Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. március

Címoldal
Az együttműködést nem szavakkal, tettekkel építik
Emberek, képek események
Ünnep
Milyen is lenne az ember élete ünnepek nélkül?
Éltető elemünk a víz
Az új főkonzul bemutatkozása
Koszorúzás Moholon és Adán
Van mit bepótolnunk
Nehéz, és mégis sikeres évet zártunk
Az Ifix tevékenységéről
Megkaptuk a törvényt – itt az idő az akcióra!
Dolgoztassak, vagy fizessek (havi 700 eurót)?
A multikulturális Kanada
„Minő a tőke, olyan a bora”
Újra működik a mezőőrszolgálat
Az idén jubilál a moholi ÖTT
Jubileumi 40. MIRK és IV. hobbis világfesztivál
Hideg vízre se való
Ünnepi polgári védelmi ülés
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Hírek
Hírek a Vöröskeresztből
Rendőrségi hírek
Erőszakos halál
Csalánnak a tavaszi fáradtság ellen
Zöld levél
Kávézzunk együtt
Mi a véleménye az új adai illemhelyről?
Az adai pravoszláv egyházközség története - I.
Új könyvek
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

AZ IFIX TEVÉKENYSÉGÉRŐL

    Az ima világnapját március 2-án ünneplik meg, és tartanak rendezvényeket szerte a világon. E nap alkalmából az adai Ifjúsági Szervezet – IFIX szervezésében teológiai előadásra került sor az adai hittanteremben március 2-án kedden, délután 4 órai kezdettel, melyet Morvai Matild hitoktató tartotta.
    Az előadásra az általános iskola 6. és 7. osztályos tanulói kaptak meghívást. Megérkezve a hittanterembe mindegyikük egy kis szórólapot kapott, melyen egy szép ima szerepelt. Az előadás elején a szervezet részéről Morvai Szabolcs köszöntötte a megjelenteket, köszönetet mondott Szauer Miklós adai plébánosnak, aki lehetővé tette, hogy az előadásra sor kerüljön, majd átadta a szót.

    Morvai Matild előadásában úgy a fiatalok, mint az Ifix részéről jelenlévő szervezők egy kerek egészbe zárt, összefoglalt, részletes, tanulságos beszámolót hallhattak. Előadásában kitért az imának a fontosságára. Többek között, hogy legyen a napunkban egy olyan időszak, amit megszentelünk, imára szánunk. Bármikor és bárhol lehet imádkozni, csak hittel tegyük, mert az az ima, amelyben nincs bizalom, vagy hit, nem ér semmit. Kitért arra, hogy fontos úgy fogalmazni, hogy a szentmisén nem imádkozunk, hanem imádkozzuk a szentmisét. Az ima által akár minden nap közel kerülhetünk Istenhez, kérhetünk tőle, vagy dicsőíthetjük őt. Imáinkban igyekezzünk tömören elmondani kérésünket, amelyeknek teljesítését várjuk az Istentől. Az imához megfelelő környezetet biztosíthatunk egy csendes egyházi, vagy klasszikus zene mellett, egyedül ülve egy szobában, miközben minden mást kizárunk arra az időre, és az imára összpontosítunk. Minden egyes nap a Szentírásból elolvasott egy-egy rész is meghitt meditációnak, az Istennel való kapcsolatunk megerősítésének tekinthető. Az ima által, saját lelkünknek is jót teszünk.
    A tanulók végig figyelmesen, csendben hallgatták végig az előadást. A program Lehócki Gábor zenés imájával zárult, ami szintén tetszett a fiataloknak. Akinek kedve volt, az előadás után részt vehetett a templomban 5 órakor kezdődő szentmisén. Az ima világnapja alkalmából hasonló műsor, vagy előadás eddig még nem volt Adán, a szervezők teljes mértékben elégedettek voltak.
    A szervezet irodája a közelmúltban megújult a Szekeres László Alapítvány jóvoltából. A pályázaton nyert összeget a berendezés cseréjére költötte, így egész más hangulata lett a mindennapi munkának. A szülőföld Alap támogatásával íróasztalt, szekrényt, székeket és kvarckályhát szereztek be.
    2010. március 13-án 10 órai kezdettel az adai 2. HK-ben került sor az Ifix által megrendezett Karrier Akadémia nevű programra. Az adai Srđan Bunjevac, ifjúsági karrier-tanácsadó (vršnjački karijerni savetnik) mutatkozott be a megjelent érdeklődőknek. Elmondta, hogy voltaképpen mit is fed az ő munkája, hogyan és miben tud segíteni a fiataloknak, mi is voltaképpen a karrier, a modern munkakeresés rejtelemiről is szó volt, ezen kívül még a CV és a motivációs levél írásáról beszélt. Végül a résztvevők kézhez kaptak egy tájékoztató füzetet, melynek elkészítésében Srđan is részt vett, és amelyből a munkaerőpiac aktuális helyzetéről kaptunk naprakész összefoglalót.

Kép és szöveg: Gecse Attila

mart 2010.

Naslovna strana
Ljudi, slike, događaji
Bez vode nema života
Imamo zakon - vreme je za akciju!
Ponovo je proradila poljočuvarska služba
Molski dobošar
Mladi pišu
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA