Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. július

Címoldal
Tegnap - Ma - Holnap
Megünnepeltük Ada község napját
Pillanatképek a KKT ünnepi üléséről
Képek az ünnepség rendezvényeiről
Képek az Ada-napi sportrendezvényekről
Címlapunkhoz
Gulyásfesztivál - 2006
Előtérben az új helyi járulék
Jó tervek - jobb eredmények
Aratóverseny a Valkai-soron
A 9. Munkás- sportolimpia
Az adaiak kitettek magukért
Az ötödik Bárdos Lajos Zenei Hetek
Szentiváni ünnepség a város szélén
Találkozó Thurzó Lajos szülővárosában
Őszülő diákok
50 éves találkozó
Köszönöm, drágám!
Az igazságügy reformjának nemzeti stratégiája
A civil kezdeményezés fontossága
A népzenét nem lehet nem szeretni
A művészetben nem a téma, hanem a mód a fontos
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Szép tájakon barangolva
Zöld levél
Zsálya, a halhatatlanság füve
Virágbabusgató
Rendőrségi hírek
Kishírek
Községi ösztöndíjak
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Árnyas oldal
Impresszum

A 9. Munkás-sportolimpia
Fővédnöke a Tartományi Végrehajtó Tanács

    Ma már semmi kétség nem fér ahhoz, hogy a munkásolimpia megkapta az őt megillető legmagasabb támogatást erkölcsi és anyagi vonatkozásban egyaránt. Számos előzetes megbeszélés, egyeztetés és prezentáció, valamint az eddig bizonyítottak és elvégzett munkák után, a Tartományi Végrehajtó Tanács illetékese és polgármesterünk Ürményi Ferenc, július 11-én aláírták a fővédnöki szerződést. Ezzel biztos háttér teremtődött a játékok előkészületeire és megtartására.
    Ennek kapcsán egy hosszabb beszélgetést folytattunk Micsiz József tanácstaggal, tartományi képviselővel, aki egyben a Műszaki Bizottság elnöke, és akinek teljes betekintése van az eddig elvégzett valamint a tervezett előkészületi munkákba.
    Milyen fázisban van ma az olimpia előkészítése?
    - Bevezetőként elmondhatom, hogy a bizottság egyik áprilisi ülésén azt javasoltam, hogy próbáljuk meg kihasználni azt a lehetőséget, hogy munkaakciót szervezzünk, mert ezzel csak nyerhetünk és könnyebben léphetünk előre. Az ötlet bevált, és egy akciócsoportot alakítottunk a munkaakciók megszervezésének feladatával. Az akciócsoport tagjai: Micsiz József, Zoran Dragin, Dušanka Vučurović, Mikusák István, Dragan Mrđanov és Apró Eleonóra, azzal, hogy alkalmakként kibővítjük ezt a csoportot attól függően, milyen munkát tervezünk elvégezni. Természetesen elkészítettük a tervet, mi mindent kell végrehajtanunk ebben a szervezésben. Ezek után először Adán az üdülőközpontban került sor az első munkaakcióra, ahol rendbetettük a futballpályák környékét. A következő akciónk Moholon, a Tiszavirág szabadidő-központban volt, ugyanúgy a környék rendbetételén volt a hangsúly. Volt egy harmadik akciónk is itt Adán, de azt megakadályozta az eső, így nem sokat végezhettünk el a munkákból. Úgy tudom, hogy ezekről az akciókról a Körkép is beszámolt főleg képes riport formájában. Külön szeretném hangsúlyozni, hogy ezeken a munkaakciókon összesen 77 munkaközösség, egyesület, magánszemély vett részt vagy támogatta, a résztvevő személyek száma 455, az elvégzett munkák értéke pedig mintegy 2.500.000 dinár volt. Különben ebben az évben 10 munkaakciót terveztünk, jelenleg az évi szabadságok, valamint anyagi gondok miatt szünetel a munka, de augusztus 26-án újra találkozunk, és folytatjuk a megkezdett akciókat. Ám ha időközben kapunk támogatást a pénzügyminisztériumtól, azonnal folytatjuk a munkát, mégpedig a lelátó alapozásával.
    Milyenek a kilátások az anyagiak biztosítására?
    - Természetesen pénzeszközöket várunk az illetékes minisztériumoktól, titkárságoktól, de saját költségvetésünkre is számítunk. Érdekesnek, de nem megvalósíthatatlannak ígérkezik az az ötlet, hogy egy felhívással forduljunk minden vajdasági községhez a 9. Munkásolimpia támogatása céljából. A felhívást arra alapozzuk, hogy Vajdaságnak szinte minden községéből lesz résztvevő a játékokon, így közvetve is érdekelt minden résztvevő, hogy a legjobb feltételeket biztosítsuk számukra. Ez lényegében egy első lépés lenne a szolidaritás felé és az elkövetkező szervező is számíthatna ilyen segítségre. Ezt az akciót a játékok alatt is kellőképpen propagálnánk, amikor egy nagy pannó felállítását tervezzük az Adica bejáratánál azoknak a községeknek a névsorával, melyek hozzájárultak a pénzeléshez. Másrészt megítélésem szerint ezzel az akcióval kb. 2.000.000 dinárra számítunk. Ezen túlmenően, más szerbiai városokat is, bekapcsolnánk különösen olyanokat, amelyekkel valami kapcsolatunk már kialakult.
    A pénzelés következő forrása Ada gazdasága lenne. A 638 regisztrált vállalat, vállalkozó és más munkaadó valamint a 76 civil szervezet összefogása révén lehetőségeik szerint hozzájárulhatnának, pénzbélileg vagy naturálisan az olimpia megvalósításához. Az adai vállalkozók bekapcsolását ebbe az akcióba annál is inkább fontosnak tartom, mert ezzel megteremtődnének az alapok az üdülőturizmus fejlődésére, ami távlatokban nézve, pénzt hozna községünkbe. A felépített objektumok itt maradnak, ésszerű kihasználásukkal a játékok után is fejlődhetne a gazdaság, számos új munkahely megnyitására lenne lehetőség. A következő pénzszerzési modell abból állna, hogy a beszállítók és a vevők minden ágazatban hozzájárulnának az olimpiai kassza feltöltéséhez. Ezt a modellt a Termometal július 1-től már alkalmazza, ami abból áll, hogy olyan szerződést kötünk a beszállítóval, illetve a vevővel, hogy a szerződésben szereplő érték bizonyos százalékát az olimpiai alapba fizeti be. Eddig több mint 20 ilyen szerződést kötött, melyek teljes értéke 180.000 dinár fölött van jelen pillanatban. Emellett a Termometal minden késztermékét 500 dinárral megemelte kizárólag erre az alkalomra, amiről természetesen tud a vevő is, és ezt az összeget befizeti az olimpia folyószámlájára. Ezért az összegért a vevő különben kap egy olimpiai szimbólummal ellátott mezt, de különben is minden adakozó megkapja az olimpia jelképét, sapkát és pólót. Úgy érzem, ez a modell működni fog, és szeretnénk átvinni községünk más vállalataira, vállalkozóira is, mert így a gazdaság hatványozottan tudja támogatni az olimpia költségeit. Azt már említettem, hogy munkaakciókat szervezünk, ezek mind indirekt pénzforrások, amikre úgyszintén támaszkodni lehet. Itt vannak még a különféle alkalmi dísztárgyak, használati tárgyak árusítása, amit ugyancsak bizonyos pénzforrásokat jelentenek.
    Hogyan valósulnak meg a tervezett munkálatok ebben az évben?
    - Úgy látom, hogy az eszközforrások segítségével azokat a programokat, melyeket erre az évre kitűztünk, megvalósíthatjuk. Talán az egyik legfontosabb eleme ennek a programnak, a sportpanzió megépítése (a régi tekepálya átalakítása) legalább olyan szinten, hogy a tél beálltáig tető alá hozzuk, így alkalom adódna a belső munkálatok folytatására is. Biztos vagyok abban, hogy még az idén megépül a futballpálya lelátójának az alapja, míg a többi konstrukciót, tetőszerkezetet a tél folyamán elkészítenénk, és tavaszra azt is felállíthatnánk. Ugyanez a pálya kerítésére is vonatkozik – és különösen itt is számítunk az adai fémesekre. Pénzt csak anyagra kellene költeni, a munkát pedig önkéntes alapon végeznék el azok, akiknek ez módjukban áll. Ugyanilyen fontos a moholi futballpálya talajvizének levezetése is, amit úgyszintén a legrövidebb időn belül el kell végezni, valamint az öltözők felújítását. Úgy gondolom ezek a tervek reálisak. Jövőre maradna az asztali tenisz terem felújítása, egy 8 sávos 100 méteres atlétikai pálya kiépítése, ami eleget tenne az előírt követelményeknek. Itt valahol be is zárulna programok kivitelezése és az olimpia idejére minden kész lenne.
    Ami még nagyon fontos, már most kérni fogjuk a TVT, hogy a 2007-es évre iktassa be a tartományi költségvetésbe  az olimpia költségeit is. Erre joggal számítunk, e nélkül nagy nehézségekbe ütközne a vajdasági munkások ilyennemű sportmegmozdulása.

Vastag János

jul 2006.

Naslovna strana
Juče - Danas - Sutra
Svečana sednica SO Ada
Pravo iznenađenje od Ađana
Molski dobošar
Vesti iz policije
Crna hronika
Impresum


Design by VA