Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. október

Címoldal
Új melléklet
Községi hírek
"Hiszem a test föltámadását,
Halottak napja
Tartományi küldöttség járt Adán
Gondolkodva tanulni – értelmesen felelni!
...Zűrzavar!
A nyelvek és a nylevjárások jövője
60 éve először az iskolapadban
Épülnek a ravatalozók
Az adai Önkéntes Tűzoltó Testület 125 éve
Rumba..., Szamba..., Cha-cha-cha...
Emberi zene
A Musica Humana jubileumi hangversenye
Tankok a Tisza parton
Döcögő környezetvédelem
A moholi törpevár története
Két éves az adai New Ada Dance táncklub
Formációs táncfesztivál Moholon
Kukoricatörő-verseny
Fridrik Tamás életműve nyomában
A Napsugaras ősz rendezvényei
Az adai templomtornyon...
Fiatalok írják
Hírek
Rendőrségi hírek
Hamis pénzutalványokkal szerzett másfél millió dinárt
Zöld levél
Az adai Termometal és a kanizsai Keramika sporttalálkozója
Címeres nemeslevelek - VI
Árnyas oldal
Tarka oldal
Politikai krónika
Impresszum

...ZŰRZAVAR!

    Az idei őszi hónapokat, szeptembert és októbert „bábeli zűrzavarnak” is lehetne elnevezni. Miért is? Hát azok, akik földműveléssel vergődnek lehet, hogy  jobban meg tudnák érteni és magyarázni ezt a fogalmat, ha  egyáltalán volt e idejük gondolkodni másról, mint  a rohanásról. Hol esett az eső és hideg volt, hol pedig szép napos és meleg időjárás uralta vidékünket. Mindezt a zűrzavart muszáj volt okosan felismerni, és az adott jó pillanatban kihasználni azt az alkalmat, mely kedvező az őszi munkálatokra. Az idén nagyon jó kukoricatermésünk lett, örülhetünk i9s neki,  de ez az időjárás, amely most volt, nagyon megzavart, és fürgévé tett mindannyiunkat. Sokan silóztak már augusztusban, de még szeptemberben is, mivel a tavalyi kukoricatermés kevés volt, és sok helyen az idei új termést a góréban az ó kukoricának árnyéka sem várta meg. A jó csapadékos időre nagyon vágyakoztunk, mivel a szántás nem volt nagyon sikeres a száraz kemény földben. Így hát a zűrzavaros idő jól jött, csak a földmunkásnak kellett csipkednie magát, hogy mikor mit is tegyen előnybe. Hisz még sok kukorica van kinn talpon, de már a szomszéd elvetett, és bujkál a hajtás is a sorban. Mindez jó és szép is, csak mi emberek hajtjuk magunkat a végtelenségig megküzdve a természettel, embertársunkkal és mindenekfelett önmagunkkal, a végén pedig feltesszük a kérdést, hogy „megérte-e?”Emberek vagyunk, és a munka nemesebbé tesz minket, ha a normális mederben folyik ugyebár, de a mai világban lassan és normálisan semmi sem megy, ha belegondolunk a mindennapi életünkbe.


Moholi látogatók a völgyparti szélmalomnál

    Summa summarum, az élet megy tovább és zajlik, mi pedig megyünk vele, ha bírunk, ha nem, mert visz minket. Mindemellett, hogy rohanás közepette voltunk, vagyunk, itt a kis falvakban a közösséget érintő dolgok is megtörténtek. Egyik legfontosabb történés volt a helyi közösség tanácstagjainak választása szeptember 21-én, amely Valkai soron, Völgyparton és Törökfalun két választóhelyen bonyolódott le. A választói névjegyzékbe bejegyzett szavazók száma 1266 a három településről, közülük 492 szavazópolgár élt a szavazójogával. A huszonnégy jelölt közül kellett megválasztani a tizenöt főből álló tanácsot, amely az elkövetkező négy évben dönt a helyi közösség életéről és működéséről. A választópolgárok a következő tanácstagokat választották meg településenként Törökfaluról: Berze Tibor, Komlós Andor, Obajdin Ferenc, Horti Attila, Pósa Zoltán, Tót Péter, Völgypartról: Dávid Dénes, Bagány Andrea, Molnár T. Tímea, Horvát Árpád és Fábrik Zoltán, Valkai sorról: Papp Ferenc, Vámos Lajos, Varga Rudolf és ifj. Gyarmat János. Az alakuló gyűlésre szeptember 30-án került sor Törökfalun, a helyi közösség épületének tanácstermében, ahol a régi és az új tanácstagok voltak jelen. Ezen a gyűlésen tanácselnököt valamint helyetteseket választottak. Tanácselnöknek egyhangúlag Berze Tibort választották meg, helyetteseinek pedig Dávid Dénest és Papp Ferencet . A régi tanácstagok munkáját megköszönte  az  újraválasztott elnök, valamint  jó  együttműködést kívánt  az  új tanácstagoknak ezen az  alakuló gyűlésen.
    A gyermekhét alkalmával az adai Cseh Károly Általános Iskola valkai sori, völgyparti és törökfalui kirendeltségei valamint az Čika Jova Zmaj Iskoláskor Előtti Intézmény egységei is megünnepelték. Gyermekeink aszfaltrajzot készítettek, sportoltak, kirándultak, valamint az adai színházban részt vettek egy balettelőadáson, mely Pán Péterről szólt. A gyermekhéten nemcsak szórakozás volt, hanem tanulás is, igaz kisebb mértékben, de a gyerekeknek nagyon tetszett, és örültek neki. A felső tagozatos diákoknak lehetőségük volt a tanárjukat helyettesíteni és órát tartani, ami nagyon jól bevált, és néha még a tanárokon is túltettek szigor és fegyelem szempontjából.
    A moholi Idősek és Nyugdíjasok Otthona kirándulást szervezett negyven bentlakó személy számára a napsugaras ősz nevében Völgypartra, a régi szélmalomhoz. A kis csoport nagy érdeklődéssel tekintette meg a malmot, valamit a régiségeket, amelyek ki vannak állítva a malomban. Egyes tárgyakat régen még maguk is használtak, de sokat nem ismertek fel, ezért érdeklődtek is utánuk.  A kirándulócsoport jól érezte magát a kis településen, utána autóbusszal a moholi Tisza-partra utaztak.
    Október 8-án Ada község felszabadulása alkalmából az adai Harcos Szövetség háromtagú küldöttsége megkoszorúzta a törökfalui harcosoknak Törökfalun, a helyi közösség épületén elhelyezett emlékét. A helyi közösség elnöke és a szakszolgálat tagjai megvendégelték a küldöttséget, elbeszélgettek velük a régi időkről és a mairól, amelyben mindannyian élünk.


A megkoszorúzott emléktábla előtt

    Október 11-én, piaci napon Törökfalun az adai egészségház ingyenes vérnyomás-, vércukorszint- és vérzsírszint-mérést végzett a piac előtti téren. Ez alkalommal is sokan igényelték az egészségház dolgozói által felkínált lehetőséget, ezt még a jó időjárás is támogatta. A résztvevők elégedetten távoztak a helyszínről, megjegyezve, hogy ezt máskor is szívesen fogadnák.
    Az ősz még mindig rohanással telik, mert a tengeri még talpon áll, a vetés még nincs befejezve, a repcét permetezni, kell. De még sorolhatnánk a dolgokat sokáig, mert messze a tél, és jaj, ha itt lesz. Jó volna, ha vége lenne már az őszi munkának, de, még akkor is tudnánk sok munkát találni, ami elmaradt.

Molnár József

oktobar 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Obuka na savremen način
Tenkovi na obali Tise
Vesti iz policije
Molski dobošar
Mladi pišu
Poseta predsednika opštine u kampu
Politička hronika
Impresum


Design by VA