Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. február

Címoldal
Új év, új remények, tervek
Községi képes krónika
Jól haladnak az előkészületek
A nagyberuházások és a munkahelyteremtés éve
Önkormányzati eseménynapló
Szent Száva ünnepe
Örülök, de a gondok még maradnak
Januári események a törökfalusi helyi közösségben
A megelőzés a legfontosabb
15 éve Adán
Ajándékcsomag az év első újszülötteinek
Sólymok birodalma
A sólyommadár az eredetmondáinkban
Jótékonysági hangverseny
A jókedvet nem mosta el az eső
Egy érdekes kiállítás
Dal a honvágyról
Fiatalok írják
Kishírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Zöld levél
Tevékeny méhészek
Zöldségfélék korai vetése
A verhetetlen 340158/02-es
Szokások, hit, jóslás vagy babona
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal - Napos oldal
Tarka oldal
Impresszum

A jókedvet nem mosta el az eső
Farsangi mulatság az adai iskolában

    A farsang, a vízkereszt és hamvazó szerda közötti időszak, a bolondozás, a mulatozás, a párkeresés és az udvarlás időszaka. A télvégi ünneplésnek pogány kori gyökerei vannak, de vidékünkön a középkorban elsősorban német közvetítéssel honosodott meg. Maga a farsang a német faseln, azaz ’cseveg’ jelentésű szóból ered. Az újlatin nyelveken pedig a carneval szót (’hús elhagyása’) emlegetik, ha a télbúcsúztató vigadalmakról esik szó. A farsang időszakához számos pogány szokás kapcsolódik, többek között a bőség, a termékenység varázslás valamint a téltemető és tavaszköszöntő rítusok.
    Farsang farkán, a farsang utolsó napjaiban álarcos felvonulásokat volt szokás rendezni. A jelmezes menetben ilyenkor szükségszerűen feltűntek a tipikus figurák, mint amilyen a cigánylány, a koldus vagy éppen a borbély. A menet legelején álmenyasszony és álvőlegény haladt, akiknek zajos, tréfás mulatságot is rendeztek, persze a móka és bolondozás kedvéért a férfi bújt menyasszonyi, a nő pedig vőlegény ruhába.


A 4.e osztály jelmezesei

    A farsang farkán, legtöbbször húshagyó kedden, immár hatodik éve Adán is rendeznek farsangi, álarcos, jelmezes felvonulást, ilyenkor az általános iskolások és az óvodások rémisztő vagy éppen tréfás jelmezbe öltözve, csörömpölve, kurjongatva, természetesen a menet elején az álmenyasszonnyal és az álvőlegénnyel végigvonulnak a város főutcáin, ezzel űzik el a telet, a hideget. A központba érve elégetik a telet szimbolizáló öregasszonybábot a szoknyájára tűzdelt rossz dolgokkal együtt. Sajnos, mint ahogy tavaly is, az időjárás most is közbeszólt, esett az eső, így a felvonulást nem tarthatták meg, de az iskolákban és óvodákban mindenki megrendezte, igaz bábuégetés nélkül, a saját télbúcsúztató, tavaszköszöntő ünnepségét. Az adai Cseh Károly Általános Iskola kettes számú, ahogy mondani szokás Bara-parti épületében, igaz hogy csak a tornateremben, de felvonult a díszes társaság. Volt ott szép szál menyasszony, meg vőfély, egy tucat boszorkány, tündér, méhecske, meg szellem, de a modern mesefigurák is eljöttek, ott volt Shrek is, eljött a pókember, a denevérember és Zorro is. Technozenére ropta a táncot a nyuszi, a méhecske meg a dalmata, munkáját félbehagyva eljött a szakács, a fényképész és az autószerelő is, meghívást kapott David Crocett, jó néhány akcióhős és utcai harcos, és természetesen itt voltak a bohócok, a cigánylányok és a robotemberek is.
    Bajusz Zsuzsanna, a rendezvény szervezője elmondta, hogy a farsangi felvonulás ötlete az Aranykapu Művelődési Egyesülettől származik, ők és a Vadvirág Hagyományápoló Kör tagjai vettek részt az első ilyen rendezvényen, majd hozzájuk csatlakoztak a helyi iskolák és  óvodák. Sajnos a tavalyi felvonulást is elmosta az eső, így az ideit már csak az iskolán belül szerették volna megtartani, de a diákok kérésére aztán mégis az utcai ünnepség mellett döntöttek. Az eső miatt azonban az idén is meg kellett elégedniük a tornateremmel. Bajusz Zsuzsanna elmondta azt is, hogy a gyerekek saját ötleteik alapján,  saját kezűleg az iskolában készítették jelmezeiket, álarcaikat s munka közben megismerkedtek a farsanghoz kapcsolódó szokásokkal hiedelmekkel. Az álmenyasszony és vőfély szerepére is önként jelentkeztek a diákok, ráadásul az előző évekkel ellentétben az idén a fölsős, hetedik, nyolcadik osztályos tanulók is jelmezt öltöttek, és a többiekkel együtt ünnepeltek. A Bara-parti iskolában, ahogy a tanárnő és a diákok elmondták, nem unalmas az élet a jeles napokról, a vallási ünnepekről egyaránt megemlékeznek, ráadásul helyi Ki mit tud versenyt is rendeztek, sőt a Bálint-nap alkalmából külön postaládát is felszereltek, amelynek tartalmát az osztályok postásai osztották ki a címzetteknek.

Józó Mónika

februar 2007.

Naslovna strana
Dnevnik aktivnosti lokalne samouprave
Nagrade uspešnima
Proslava školske slave u Molu
Za 160 dinara osiguran je svaki član domaćinstva
Zakon o radu
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Ne igraj sa vatrom!
Impresum


Design by VA