek és anyagi javaik védelmére és mentésére vonatkozó tevékenységek társadalmi-történelmi jelenségként szorosan kötődnek az elemi csapások és a háború jelentkezéséhez, ám amikor a társadalom a rendes tevékenységével nem tudja megakadályozni, csökkenteni és elhárítani a fenyegető veszély által kiváltott következményeket, RENDKÍVÜLI HELYZET áll elő.
    Kiemelte, hogy a polgári védelmet, mint a védelmi és mentési rendszer alkotóelemét, az 1949-ben Genfben megkötött, a háború áldozatai védelmére vonatkozó Egyezménynek 1977-ben meghozott I. sz. Nyilatkozata bővítményével, valamint más nemzetközi emberjogi előírások rendeleteivel összhangban szervezik meg, békében és háborúban, és a nemzetközileg alkalmazott jele az egyenlő oldalú kék háromszög narancsszínű mezőben.
    Rámutatott, hogy községünkben a polgári védelmet, a 80-as években kitűnően megszervezték és előkészítették (erről az abban az időben kapott két országos elismerés is tanúskodik), ám a 90-es évek után, az akkori aktuális társadalmi események következtében leépítették és formálissá tették.
    Reményét fejezte ki, hogy a polgári védelem a közeljövőben, tekintettel a Rendkívüli helyzetekről szóló törvény (SzK Hivatalos Közlönye 111/2009 szám) rendeleteire, községünkben ismét elnyeri méltó helyét és megfelelő szervezéssel hatékonyan fogja feladatait teljesíteni.
    Keceli Éva ismertette a jelenlevőkkel  a rendkívüli helyzettel kapcsolatos új törvény előírásait. Aláhúzta, a törvényt december végén hozták meg, alkalmazása gyakorlatilag 2010. július 1-től indul. E szerint, a védelem és mentés ezután a belügyminisztérium hatáskörébe tartozik, és az önkormányzatok ismét jelentős szerepet és kötelezettségeket kapnak e témakörben.
    Többek között, a községi képviselő-testület határozattal rendezi a polgári védelem szervezését a saját területén, amellett Községi Törzskart alakít a rendkívüli helyzetek esetére (amelynek élén, tisztségénél fogva, a községi elnök áll), továbbá a községekben általános rendeltetésű polgári védelmi alakulatokat hoznak létre és megbízottakat, megbízott-helyetteseket jelölnek ki. Ezek kiképzést kapnak, a lakosság pedig személyes és kollektív védelmi felkészítésen vesz részt, valamint foganatosítják a polgári védelem intézkedéseit és feladatait stb. Ezenkívül községi szintű veszélyeztetettségi értékelést és védelmi és mentési dokumentumokat dolgoznak ki rendkívüli helyzetek esetére, viszont a gazdasági társaságok és más jogi személyek dokumentumait a községi megoldásokkal összhangban kell meghozni.
    Kiemelte, a fenti feladatok pénzelése a községi költségvetésből, a rendkívüli helyzetekre szóló pénzalapból és más forrásokból történik.
    Az ülés végén a felszólalók gratuláltak a megjelent törzskar-tagoknak március elseje, a polgári védelem világnapja alkalmából, majd a beszélgetést az alpolgármester irodájában kötetlen hangulatban folytatták.

Bakos Zoltán

mart 2010.

Naslovna strana
Ljudi, slike, događaji
Bez vode nema života
Imamo zakon - vreme je za akciju!
Ponovo je proradila poljočuvarska služba
Molski dobošar
Mladi pišu
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA