Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. október

Címoldal
Új melléklet
Községi hírek
"Hiszem a test föltámadását,
Halottak napja
Tartományi küldöttség járt Adán
Gondolkodva tanulni – értelmesen felelni!
...Zűrzavar!
A nyelvek és a nylevjárások jövője
60 éve először az iskolapadban
Épülnek a ravatalozók
Az adai Önkéntes Tűzoltó Testület 125 éve
Rumba..., Szamba..., Cha-cha-cha...
Emberi zene
A Musica Humana jubileumi hangversenye
Tankok a Tisza parton
Döcögő környezetvédelem
A moholi törpevár története
Két éves az adai New Ada Dance táncklub
Formációs táncfesztivál Moholon
Kukoricatörő-verseny
Fridrik Tamás életműve nyomában
A Napsugaras ősz rendezvényei
Az adai templomtornyon...
Fiatalok írják
Hírek
Rendőrségi hírek
Hamis pénzutalványokkal szerzett másfél millió dinárt
Zöld levél
Az adai Termometal és a kanizsai Keramika sporttalálkozója
Címeres nemeslevelek - VI
Árnyas oldal
Tarka oldal
Politikai krónika
Impresszum

Az adai Önkéntes Tűzoltó Testület 125 éve

    Adán már régóta létezik tűzoltói társulási forma, és bizonyítékaink vannak arra, hogy Ada területén a tűzoltói eszme is élt. A gazdaság és kultúra fejlődésével párhuzamosan a tűzoltóság is fejlődött, erről azok a régi napi- és hetilapok tanúskodnak, amelyeket a közeli és távolabbi környezetünkben jelentek meg. Ezzel kapcsolatban a későbbi időszakból jegyzőkönyvek is fennmaradtak. Sajnos a jegyzőkönyvek nagyobb része és a többi értékes dokumentáció elveszett a testületből, főleg az első és a második világháború idején. Ezenkívül az is hozzájárult a veszteséghez, hogy a testület többször is más épületbe költözött.
    Ha Ada tűzoltóságának történelmi fejlődését vizsgáljuk, a legrégibb adatot már 1751-ből találjuk, az akkori feljegyzésekben, ez pontosan 257 évvel ezelőtt volt. Ebből látszik, hogy már abban az időben is volt „emberi csoportosulás”, ebben a vezető szerepet a „tűzmester” töltötte be. A tűzmester” mindig a területi kéményseprő mester volt, aki ellenőrizte a háztartásokban lévő fűtőtesteket és a kéményeket, és égette ki a felgyülemlett kormot a kéményből. Ezért tekintettek a „tűzmesterre” a tűzoltásban is mint egyedüli szakemberre. Az akciókban a „tűzmesternek” segítséget nyújtottak kéményseprő társai, a helybeli kisbírók és a helybeli kocsisok, akik lóvontatású szekérrel hordókban szállították a vizet a tűzhöz. Ennek a csoportnak kötelesek voltak segítséget nyújtani.


Az adai tűzoltók 1900 körül

    1856-ban Ada városi rangot kapott, az akkori kisipar és kereskedelem fejlettségére való tekintettel, és ezután a városi közigazgatás is nagyobb figyelmet szentelt a tűzoltóságnak. Ez főleg az apró felszerelés bővítésében látszott meg: csáklyák, lapátok, ások, vizes hordók, vödrök és szikracsapók biztosításában, melyek főleg a mezőgazdasági termékek égésekor keletkező tűz oltásához voltak szükségesek. A tűzoltók társulatszervezési formája megmarad a „tűzmester” irányításával, egy idő múlva azonban nem bizonyult megfelelőnek ez a szervezési forma. Ez különösen 1854-ben jutott kifejezésre, ugyanis akkor katasztrofális tűz sújtotta Adát. Abban az időben a háztetők fazsindelyből, nádból, szalmából és kukoricaszárból voltak. Így a tűz szeles időben gyorsan terjedt, és teljesen leégett egy egész akkori városrész, amely a mai Sándornak felel meg. A leégett városrészt a padéi Aleksandar Savić nagybirtokos gyorsan újjáépíttette, mivel ebben a városrészben laktak a birtok munkásai.
    Ada város elöljárósága a katasztrofális tűzvész után meggyőződött arról, hogy gyorsan más lépéseket kell tenni, át kell szervezni a tűzoltóságot. Adán és a Tisza mentén nagyszabású kezdeményezés indult a tűzoltóság átszervezésére. Adán először 1873. május 4-én alakult meg az adai ÖTT, másodszor pedig1883. szeptember 15-én. 1882-ben Adán a tűzoltóságnak felszerelést vásároltak 1.000 forint értékben. Mindemellett csak a következő, 1883-as évben látszik a tűzoltóság alapos átszervezése. Ebben az évben alakult meg a valódi Önkéntes Tűzoltó Testület, amely ekkor megkezdi a szervezett testületi munkát, és ettől az időtől számítható hivatalosan az Önkéntes Tűzoltó Testület fennállása. Az ÖTT-nek már 1873-ból van pecsétlenyomata, viszont az akkori testület szervezettségéről hiányoznak a bizonyítékok.
                                       (folytatása következik)

Kiss M. Tibor

oktobar 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Obuka na savremen način
Tenkovi na obali Tise
Vesti iz policije
Molski dobošar
Mladi pišu
Poseta predsednika opštine u kampu
Politička hronika
Impresum


Design by VA