Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. október

Címoldal
Új melléklet
Községi hírek
"Hiszem a test föltámadását,
Halottak napja
Tartományi küldöttség járt Adán
Gondolkodva tanulni – értelmesen felelni!
...Zűrzavar!
A nyelvek és a nylevjárások jövője
60 éve először az iskolapadban
Épülnek a ravatalozók
Az adai Önkéntes Tűzoltó Testület 125 éve
Rumba..., Szamba..., Cha-cha-cha...
Emberi zene
A Musica Humana jubileumi hangversenye
Tankok a Tisza parton
Döcögő környezetvédelem
A moholi törpevár története
Két éves az adai New Ada Dance táncklub
Formációs táncfesztivál Moholon
Kukoricatörő-verseny
Fridrik Tamás életműve nyomában
A Napsugaras ősz rendezvényei
Az adai templomtornyon...
Fiatalok írják
Hírek
Rendőrségi hírek
Hamis pénzutalványokkal szerzett másfél millió dinárt
Zöld levél
Az adai Termometal és a kanizsai Keramika sporttalálkozója
Címeres nemeslevelek - VI
Árnyas oldal
Tarka oldal
Politikai krónika
Impresszum

Emberi zene

    A határon innen és túl, elsősorban Ada községet,valamint a délvidéki magyarokat is képviselő Musica Humana Kamarakórus megalakulásának 15. évfordulójára készül.            
    1993.március 11-én Birkás Magdolna, Lippai Mónika, Farkas T. Margit, Farkas Lajos, Vámos Attila, Nisic Kornélia és Birkás János  kezdeményezésére kezdte meg a Musica Humana népszerűsíteni a kórusmuzsikát. Belgrád, Újvidék, Szabadka, Nagybecskerek, Zombor, Kúla, Zenta és Versec mellett a szórvány magyarsághoz is ellátogatott Doroszlóra és Gombosra. Külföldi vendégszereplések helyszínei voltak már többször is Budapest, Szentes, Szekszárd, Csongrád, Komló és Celldömölk.
    Birkás János,a kórus karnagya szerint: „Nem könnyű és nem népszerű műfaj művelője vagyunk, mégis büszkék vagyunk arra, amit eddig elértünk!”
2001-től a Musica Humana a szervezője és vendéglátója a Bárdos Lajos nemzetközi kórusfesztiválnak.” 28 a kórus „magját” képező tagok száma akik a kezdetektől szívügyükként kezelik ennek dolgait!”  – magyarázta Lippai Mónika – „A körülmények,melyek között munkálkodunk,meg is kívánják ezt, hiszen a 15 év alatt nem volt meghatározott helyünk,egy szobánk, amit a miénknek tudhatunk. Szauer Milkós plébános mai napig is számos holminkat őrzi a parókián, így segít ki minket a helyszűkéből!”
    Az 1995-ben a Vajdasági Zeneegyesületek Fesztiválján Rumán ezüst plakettet, 1997-ben ugyanezen a fesztiválon bronz plakettet ítélt oda a zsűri.  Több községi kitüntetés mellett 1999-ben.Lippai Mónika, a kórus akkori karnagya is községi díjban részesült.
    A kórus 2000 augusztusában részt vett a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség meghívására az aracsi Pusztatemplomban rendezett ökomenikus istentiszteleten, többszörös résztvevője a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékoknak, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség által szervezett Kórustalálkozónak valamint a Magyar Kultúra Alapítvány által rendezett Ünnepi hangversenynek –Régiók találkozása – Budapesten.”Legutóbbi felejthetetlen élményünk is a magyar fővároshoz kötődik, annak is a XI. kerületéhez - számol be Lippai Mónika- ugyanis Partnervárosi nemzetközi Kórustalálkozón vendégszerepeltünk szeptember elején a prágaiakkal , marosvásárhelyiekkel, trogíriakkal együtt”.”Megálltuk a helyünket – folytatta B.J. – hiszen amit énekelünk, nem akármilyen anyag!Megáll a külföldiek programja mellett!Jó kórus a miénk!”- jellemez a karnagy.”Hogy részt vehettünk ezen a fesztiválon elsősorban az adai önkormányzatnak,valamint az Első, a Második és a Moholi Helyi Közösség segítségének köszönhető!A XI. kerület párját ritkító vendéglátásához hasonló módon szeretnénk várni az október 18.-i ünnepi műsorunkon vendégszereplő celldömölki kórus tagjait,melyhez önkormányzatunk ígért támogatást” „Így ünneplünk – folytatta L.M. – szinte kiálltunk az anyagiakért,hiszen a kultúra mérlegére pénzt osztó illetékes keveset billent a javunkra ,így önellátókként küzdünk a fennmaradásunkért immár 15 éve! Vendégszerepléseink a motivációnk és a közönség hálás bíztatása! Emlékszem,2003 karácsonyi koncertjét a templomban,fagyos hidegben a Rabok Kórusával zártuk, utána a hallgatóság felállva tapsolt meg minket, így kérve a dal újbóli eléneklését. Lehet ezt könnyek nélkül kibírni? Ezt át kell élni! Büszke vagyok a kórusra, mert komoly válogatásból dolgozunk, és az eredmény magáért beszél!
    „Újra meg kellene alakítani az Amatőr Tanácsot, mert pénz kell az amatőrizmusra. Ez valamikor évek hosszú soráig működött,ma miért ne működne ugyanolyan jól? Szükség van a csapatunkra ,hiszen mi vagyunk a község hangja!A Musica Humana Kamarakórust hallgatva minden problémáját elfeledi az ember”- zárta a beszélgetést Birkás János.

Lajkó Szilvia

oktobar 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Obuka na savremen način
Tenkovi na obali Tise
Vesti iz policije
Molski dobošar
Mladi pišu
Poseta predsednika opštine u kampu
Politička hronika
Impresum


Design by VA