Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. június

Címoldal
Tizenöt éves a Körkép
Községi hírek
Hírek
Első helyek az adai általános iskolásoknak
Fiatal képzőművészek kiállítása Adán
Szűkös az anyagi keret
Jól hangzik
Ballagás a Műszaki Iskolában
Ez egy szép nap volt…
Csíksomlyó lelki élménye
4. CACIB - Ada
Aktív nyugdíjasok
Sikeresen szerepelt Púlában
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Fiatalok írják, rajzolják
Zöld levél
20. Foci VB
Sakkrovat
Sport
Tarka-barka
Aranycsapatok
Ballagás
Impresszum

Szűkös az anyagi keret
A moholi helyi közösségben az idén is 11 millió dináros jövedelemre számítanak a helyi hozzájárulásból

    Az elmúlt évben Moholon a helyi közösség kasszájában valamivel több, mint 11 millió dinár folyt be a helyi hozzájárulásból. Ódri Tamás, a moholi helyi közösség titkára 2014-ben szintén 11 millió dináros jövedelemre számít a helyi hozzájárulásból, bár a munkanélküliség növekedése miatt kétségesnek tartja ennek megvalósulását. Mint mondta, a helyi hozzájárulást Moholon az idén többek között a játszóterek felújítására, a Tisza-parti strand rendezésére, a közvilágítás karbantartására, a sérült utak kátyúzására, valamint a civil szervezetek és sportklubok támogatására fordítják.
    A titkár elmondta, hogy a moholi helyi közösség önerőből nagyobb beruházás képtelen megvalósítani, mert erre nincs anyagi kerete, viszont a 2012-ben népszavazáson elfogadott helyi hozzájárulás programját teljesítik, a befolyó pénzt is ez alapján költik el.
    – A moholi helyi közösségnek bármilyen nagyobb beruházáshoz községi, tartományi és köztársasági segítség kell. Egyedül nem is pályázhatunk, csak Ada község által. Reméljük, hogy összejön valamilyen beruházás – magyarázta Ódri Tamás. – A helyi közösség rendelkezésére álló kevés pénzből az idén mindenképpen szeretnénk rendbe hozni a játszótereket, amelyek elsőbbséget élveznek, mivel ezekre tavaly nem költöttünk. Moholon öt játszótér van. A legnagyobb gond a műanyag csúszdákkal van, amelyek közül kettő-három eltört vagy megrepedt. Ezeket szeretnénk lecserélni, valamint a többi játékszeren is elvégezni a minimális javítási munkálatokat, amit a költségvetés megenged. Továbbá néhány padot szeretnénk még elhelyezni a játszótereken, ahol nincs, mint a régi vásártéren lévő játszótéren. A helyi közösség az elmúlt évben többet költött a moholi Tisza-parti strand rendezésére, mint a korábbi esztendőkben. A Vode Vojvodine közvállalattól kaptunk két asztal, négy paddal és napernyővel, amit a strandon helyeztünk el. Ezeket télire száraz helyre vittük, az elkövetkezőkben vissza kell helyeznünk a helyükre. Az idén csak a strand fenntartására költünk, a töltés kaszálására és a föveny tárcsázására. A tervek szerint májusban megkezdjük a játszóterek és a strand rendezését. A strand rendbe tételét jobbára önkéntes munkával próbáljuk megoldani, ahogyan a szétszerelést is végeztük, vagyis a falubeliek részvételével. A nyáron tervezzük a sérült utak kátyúzását. Összeget előre nem tudok mondani, amennyi pénzünk lesz, azt ráköltjük. A járdaépítésnél azt tervezzük, de egyelőre még nem döntöttük el, hogy megpróbáljuk, mint a régi időkben: az alapanyagot a helyi közösség biztosítja a lakosoknak, akik a saját házuk előtt megépítik a járdát. A moholi helyi közösség anyagilag támogatja a civil szervezeteket és a sportklubokat. Az egyesületektől folyamatosan érkeznek hozzánk a kérvények, sajnos, nem tudjuk mindegyiket teljesíteni. A helyi közösség végzi a közvilágítás karbantartásét, amin lenne mit javítani. Nem tudunk mindennap a terepen lenni, havonta kétszer megy végig a szakember, aki kicseréli a hibás villanyégőket. Ezzel nagyjából ki is merül a karbantartás, mert a helyi járulékból ennyire telik – közölte a titkár.
    A helyi közösség közös beruházási programjai Ada községgel, a tartománnyal és a köztársasággal falu infrastruktúrájának fejlesztését céloznák meg. Ódri Tamás megjegyezte, hogy Mohol infrastrukturálisan nagyon el van maradva. Mint mondta, örülnek, hogy a tartomány és a helyi önkormányzat révén ismét lendületet vett a kerülőút moholi szakaszának építése, valamint út épül a Jovan Jovanović Zmaj utcában. Ennek ellenére Moholon továbbra is sok olyan utca van, amelynek nincs szilárd útburkolata. Hozzátette, hogy a helyi közösség területén 2013 tavaszán leállt a szennycsatorna építése, amelyet szükséges lenne folytatni, de nincs rá pénz.

Csincsik Zsolt

jun 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Proslava hramovne slave
Vesti
Aktivnosti sindikata
Šah
Sport
Zlatne ekipe
Ispraćaj
Impresum


Design by VA