Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. március

Címoldal
Jön a tavasz!
Községi hírek, események
Krisztus
Községi hírek
A Második Helyi Közösség tavalyi munkálatai
Szólj a szabadságról!
Megemlékeztünk az 1848-49-es forradalomról
A 8. nap
A népkonyha kérdése
Az elmúlt évről röviden
A jubiláló iskola
A költő visszatért
Borverseny volt Akasztón
Szólóénekeseink bemutatkozása
Nőnapi ünnepség
Marasztaló
Tűzvédelmi oktatás gyerekeknek
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Fiatalok írják
Zöld levél
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XXI.
A Körkép arcképcsarnoka - VI.
Fontosabb telefonszámok
Horgászaink házatáján
Tarka oldal
Impresszum

A népkonyha kérdése

    Március 7-én ismét sajtótájékoztatót tartott a VMSZ községi szervezete, melynek központi témája a népkonyha, és annak működtetése volt. Ezzel kapcsolatban Krizsán Vilmos, az adai Vöröskereszt községi szervezetének titkára nyilatkozott, és elmondta, hogy negyedik éve küszködnek a népkonyha fenntartásáért, ám az önkormányzat szinte folyamatosan bojkottálja ezt a tevékenységet. Tavaly az érdekeltek, köztük az önkormányzat is egy 2013. április 30-ig szóló megállapodást írtak alá a népkonyha működtetéséről, ennek ellenére csak novemberre és decemberre kaptak községi támogatást. Már a községi költségvetés meghozatalakor is látszódott a szándék, amikor is fél millió dinárra csökkentették a keretet. A tartományi Vöröskereszttől engedélyt kértek arra, hogy intervenciós segélyként valamennyit szétoszthassanak az élelmiszer-tartalékukból. Emellett a helyi közösségekhez fordultak segítségért, és az adai I. Helyi Közösség negyvenezer, a II. Helyi Közösség és a moholi pedig százezer dinárral járult hozzá. Így április végéig az eddig heti öt nap helyett három alkalommal tudnak a rászorulóknak egytálételt adni. Ezek között van harminc adai gyerek, valamint 50 moholi iskolás, akik ezáltal uzsonnához jutnak. Végezetül hozzátette, azt tapasztalják, hogy nem csökken a munkanélküliség, és a népkonyhára szorulók száma. Vajdaságban 22 népkonyha működik, minden második községben, ám a dolgok jelenlegi alakulása szerint az adai a bezárás felé halad.
    Világos Tibor, a községi Képviselő-testület VMSZ-frakciójának vezetője elmondta, nemcsak a népkonyhával kapcsolatban hívták fel a figyelmet az önkormányzat hibáira, hanem az utóbbi hónapokban számos alkalommal is, mint pl. az Orlovača (gyógyvíz-forrás) esetében, valamint a szennyvízcsatorna kiépítésével kapcsolatban is. Ám, mint majdnem minden esetben, a megjegyzéseik, beadványaik nem találtak meghallgatásra. Elmondta, a képviselők nagyon sok információhoz nem juthatnak hozzá. Ezek közé tartozik a költségvetés havi alakulása, a közigazgatásban dolgozók névsora. Valamint, számos alkalommal kérték, hogy más községekhez hasonlóan tegyék közzé Ada község honlapján a községnek tartozó adósok listáját, amit egyébként törvény is előír, de ez sem történt meg. Megjegyezte, hogy a következő hónap végén helyi közösségi választás lesz, és reméli, hogy ezúttal sokkal tisztább szavazásra kerül majd sor, nem úgy, mint a korábbi alkalmakkor.
    Bilicki Zoltán, Ada község polgármestere szintén sajtótájékoztatón reagált, a VMSZ és a Vöröskereszt helyi szervezete illetékeseinek kijelentéseire a népkonyhával kapcsolatban. Elmondta, eddig közösen valósították meg a népkonyha programját, ám a 2013-as évtől egyedül szándékoznak folytatni. Elmondta, március 7-én írtak ki pályázatot, árajánlatokat kértek az Ada község területén működő összes vendéglátóipari létesítménytől, valamint a moholi idősek otthonától is, abból a célból, hogy a legkedvezőbb ajánlatot szeretnék kiválasztani. Terveik szerint áprilistól folytatódhat a program, amelynek keretében a száz leginkább rászoruló kisgyermek étkeztetését biztosítják majd, egészen június közepéig. Amennyiben a tervezett pénzeszközök nem lesznek elegendőek, akkor a májusi költségvetés-módosításkor újabb eszközöket biztosítanak a program megvalósítására, hogy azt szeptembertől decemberig is folytatni tudják. Kiemelte, hogy egyes ellenzéki pártok már a költségvetés elfogadásakor bírálták, hogy nem hagytak jóvá elegendő pénzt a népkonyha működtetésére, majd hozzátette, igyekeznek egyensúlyt teremteni a községi vezetés szociális politikájának megvalósítása, valamint az intézmények működtetése között. Egyéb programokkal is igyekeznek segíteni a község szociálisan rászoruló lakosain; akik bizonyítani tudják ezt, azoknál az önkormányzat fizeti a szemétkihordási díjat, és a vízhasználati díjat. Egy olyan programot is beindítottak, melynek keretében a község lakosai egyszeri segélyért folyamodhatnak az illetékes szervekhez, azzal a feltétellel, hogy annak értékét megfelelő órabérben ledolgozzák. Így pénzhez nem jutnak, de az adott pénzösszeget levásárolhatják, vagy kifizethetik számláikat.
    Mindkét tájékoztatót és véleményt meghallgatva megállapítható, hogy az elmondottak nincsenek összhangban, a különböző nézeteltérések miatt nincs szó egyetértésről, pedig egy egységesen vezetett, jól működő népkonyhára lenne szükség, amely politikai nézetektől mentesen zavartalanul működne.

Gecse Attila

mart 2013.

Naslovna strana
Opštinske vesti, događaji
Opštinske vesti
Sastanak sa predstavnicima Osnovnog suda i Osnovnog javnog tužilaštva iz Subotice
Vesti
Vesti iz policije
Omladinci pišu
Važni brojevi telefona
Impresum


Design by VA