Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. február

Címoldal
Új év, új remények, tervek
Községi képes krónika
Jól haladnak az előkészületek
A nagyberuházások és a munkahelyteremtés éve
Önkormányzati eseménynapló
Szent Száva ünnepe
Örülök, de a gondok még maradnak
Januári események a törökfalusi helyi közösségben
A megelőzés a legfontosabb
15 éve Adán
Ajándékcsomag az év első újszülötteinek
Sólymok birodalma
A sólyommadár az eredetmondáinkban
Jótékonysági hangverseny
A jókedvet nem mosta el az eső
Egy érdekes kiállítás
Dal a honvágyról
Fiatalok írják
Kishírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Zöld levél
Tevékeny méhészek
Zöldségfélék korai vetése
A verhetetlen 340158/02-es
Szokások, hit, jóslás vagy babona
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal - Napos oldal
Tarka oldal
Impresszum

JÓL HALADNAK AZ ELŐKÉSZÜLETEK
Számos sportlétesítmény már holnap fogadhatná a sportolókat

    A 9. Vajdasági Munkássport Olimpiát ez év július 4. és 8. között tartják itt Adán. Hogy a versenyeket zökkenőmentesen, a követelményeknek megfelelően és kifogástalan pályákon bonyolíthassák le, szinte minden nyitott és fedett sportlétesítményt fel kell újítani, jó néhányat alapjaiból újjáépíteni. Mindez sok időt, de még több munkát és pénzt követel.
    A fenti témával kapcsolatban február 16-án az olimpia szervezését és levezetését végrehajtani hivatott ADA-2007 Egyesület széleskörű sajtótájékoztatót tartott Ürményi Ferenc polgármester, az Egyesület elnökének vezetésével. Rajta kívül az olimpiával kapcsolatos kérdésekről beszélt még Zoran Dragin alelnök, a Marketing Bizottság vezetője, Micsiz József, a Műszaki Bizottság elnöke, Dragan Mrđanov, a Sportközpont vezetője, és egyben az ADA-2007 egyesület elnöke, valamint Mladenko Đuranović, a 9. Munkásolimpia titkára.


Az Ada 2007 Egyesület vezetősége sajtótájékoztatót tartott

    A médiák közül képviseltette magát az újvidéki Kanal 9 TV, az Újvidéki RTV, a TV Most, az Újvidéki Rádió, a Dnevnik, a Magyar Szó, a Politika napilap, a 7 Nap, a PAN Rádió, az SOS Kanal, az adai CATV és a Községi Körkép.
    A bevezetőben Ürményi Ferenc az olimpia szervezésének pénzügyi vetületéről beszélt, elmondta, hogy a munkálatok több fázisban bonyolódtak le, néhány sportobjektum már teljesen elkészült, de tennivaló továbbra is akad. A munkálatok eddig több mint 51 millió dinárba kerültek. Ezeket az eszközöket a köztársaság (a legnagyobb arányban), a tartomány, az önkormányzat saját eszközeiből biztosították, de a polgárok is hozzájárultak munkaakciók formájában. Mindezek ellenére nehéz ma a szervezés, de főképp a pénzelés, mert minden eszközt magának a szervezőnek kell biztosítani pályázatok, donátorok révén, nem úgy, mint valamikor, amikor az állam pénzelte az ilyen megmozdulásokat. Kiemelte a médiák fontos szerepét az olimpia népszerűsítése terén, és elvárja, hogy a hátralévő 137 napban még behatóbban foglalkozzanak ezzel a témával.
    A továbbiakban ismertették a munkálatok és folyamatok mai állapotát. Ebből a következőket emelhetjük ki: 
    Az olimpián 17 férfi és 15 női csapat indul. Egy-egy sportágban összesen 10-10 csapat versenyez, ami a következőképen tevődik össze: a 8 vajdasági zóna győztes csapatai, a Vajdaság bajnokságán szerzett első helyezettek, valamint a házigazda minden sportágban indít csapatot. Ez 2800 versenyzőt jelent, rajtuk kívül még kb. 7-800 kísérő személyre (bíró, küldöttek, technikai személyzet stb.) számítanak, ami 3500 személyt jelent. Meg kell még említeni, hogy a benevezési határidő március 31. A legutóbbi tartományi megbeszélésen olyan döntés születet, miszerint ha valamelyik csapat visszalép, az illető zóna következő legjobb helyezést elért csapata nevezhet be. Így biztosítva lesz a sportágankénti tízes csapatlétszám.


Mladenko Đuranović a munkásolimpia titkára

    A sportolók és a személyzet elszállásolásáról és étkeztetéséről természetesen a házigazdák gondoskodnak. Ezt úgy oldják, meg, hogy a katonaságtól kölcsönkért fekvőhelyeket azokba a tornatermekbe állítják fel, ahol nem lesznek játékok, így nagyobb számú fekhelyet tudnak biztosítani a sportolók részére, de a község minden elszállásolási lehetőségére, valamint a szomszédos községek (Zenta, Becse) kapacitásaira is számítanak. Az ellátást szintén a községen belül fogják megoldani jegyrendszer alapján, és azoknak a jegyeknek az ellenértékét fizetik ki, amelyeket az illető vendéglátó átad a bizottságnak..
    A játékok színhelye az adai és a moholi szabadtéri sportpályák, továbbá a tornatermek, a klubhelyiségek és a sportcsarnok. Ezek rendbetétele, felújítása már két évvel ezelőtt elkezdődött. Az első fázisban az iskolák tornatermeit hozták rendbe. Utána következett a szabadtéri sportpályák aszfaltozása. Hátra van még a Műszaki Iskola udvarának, illetve pályáinak (kézilabda, kosár- és hálólabda) aszfaltozása. Erre biztosítva vannak az eszközök, a munka elvégzése az időjárástól függ.


Készül a fedett lelátó Adán

    A múlt évben megindultak azok a beruházások, amelyek az üdülőközpontok felújítását célozták meg Adán és Moholon. Ezekre a felújításokra pályázatok útján sikerült eszközöket biztosítani, mint ahogy a sportpanzió felépítésére is. A panzió esetében a falak már állnak, de ebben a pillanatban a Nemzeti Beruházási Terv realizálása a kormányalakítási procedúra miatt háttérbe szorult, így nagy gondot okoz az épület befejezése, mert jelenleg nincs kormánybizottság, amely jóváhagyná a már megítélt eszközöket.
    Pillanatnyilag folyamatban van az adai futballpálya fedett lelátójának kiépítése, ahol már csak a tetőszerkezet szerelése hiányzik, valamint a nyitott ülőhelyek befejezése. A lelátók befogadóképessége 600 fő. Hátra van még az új kerítés lerakása. Úgyszintén most folyik a teniszpályák felújítása és környékük rendbe hozása. Ebben jelentős szerepet játszik a zentai DTD is, ugyanakkor a villanygazdasággal is folynak megbeszélések a kézilabda és teniszpályák megvilágításának lehetőségéről. Az atlétikai pályának a befejezését, amely 100 méteres síkfutásra és mellette egy sáv távolugrásra lesz kialakítva, áprilisra tervezik. Ez a segédpálya és a csatorna között épül majd. Az 5000 m2-es új parkolóhely építése is befejezéséhez közeledik. Hátra van még a zúzott kővel való beterítése és a fásítás.
    Tavaszra tervezik a mai öltözők tetőcseréjét, rendbe hozását, hogy elfogadható állapotban várja a sportolókat. Hosszabb távon majd lebontásra kerül ez az épület, helyébe egy korszerű, minden igényt kielégítő éttermet szándékoznak építeni. Ami már elkészült, az az asztalitenisz terme a Sportközpont székházában, ahol minden mellékhelyiséget is felújítottak. Ugyancsak készen áll a Hubertus sportlövő klub hat lőállásos 25 méteres lövöldéje, ahol a céllövészetet fogják tartani. A sakk-torna helyiségeit most tatarozzák


Az asztaliteniszezők terme már készen áll

    Moholon sem állt meg az élet. Most folyik a Bácska FK klubhelyiségének tatarozása, majd következik a lelátók felújítása. A kosárlabda pálya melletti árok befedése még hátra van, valamint egy vizes góc építése a sportközpontban. Fel kell még szerelni a tenisz- és kézilabda pályák védőhálóit.
    A továbbiakban szó volt még a Marketing Bizottság munkájáról. Az elnöke, Zoran Dragin elmondta, hogy a több mint negyven vajdasági községnek elküldött kérelemre, ami az olimpia társfinanszírozására vonatkozik, csak három község jelezte ilyennemű szándékát: Zenta, Magyarkanizsa és Törökbecse. A játékok fővédnöke a Tartomány, de ezzel a pénzelés még nincs megoldva. Támogatókat kell keresni, ami a mai helyzetben igen nehéz és bonyolult. Ugyanúgy megemlítette a médiák kiemelt szerepét a játékok népszerűsítése terén, de elmondta azt is, hogy gazdag kísérőprogramokat terveznek az olimpia egész idejére. Tárgyalások folynak Đorđe Balašević-tyel, Zvonko Bogdannal, egy magyarországi együttessel, azonkívül akkorára tervezik Sava Stojkov festőművész kiállítását, de minden helybeli amatőr együttes szereplésére is számítanak. Mladenko Đuranović, az olimpia titkára szerint, az előkészületi munkálatok a vártnál sokkal jobb állapotban vannak. Jó néhány sportágban már holnap kezdődhetne a verseny.


Az atlétikai pálya alapja


A Műszaki iskola pályái még felújításra várnak


A moholi Bácska öltözője tatarozás alatt


A Hubertus lövöldéje


Az új parkolóhely építése


Már állnak a sportpanzió falai

Vastag János

februar 2007.

Naslovna strana
Dnevnik aktivnosti lokalne samouprave
Nagrade uspešnima
Proslava školske slave u Molu
Za 160 dinara osiguran je svaki član domaćinstva
Zakon o radu
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Ne igraj sa vatrom!
Impresum


Design by VA