Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. november

Címoldal
A túlélés a cél
Községi hírek
Hazafias versmondó verseny
Helyükre kerültek az emlékeink
Tiszteletadás a tanítónak
Élet a közösségi hálókon
Az egyik kéz ad
Másvilág
Őszi események
Baráti találkozó
Izgalmas foglalkozások és rendhagyó tanórák
Táncverseny-táncfesztivál
Két Hódi-könyv egy napon
Határtalanul a tánc és a zene világában
Őszi eseménynaptár
Márton-napi vigasság
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Fiatalok írják
Gyermek-színjátszóink jubileuma
Zöld levél
Nyugdíjasok – nyugdíjasoknak
Sakkrovat
Szakszervezeti aktivitások
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Tarka-barka
Impresszum

Őszi események

    Lassanként az ősz belopózkodik vidékünkre, s nem csak a fák lombozatainak hiányossága utal erre, hanem a határ is, ami egyre jobban átláthatóvá válik. Nagy a nyüzsgés a határban, hisz még itt-ott van cukorrépa a földben, de lassanként fogynak a kukoricatáblák, s így most már messzebbre el lehet látni. Az ősz jegyében rendezvényekre is sor került Törökfalun, amelyek közül a következőket említem meg:
    Cserháti Zsuzsa estet tartottak Törökfalun október 13-án a Százszorszép ME épületében Csak ne legyen csönd! címmel. Az estet a Magyar Összefogás támogatásával valósították meg és ezen Nemes Nagy Anita és Raltovszki Csaba elevenítették fel a jelenlévők számára Cserháti Zsuzsa énekesnő életét. Az előadáson jelenlevők nagy élménnyel gazdagodtak, s emlékeztek a régi dallamokra, amelyek itt elhangzottak.


Napsugaras ősz Törökfalun

    Kukoricatörő versenyre került sor Törökfalun október 18-án, melynek színhelye a Százszorszép ME épülete és Gere Vince kukoricaföldje volt. A helybeli nyugdíjasok, az adai nyugdíjas egyesület szervezésével közösen szervezték meg a A tíz benevezett csapat közül csak nyolc vett részt a megmérettetésen, melyek közt a magyarországi Bogyiszló testvértelepülés csapata is részt vett. Felsőhegyről, Adáról, Moholról, Valkai sorról és Törökfaluról is vettek részt csapatok ezen a hagyományos kukoricatörő versenyen. A reggeli órákban volt a gyülekező, amelyen zsíroskenyérrel kedveskedtek a szervezők az érkező vendégeknek. Ezt követően egy kis művelődési műsorra is sor került, amelyben a felsőhegyi ének- és citerazenekar, az adai nyugdíjasok énekcsoportja, a Törökszekfű asszonykórus, valamint helybeli versmondók léptek fel. A művelődési műsor után a versenyzők útja a kijelölt kukorica parcellához vezetett. Miután kisorsolták a kukorica-parcellákat, el is kezdődhetett a hagyományos kukoricatörés. A népes nézőközönség lelkesen buzdította a csapatokat, miközben a szépen sütő napsugár is mosolyogva árasztotta sugarait a nap eseményére. Sor került még a csapatok közötti kukoricadobás ver-sengésre is, azaz, hogy ki tudd több csövet beledobni a kosárba.
    Mindezek után a zene és a tánc, valamint az ebéd folytatódott a ME épületében, ahol izgatottan várták az eredményhirdetést is. Régi kukoricatörő használati eszközök kiállítása és sütemény-verseny is volt a rendezvény alatt, amit úgyszintén a zsűri értékelt. Végül is a kukoricatörésben a verseny győztes csapata a törökfalusi Szorgalmas kezek csapata lett az idén is. A jó hangulat és a szórakozás tovább tartott, addig, míg a csoportoknak nem kellet hazamenniük.


Gyarapodik a Török-könyvtár

    Még egy őszi jellegű rendezvényre került sor november 9-én Törökfalun, az pedig a Napsugaras ősz, amelyik ugyebár az idős személyeknek szólott. Az adai Vöröskereszt szervezésében a Százszorszép ME épületébe a hatvan éven felettiek voltak meghívva e rendezvényre. A helybeli óvodások, iskolás diákok, az adai Aranykapu hagyományápoló egyesület és a Százszorszép ME szép műsort adtak elő az egybegyűlt idős személyeknek. Az épület szinte dugig tele volt idős vendégekkel, fellépőkkel, valamint szülőkkel. Mindez egyúttal annak is köszönhető, hogy az időjárás is kegyes volt e szép nap megünnepléséhez.

Végül szeretném megemlíteni, hogy a Török könyvtár az idén is újabb könyvekkel gazdagodott, amelyek Török Ferenc és Klárika jóvoltából érkeztek. A szabadkai Lányi Ernő IKME által ajándékozott száz könyv és kotta gazdagítja a könyvtárunkat. A nyár folyamán Törökék egy latopot is vettek, melybe az eddigi össz könyv be van vezetve, s így most már könnyebben meg lehet találni a keresett könyvet.

Törökszekfű Asszonykórus Törökfalu

    Törökszekfű néven alakult még egy asszonykórus Törökfalun, melynek vezetője Apró Klára, akit megkértem, hogy beszéljen a csoportról, amelyiknek öt aktív tagja van. Az adai Resócki Rolland népdal- és néptánc kutató felkeresett azzal, hogy a régi magyar nóták és katonadalok után érdeklődött. Jómagam szeretem énekelni a régi nótákat, amelyeket még gyerekkoromban megtanultam s megszerettem. Számomra az éneklés megnyugtató hatással van, és nyugalmat ad számomra. Én nótákat énekeltem neki és a dalokat további gyűjtésre adtam  át. Nem sokára Resócki kérésére mi, magyar nótát szerető asszonyok csoportosultunk és a régi katonadalokat elevenítettük fel.


A Törökszekfű Asszonykórus

    Az első fellépés Adán volt, ahol a csoport a Törökszekfű nevet kapta. Resócki kérésére a XX. Vadvirág népzenei táborban léptünk fel ahol, katonadalokat énekeltük, valamint Farkas Julcsa balladáját. Ezen a találkozón ismerkedtünk meg Szabó Józseffel, aki meghívott bennünket tanyájára, az új kenyér megszentelési ünnepségére. Nagy örömmel tettünk eleget a meghívásnak, s ekkor még nagyobb lendületet kaptunk a régi nóták énekléséhez. Szeptember 8-án voltunk Gunarason, a kenyérszentelő ünnepségen. Bogarason a dohánynapokon  léptünk fel, ahol nagy tetszést nyert a Hallja  maga kisasszony, a De rövid a szoknyája  és a Szendre Báró balladája. Október 12-én csoportunk az idősek ki-mit tudján is fellépett Szabadkán, a Népkörben. A Törökszekfű számára ez egy újabb kihívás volt és újabb tapasztalatokkal gazdagodtunk. A törökfalusi Háló Találkozón és a Szent Gellért ünnepélyen is részt vettünk.
    Számunkra sokat jelentettek a fellépések, szeretettel énekeltünk és megpróbáltuk a régi népdalokban az érzéseket: a vidámságot, a szomorúságot, valamint a tájszólást átadni a közönségnek. Volt, ahol a közönség is énekelt velünk, az egyik meghívás a másikat követte. A nyugdíjasok kukoricatörő versenyén kukorica dalokkal léptünk fel szeptemberben, itt Törökfaluban. A közönség tetszését megnyerte a nóta, amit énekeltünk: 
    kukorica földön együtt kapáltunk, 
    nem tudom, hogy aztán mit csináltunk,
    de tovább egy cseppet sem kapáltunk.
    
Eddig az utolsó fellépés Felsőhegyen volt a népzenei találkozón, amit Kopasz Etelka rendezett az édesapja emlékére. A Törökszekfű csoport tagjai: Kordován Erzsébet, Bazsó Etelka, Jaramozov Erzsébet, Török Klára és Apró Klára. Jelenleg a Napsugaras ősz  előadásra készülünk az Egyszer véget ér egy lázas ifjúság és Nemcsak a húszévesekét a világ dallal. Ezúton szeretném megköszönni mindenkinek, aki minket támogatott, meghívott szereplésre, valamint a köszönőleveleket, amelyeket kaptunk.

Molnár József

novembar 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Odavanje pošte učitelju
Vesti
Šah
Aktivnosti sindikata
"AFK" istupio iz područne lige
Tragom izgubljenog vremena
Impresum


Design by VA