Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. február

Címoldal
Új év, új remények, tervek
Községi képes krónika
Jól haladnak az előkészületek
A nagyberuházások és a munkahelyteremtés éve
Önkormányzati eseménynapló
Szent Száva ünnepe
Örülök, de a gondok még maradnak
Januári események a törökfalusi helyi közösségben
A megelőzés a legfontosabb
15 éve Adán
Ajándékcsomag az év első újszülötteinek
Sólymok birodalma
A sólyommadár az eredetmondáinkban
Jótékonysági hangverseny
A jókedvet nem mosta el az eső
Egy érdekes kiállítás
Dal a honvágyról
Fiatalok írják
Kishírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Zöld levél
Tevékeny méhészek
Zöldségfélék korai vetése
A verhetetlen 340158/02-es
Szokások, hit, jóslás vagy babona
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal - Napos oldal
Tarka oldal
Impresszum

A megelőzés a legfontosabb
Beszélgetés dr. Kaszás Lengyel Mártával, az adai egészségház fogorvosával

    Az adai Egészségházban nemrégiben felújították a fogászati rendelőket, de nemcsak a meglévő berendezéseket korszerűsítették, hanem ezentúl néhány új készülék is a páciensek rendelkezésére áll. Erről, valamint a helyes és idejében megkezdett száj- és fogápolásról beszélgettünk Dr. Kaszás L. Mártával, az egészségház fogorvosával.
    - Az elmúlt év végén az adai Egészségház a Tartományi Egészségügyi Titkárság pályázatán 3,3 millió dinárt kapott a fogászati rendelők felújítására.- mondta dr. Kaszás L. Márta. - Ebből az összegből két adai és egy moholi rendelőt sikerült felújítani. Áthúzták, korszerűsítették a fogászszékeket, beszereztünk egy ultrahangos fogkőtisztító berendezést, egy mobil helio-készüléket, amely nélkülözhetetlen a fehér tömések készítésekor, valamint egy ún. lux turbina is rendelkezésünkre áll, amelynek segítségével jobban megvilágíthatjuk a kezelt területet. Ezenkívül ígéretet kaptunk, hogy légkondicionálót szerelnek fel a rendelőkben, mert  nyáron a betegek számára és számunkra is elviselhetetlen a hőség . Szeretnénk, ha hamarosan a moholi, valamint az általános iskolákban lévő rendelőket is sikerülne felújítani.


A felújított fogászati szék

    - Nyár óta a fogászati ellátás többé már nem ingyenes, mit tapasztaltak, csökkent-e emiatt a betegek száma?
    - A betegbiztosító rendelkezése szerint a 18 éven felülieknek ki kell fizetniük a fogászati kezelés költségeit. Az első néhány héten jóval kevesebb betegünk volt, de mivel a kezelések ára egyharmada a privát rendelők árainak, így most már nem vesszük észre, hogy a megfizettetés visszatartó erejű lenne. Sőt, nagyon sok munkánk van, alig várjuk már, hogy az új kolléganő, dr. Káblár Alexandra letöltse a gyakorlati idejét, és munkába álljon. Nemrégiben áttértünk a számítógépes adminisztrációra is, ami jelentősen lelassítja a munkánkat, mert az elektronikus kartonokkal párhuzamosan a hagyományos dokumentációt is vezetnünk kell. Pillanatnyilag két nővérrel dolgozom, az egyik mellettem asszisztál, a másik pedig az adminisztrációt vezeti. A számítógépes rendszernek nagyon sok előnye van, könnyen áttekinthetjük a beteg adatait, tudjuk milyen gyógyszert szed, mire allergiás, milyen betegsége van, és így megválaszthatjuk a legmegfelelőbb kezelési módot. A betegektől pedig ezúton is szeretnénk elnézést kérni, ha az adminisztráció miatt többet kell várniuk.
    - A doktornő gyermekekkel is foglalkozik, hogyan viszonyulnak a gyerekek a fogápoláshoz?
    - Fontosnak tartjuk a megelőzést, valamint azt, hogy az első pillanattól kezdve ápoljuk és erősítsük a gyermekek fogait. Már a várandós kismamáknak is fogerősítő fluor tablettákat íratunk fel, csütörtökönként tíz órától pedig a csecsemők és kisgyermekek helyes táplálkozásával, és a szájhigiénia bevezetésével kapcsolatos tanácsokat adunk az anyukáknak. A nagycsoportos óvodások és az iskolások fogait is rendszeresen ellenőrizzük. Már az első osztályosokkal játékos formában, rajzfilmek segítségével megismertetjük a helyes fogápolás módszereit, az első rendelőben tett látogatásukkor pedig egy fogkefét kapnak ajándékba, ezeket a helyi közösségek vagy a Vöröskereszt segítségével biztosítjuk számukra. A fogmosási akció keretein belül pedig megtanítjuk a gyerekekkel, hogy hogyan is kell helyesen fogat mosni. Talán ezeknek az előadásoknak, a rendszeres ellenőrzéseknek, az anyukák odafigyelésének, a fluor tablettáknak köszönhetően a legutóbbi ellenőrző vizsgálat alkalmával a megvizsgált gyerekek felének minden foga egészséges volt. A fluor-tabletták szedését 12-13 éves korig ajánljuk, ugyanis eddig fejlődik ki a gyermekek fogazata. Azt szoktam mondani az anyukáknak, hogy nem kell a gyerekektől megvonni a csokoládét, kell a csokoládé, csak fogat kell mosni utána, mert ha minden evés után fogat mosunk nem lesz gond.- magyarázta a doktornő.

Józó Mónika

februar 2007.

Naslovna strana
Dnevnik aktivnosti lokalne samouprave
Nagrade uspešnima
Proslava školske slave u Molu
Za 160 dinara osiguran je svaki član domaćinstva
Zakon o radu
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Ne igraj sa vatrom!
Impresum


Design by VA