Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. február

Címoldal
Új év, új remények, tervek
Községi képes krónika
Jól haladnak az előkészületek
A nagyberuházások és a munkahelyteremtés éve
Önkormányzati eseménynapló
Szent Száva ünnepe
Örülök, de a gondok még maradnak
Januári események a törökfalusi helyi közösségben
A megelőzés a legfontosabb
15 éve Adán
Ajándékcsomag az év első újszülötteinek
Sólymok birodalma
A sólyommadár az eredetmondáinkban
Jótékonysági hangverseny
A jókedvet nem mosta el az eső
Egy érdekes kiállítás
Dal a honvágyról
Fiatalok írják
Kishírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Zöld levél
Tevékeny méhészek
Zöldségfélék korai vetése
A verhetetlen 340158/02-es
Szokások, hit, jóslás vagy babona
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal - Napos oldal
Tarka oldal
Impresszum

Ajándékcsomag az év első újszülötteinek

    Január végén községünk Népességpolitikai Bizottsága értékes ajándékot adott át azoknak az újszülötteknek, akik az év elején születtek. Elsőként a moholi Lakatos családot látogatta meg a bizottság három tagja Volford Dobó Zsuzsanna elnök, dr. Horváth Edit nőgyógyász és Kovács Dobó Lea a bizottság titkára, akik a legszükségesebb használati cikkekből összeállított csomagot adtak át a családnak.
    Nagy volt az öröm a Lakatos családban, de még nagyobb a meglepetés, mert véletlenül sem tudtak a látogatásról, a csomagról. Az apuka, Lakatos Mihály fogadta a küldöttséget, és először hitetlenkedve hallgatta végig a jövetel célját, de utána nagy előzékenységgel invitálta be a látogatókat a szobába. Az anyuka, Otília karjában a pár hetes kisfiúval, BÁTORRAL fogadta a jövevényeket, némi hitetlenséggel a szemében. Csak akkor tudatosodott benne a valóság, amikor átvette a gazdag csomagot, ami kizárólag az újszülött szükséglete szerint lett összeállítva. – Nagyon jól jött ez a kis segítség, mert az ilyen holmikból mindig szükség van különösen most az első hetekben, - mondta az anyuka. Bátor, a szöszke kisfiú, aki január 6.-án 2,45 órakor látta meg a napvilágot, a babákat meghazudtoló nyugalommal „vette tudomásul” a körülötte történteket, habár a röpke fél óra alatt, kézről kézre adták egymásnak a látogatók. Lakatoséknak már van egy 11 éves kislányuk, Kinga, aki nagyon örül a testvérkéjének, és már kisebb dolgokat vele kapcsolatban, már egyedül is el tud intézni.


Lakatos Mihály családja

    A következő baba, akit meglátogatott ez a bizottság, az adai Marina Stojanovic volt. Ő két nappal később január 8-án jött a világra. Az eleven, koromfekete hajú „hölgy” mintha tudta volna miről van szó, már nem volt olyan nyugodt, mintha minden érdekelte volna, kíváncsian szemlélte a jövevényeket. Marina is ugyan olyan csomagot kapott, mint Bátor, csak több rózsaszínű holmival. Érthető. Az anyuka Kovács Anica elmondta, hogy semmi gond nincs a kicsivel, a 16 éves fia, Viktor (az első házasságából), természetesnek fogta fel ezt az eseményt is. Az apuka, Slobodan, nagyon örül a kis jövevénynek, sokat segít Anicának a baba körül, már nagy szakértelemmel rendezgeti, dédelgeti a picikét. Természetesen ők is megörültek a csomagnak, hisz ez mindenkor, de talán ilyenkor a legszükségesebb.


Porodica Slobodana Stojanovića

    A további két újszülött, akik még az év elején születtek, szintén kaptak ajándékot – egy-egy nagyobb értékű vásárlási utalványt. Ezt először az adai Nagy Dániel vehette át, aki január 11-én született, az apuka Sándor, az anyuka Éva. Dániel is második gyermek a családban, Anna a nővére már 4 éves. A negyedik ajándék, ugyancsak vásárlási utalvány, újra Moholra került a Retek családhoz, hisz a kis jövevény Dániel, január 15-én látta meg a napvilágot. Imrének és Tímeának ez az első gyermekük. 
    Hogy miről is van tulajdonképpen szó, arról Kovács Dobó Lea, az önkormányzat általános osztályának vezetője, a bizottság titkára tájékoztatott. Elmondta, hogy a népszaporulat egész Vajdaság területén, így a községünkben is negatív irányzatot mutat, ezért magasabb szinten is igyekeznek serkenteni ezt a nem éppen dicsekvésre méltó folyamatot. A tartományi költségvetésben bizonyos eszközöket irányoztak elő a népszaporulat serkentésére, amit községenként szétosztanak, és mindenki a saját megítélése szerint használja fel, kizárólag a meghatározott cél érdekében. A község népességpolitikai bizottsága úgy döntött, hogy a tartománytól kapott céleszközöket babacsomagok előkészítésére használja fel amiket szétoszt az év első újszülöttei között. Ez volt az első ilyen akciója a bizottságnak, az előző időszakban pedig előadássorozatot tartott a fiatal házasok részére pszichológus, gyermekgyógyász, nőgyógyász bevonásával, valamint gyermekjátékokat vásároltak az egészségház mindkét gyermekosztályának a részére. A bizottság tagjai, Volford Dobó Zsuzsanna (elnök), dr. Tóth Barna Elvira, Apró Bakai Magdolna, dr. Ivanović Balda Margaréta, dr. Horváth Edit, Svetlana Milošević és Kovács Dobó Lea komolyan vették a feladatukat, az évi tervükben olyan tevékenységeket fogalmaztak meg, melyek a népszaporulat serkentésére irányulnak. A jövőben tovább szeretnék folytatni a családlátogatást, stimulálni az újszülötteket még ilyen szerény formában is, mert céljuk az, hogy a közösség is jobban odafigyeljen, és nagyobb teret szenteljen a népességpolitika kérdésének.

Vastag J.

februar 2007.

Naslovna strana
Dnevnik aktivnosti lokalne samouprave
Nagrade uspešnima
Proslava školske slave u Molu
Za 160 dinara osiguran je svaki član domaćinstva
Zakon o radu
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Ne igraj sa vatrom!
Impresum


Design by VA