Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. március

Címoldal
Az együttműködést nem szavakkal, tettekkel építik
Emberek, képek események
Ünnep
Milyen is lenne az ember élete ünnepek nélkül?
Éltető elemünk a víz
Az új főkonzul bemutatkozása
Koszorúzás Moholon és Adán
Van mit bepótolnunk
Nehéz, és mégis sikeres évet zártunk
Az Ifix tevékenységéről
Megkaptuk a törvényt – itt az idő az akcióra!
Dolgoztassak, vagy fizessek (havi 700 eurót)?
A multikulturális Kanada
„Minő a tőke, olyan a bora”
Újra működik a mezőőrszolgálat
Az idén jubilál a moholi ÖTT
Jubileumi 40. MIRK és IV. hobbis világfesztivál
Hideg vízre se való
Ünnepi polgári védelmi ülés
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Hírek
Hírek a Vöröskeresztből
Rendőrségi hírek
Erőszakos halál
Csalánnak a tavaszi fáradtság ellen
Zöld levél
Kávézzunk együtt
Mi a véleménye az új adai illemhelyről?
Az adai pravoszláv egyházközség története - I.
Új könyvek
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Második Helyi Közösség
VAN MIT BEPÓTOLNUNK
  • Héthónapos kiesés után, amikor az Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a helyi hozzájárulást az adai Második Helyi Közösségben, tovább folytathatja rendes tevékenységét az említett helyi közösség. Ugyanis a 2009-es év végén lebonyolított népszavazás sikeres volt, így 2010. január 1.-től újra indul a helyi hozzájárulás eszközeinek megvalósítása.

     – A fentiekről szóló községi határozat megjelent Ada község Hivatalos lapjában, ami végeredményben azt jelenti, hogy január 1-től teljes ütemben és letisztázott keretek között tovább folyik a munka – kezdte a beszámolót Varga Elfride, a II  HK titkára, majd tovább folytatta: a legutóbbi tanácsülésen a tanácstagok úgy döntöttek, hogy ugyanezt a határozatot jelentessük meg a szerbiai Hivatalos közlönyben is. Az ülésen természetesen sokkal komolyabb dolgokról is szó esett, több határozat is született, mely a további munkánkra vonatkozik. Elsősorban a múlt évi pénzügyi jelentést vitatta meg a tanács, azzal a tudattal, hogy a múlt évben héthónapos kiesés volt a helyi járulék megvalósításában. Ez igencsak rányomta bélyegét a működésünkre, hisz a betervezett munkákat képtelenek voltunk elvégezni. Örültünk, hogy túléltük ezt az időszakot. Az idén a működésünkhöz szükséges eszközöket kell biztosítanunk, továbbá a közvilágítás megoldását, apróbb javításokat, és mindenekelőtt rendezni a tavalyi számlákat. Elmondhatom, hogy a népszavazás lebonyolítása 500 ezer dinárba került, ebből 350 ezret az önkormányzat biztosított, a többit a helyi közösség a saját eszközeiből. A tanács végül is elfogadta a múlt évi munkáról szóló jelentést, a pénzügyi jelentést.


Az adai nyugdíjasok otthona járdájának jelenlegi javítása

    A legnagyobb vita a 2010-es évre szóló terv körül alakult ki, amikor kikristályosodott, hogy a 2009-es hét hónapos kiesést nem tudjuk bepótolni, azok a meg nem valósított tervek átcsúsznak a 2010-es évre, amikor igyekszünk minden lehetőséget megragadni, hogy a terveket megvalósítsuk. Elsősorban számítunk a Tartománytól még 2008-ban megnyert 15 millió dinárra, amit másodlagos szennyvízlevezető hálózat építésére fordítunk, de a mai napig még nem sikerült lehívni, azaz felhasználni. Ezt az idén mindenképen szeretnénk megvalósítani. A tavalyi évben sikerült még egy pályázatot megnyerni, mégpedig a Tartományi Mezőgazdasági Titkárságtól 600 ezer dinár értékben, amit a városon áthaladó csatorna (Bara) áteresztőinek tisztítására használ fel a helyi közösség. Ami még égető kérdés az a Miroslav Antić utca kibetonozása, mert ez már a harmadik év, amikor terveink között szerepel. Az idén már valóban illene elkezdeni a munkálatokat. Ami az esővíz elvezetését illeti, a Đuro Đaković utcában az egyik oldalon sikerült elvégezni a munkákat, a másik oldalon az idén szeretnénk megoldani. Továbbá biztosítani fogjuk azokat az eszközöket, amelyek a közvállalat (az ADICA) felé irányulnak, ugyanúgy az iskolák, óvodák megsegítésére továbbra is előláttuk az megfelelő összegeket, valamint a sportszervezeteknek járó összeget, amit a Sportközpont ajánlatára osztunk szét – ismertette röviden a munkát a helyi közösség titkára.
    Amint kitűnik, van mit bepótolni a Második helyi közösségnek. A hét hónapos kiesés nagyban és főleg időben hátráltatta a tervek megvalósítását, de összefogva a polgárokkal, közös erővel sikerül újra arra a szintre hozni a helyi közösséget, hogy maradéktalanul kielégítse a polgárok igényét.

V.J.

mart 2010.

Naslovna strana
Ljudi, slike, događaji
Bez vode nema života
Imamo zakon - vreme je za akciju!
Ponovo je proradila poljočuvarska služba
Molski dobošar
Mladi pišu
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA