Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. november

Címoldal
A túlélés a cél
Községi hírek
Hazafias versmondó verseny
Helyükre kerültek az emlékeink
Tiszteletadás a tanítónak
Élet a közösségi hálókon
Az egyik kéz ad
Másvilág
Őszi események
Baráti találkozó
Izgalmas foglalkozások és rendhagyó tanórák
Táncverseny-táncfesztivál
Két Hódi-könyv egy napon
Határtalanul a tánc és a zene világában
Őszi eseménynaptár
Márton-napi vigasság
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Fiatalok írják
Gyermek-színjátszóink jubileuma
Zöld levél
Nyugdíjasok – nyugdíjasoknak
Sakkrovat
Szakszervezeti aktivitások
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Tarka-barka
Impresszum

Aktivnosti sindikata
Pokušaj stvaranja robova u srbiji neće proći

    Savez samostalnih sindikata Kragujevca saopštio je da smаnjenje rаdničkih prаvа i zаrаdа u Srbiji, kojа imа nаjmаnje zаrаde u regionu i nаjаve premijera, izrečene sа ponosom, dа će unаprediti poslovni аmbijent ponovnim izmenаmа Zаkonа o rаdu, vode grаđаne Srbije u dаlje poniženje i utiru put ka njihovom izrаbljivаnju od multinаcionаlnih kompаnijа. „Pad industrijske proizvodnje od 13 odsto, smanjenje zarada u javnom sektoru, smanjenje penzija, smanjenje radničkih prava, tiho gašenje neprivatizovanog privrednog sektora, zaboravlјeno preispitivanje kriminalnih privatizacija, medijska okupacija, nastavak partijskog zapošlјavanja, neselektivno povlađivanje zahtevima koji dolaze izvan zemlјe, samo su neke od odlika vremena u kome živimo. Najave predsednika vlade, izrečene sa ponosom, da će unaprediti poslovni ambijent ponovnim izmenama Zakona o radu, sem što zvuče zlokobno, vodi građane Srbije u dalјe poniženje i predstavlјa utiranje puta njihovom izrablјivanju od multinacionalnih kompanija. Smanjenje radničkih prava, a time i zarada u Srbiji koja ima najmanje zarade u regionu i gde se i ovakvi zakoni ne poštuju, jeste antinarodni čin. Obaveštavamo predsednika vlade da u svetu više od 1.200.000.000 (jednemilijardeidvestotinemiliona) lјudi radi za manje od 2,5 dolara dnevno (manje od 230 dinara dnevno) i da ni u tim zemlјama nema dovolјno ’stranih direktnih investicija’. Želeli bi smo da nas obaveste koju su to zemlјu razvile strane direktne investicije. Privredni ambijent se stvara funkcionisanjem pravne države, kažnjavanjem odgovornih za ovakvu privatizaciju i oduzimanje nezakonito stečene imovine, podizanjem obrazovnog nivoa stanovništva, tako što obrazovanje bude dostupno svakom (ne lažnim fakultetima i diplomama), niskim porezima i td.
    Potrebno nam je da učimo od iskustva prethodnika, koji su bili bolјi od nas, i da napravimo petogodišnji plan za industrijalizaciju zemlјe. Bez nove privredne strategije koja bi podrazumevala i državnu privredu neće biti ekonomskog oporavka. Zato pozivamo Vladu da ne povlađuje neselektivno zahtevima koji dolaze izvan zemlјe, već da unutrašnjim znanjima i snagama, uz pravi socijalni dijalog, nađe put iz opšteg posrtanja u kome se nalazi naša država. Iz radničkog Kragujevca, istoriski gledano, tvrdimo, da pokušaj stvaranja robovskog mentaliteta u ovoj zemlјi neće proći“, navodi se u saopštenju.

Učesnici XI SORV iz opštine Ada

    Na osnovu održanih kvalifikacionih Regionalnih takmičenja u regionu „Potisje“ (Ada, Bečej, Senta, Žabalj, Srbobran, Čoka i Novi Kneževac) koja su održana u septembru i oktobru tekuće godine, kao i na osnovu plasmana na Prvenstvu Vojvodine 2013. godine, našu opštinu će na narednoj XI Sportskoj olimpijadi radnika Vojvodine, koja će se održati u Srbobranu u periodu 02-15 jula 2015. godine predstavljati sledeće ekipe i pojedinci: sportski ribolov:  ekipe - 1. „Termometal“ d.o.o. Ada; 2. AD „IBA“ Ada;  pojedinačno – 1. Farago Atila AD „IBA“ Ada; 2. Kenjereš Gabor AD „IBA“ Ada. stoni tenis:  pojedinačno – Kertvelješi Ticijan Udruženje „Sport za sve CSFK“ Ada; rukomet – žene: Udružena ekipa „Agrohalas“d.o.o. Ada; odbojka – žene : Reprezentacija opštine Ada; tenis : Juhas Rita JP „Adica“ Ada. Pošto su u najnovijim Propozicijama disciplina atletika i plivanje oslobođeni kvalifikacija (neograničena mogućnost učešća), našu opštinu će u disciplini atletika predstavljati 1. Farkaš Šandor, „Termometal“ d.o.o. Ada i 2. Terek Laslo, Udruženje „Sport za sve CSFK“ Ada.
    Šansu da uzmu učešće na ovoj manifestaciji koja je jedinstvena ne samo kod nas i u regionu, već i u celoj Evropi i koja ima više od četrdesetogodišnju tradiciju imaju još i pojedine ekipe i pojedinci iz naše opštine koji su na kvalifikacijama ostvarili slabiji plasman, ali su stekli status rezervi ukoliko u drugim regionima bude upražnjenih mesta. Među njima svakako najveću šansu imaju u disciplini streljaštvo - pojedinačno muškarci 1. Radulović Bogoljub – Policijska stanica Ada; 2. Karanović Marinko – Policijska stanica Ada, koji iz tehničkih razloga nisu uzeli učešće na kvalifikacijama. Priznanja za ostvarene plasmane i potvrde o pravu nastupa na XI SORV iz regiona Potisje će biti uručivane na završnoj manifestaciji dana 12.12.2014. godine u Bečeju. Svim našim takmičarkama i takmičarima  želimo puno uspeha na narednoj Olimpijadi.

Miroslav Belančić

novembar 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Odavanje pošte učitelju
Vesti
Šah
Aktivnosti sindikata
"AFK" istupio iz područne lige
Tragom izgubljenog vremena
Impresum


Design by VA