Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. március

Címoldal
Az együttműködést nem szavakkal, tettekkel építik
Emberek, képek események
Ünnep
Milyen is lenne az ember élete ünnepek nélkül?
Éltető elemünk a víz
Az új főkonzul bemutatkozása
Koszorúzás Moholon és Adán
Van mit bepótolnunk
Nehéz, és mégis sikeres évet zártunk
Az Ifix tevékenységéről
Megkaptuk a törvényt – itt az idő az akcióra!
Dolgoztassak, vagy fizessek (havi 700 eurót)?
A multikulturális Kanada
„Minő a tőke, olyan a bora”
Újra működik a mezőőrszolgálat
Az idén jubilál a moholi ÖTT
Jubileumi 40. MIRK és IV. hobbis világfesztivál
Hideg vízre se való
Ünnepi polgári védelmi ülés
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Hírek
Hírek a Vöröskeresztből
Rendőrségi hírek
Erőszakos halál
Csalánnak a tavaszi fáradtság ellen
Zöld levél
Kávézzunk együtt
Mi a véleménye az új adai illemhelyről?
Az adai pravoszláv egyházközség története - I.
Új könyvek
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

ÉLTETŐ ELEMÜNK A VÍZ
  • A víz a Föld felületén megtalálható egyik leggyakoribb anyag, a földi élet alapja. Habár a Föld felületének 71%-át víz borítja, ennek használható része csak 2,5%. Az édesvíz 98%-a a felszín alatt van, ezért különösen fontos a felszín alatti vizek védelme. Biológiai jelentősége óriási, a földi élet elképzelhetetlen nélküle.

    Községünk vízellátásáról, a vele járó kötelezettségekről, gondokról, tervekről, Palatinus Zoltánt, a Standard KK megbízott igazgatóját kérdeztük, aki a következőket mondta:

    – Ada vízellátásával elvileg meg lehetünk elégedve, de a korszerűsítés, a használható víz biztosítása mindig is feladatunk volt. Már az idei évben szeretnénk rákapcsolni a vízhálózatra az kifúrt kutakat, de hogy ezt megvalósíthassuk előbb fel kell építeni egy pumpaházat, ami lényegében már folyamatban is van. Utána megtörténik a csövek lefektetése a főelosztóhoz, ahol számítógépes szabályozást láttunk elő, ami a pumpák működését és a víz mennyiségét kísérné. Ezzel azt érjük el, hogy fokozatosa kiiktatnánk a rendszerből a kisebb kútjainkat Adán és Moholon, így minőségesebb vízzel tudjuk ellátni a község polgárait.
    Milyen a község vizének minősége, milyen vizet iszunk?
    – Röviden válaszolva, a víz minősége megfelel az ivásra. Egy meghatalmazott egészségvédelmi hivatal havonta kétszer ellenőrzi a víz minőségét, és mindjárt elmondhatom, hogy öt évre visszamenőleg semmiféle bakteriális fertőzés nem történt a hálózatunkon belül. Meg merem kockáztatni azt a kijelentést, hogy a fertőzés veszélye kizárt. Ám mégis előfordulhat olyan eset, hogy magánál a fogyasztónál valamelyik vízcsap fertőzött, de ilyen esetben a közvállalat nem felelős. Az ellenőrzés pedig úgy történik, hogy a hálózaton belül 7-8 helyen vesznek vízmintát, azzal, hogy az óvodáknál és az iskoláknál még gyakrabban. Az elemzés eredménye azt igazolja, hogy a vizünk az egészségre nem káros. Elmondhatom még, hogy mi a kikindai intézettel dolgozunk együtt már több mint három éve.


Az épülőfálben lévő új kút és a háttérben a központi vízeloszó

    Milyen mélységről és hány kútból kapjuk a vizet?
    – Kútjaink általában 80-90 méter mélyek. A szakemberek véleménye szerint azon a részen ahol a kútjaink vannak (Ada és Mohol között az új út mellett), olyan vízhordozó réteg van, ahol a vízkitermelés 80 méteren a legoptimálisabb, minőség és mennyiség szempontjából egyaránt. Amikor a 80-as években arról beszéltek, hol legyen a vízellátó központ, a szakemberek több lokációt is megnéztek, próbafúrásokat végeztek, de ezt a helyet találták a legmegfelelőbbnek. Öt kutat láttak elő a tervben, melyek a község lakosságát (a tanyavilágon kívül) úgy 120 évre el tudja látni vízzel. Ebben a pillanatban két kút van működésben, most akarjuk bekapcsolni a harmadikat. Ez a három kút elbírja látni azt a fogyasztást, ami kielégíti a lakosság szükségleteit.

    Mi a helyzet a városi vízhálózattal, mennyire van lefödve a két település?
    – A vízhálózatunk mintegy 90%-ban lefödi a két települést, ami kb. 6000 háztartást jelent. Nincs különösebb gond a szívórendszerrel, felújítottuk a mélypumpákat, a vízellátás folyamatos. Ami magát a vízhálózatot, a csőrendszert illeti, ott már vannak problémák, amelyek főleg abból erednek, hogy sokfajta törpevízhálózatból tevődik össze, melyek az 50-es évek végén és a 60-as években épültek ki. Azok még mind cinezett csövek, melyek élettartalma kb. 50 év. Mindez azt jelenti, hogy ma már elérkeztünk abba az időbe, amikor cserélni kellene őket, illetve újakat lerakni. A hálózat rekonstrukciójára egy előzetes tervet dolgoztunk ki, mely szerint Adán 16,85 km. Moholon 18,85 km. új csövet fektetnénk le, ami közel 36 km-t jelent. A projektum alapján az elkövetkező években, függően az anyagiaktól, szeretnénk kicserélni az előlátott majd 36 km. vezetéket, amivel nagyon sokat javítanánk a vízellátás folytonosságán. Úgy képzeltük, hogy az utcai vezeték lerakásakor, minden házhoz biztosítanánk bemenő csatlakozást, azzal, hogy vízórát is szerelnénk be. Ez a projektum 1,8 millió dinárba kerül. Erre a célra a Tartományi Mezőgazdasági Titkárságtól vissza nem térítendő eszközöket kérünk, vagy pályázunk meg. Természetesen ezt egy-két év alatt nem tudjuk megoldani, de terveink szerint 5-6 év alatt lefektetnénk azt a 36 km. új vízvezetéket.

Vastag János

mart 2010.

Naslovna strana
Ljudi, slike, događaji
Bez vode nema života
Imamo zakon - vreme je za akciju!
Ponovo je proradila poljočuvarska služba
Molski dobošar
Mladi pišu
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA