Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. szeptember

Címoldal
A „falu szeme”
Községi események
Községi hírek
Napirenden a beruházások
Új határozat a szennyvízhálózat építéséről és működtetéséről
Jobb feketén dolgozni, mint sehogy
Felújítva és újrafestve
Porban játszadozó gyerekek
Tanító néni
Felgyorsulhat a klímaváltozás: a metánkiáramlások
Mindig tartani kell a színvonalat
Beszélgetés Tóth Istvánnal a virtuóz, vegetáriánus mesterszakáccsal
Moholi hobbikertészek
Vidám hangulatban zárult idény
Szent Szíriai Efrém zsoltára
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Ada-moholi gólyaszaporulat
Zöld levél
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XVIII.
Fiatalok írják
Nyelvi jogaink Szerbiában - 9.
Péterréveiek vitték el a vándorserleget
Az adai futballpályák története III.
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

PORBAN JÁTSZADOZÓ GYEREKEK

    Zúgó határ, mely útjait vastag por fedi. Most eléggé forgalmas, nemcsak az általunk használt munkagépek miatt, hanem maga a természet is sűrűn-sűrűn végigmegy rajta. Nem oly rég porfelhőket láttam, amelyek magasan a földek felett haladtak. Tölcsérszerű forgószél játszadozott a határban, felemelve a port és a szárat, mely olykor lehullott a természeti jelenség elvonultával. Érdekes jelenségnek tudom mondani, mivel errefelé ritkaság volt, de manapság már megszokhatjuk. Egyszer négy forgószelet is láttam amint a magasba emelkedve vitték a port, és haladtak előre, míg az aszfalthoz nem értek, mert itt elvesztek, majd később a messzeségben újból megjelentek. A kisebbik lányunkkal kimentem a frissen kaszált herét összeszedni a földünkön, miközben látom, hogy mit is csinál a Tomi kutyájával. Az út menti porban játszadoznak ők ketten, és jól érzik magukat. Vitte a kicsi markában a port az egérlyukba, hogy ne jöjjenek elő. Régi élmények merültek fel bennem, melyeket ma ritkaság látni. A számítógépes világ kissé elidegenítette gyermekeinket a valós világtól... Lehet, hogy mi szülők nem eléggé figyelünk oda gyermekeinkre, sokszor az apró és egyszerű dolgok öröméből kihagyuk őket. A kicsi lányunk poros lett, de örömmel játszadozott el a poros úton a határban, hisz rengeteg a por. Közben én is örültem neki, hogy el tud játszadozni egymaga a Tomi kutyusával.


A völgyparti piac

    Mindennek ellenére a falubúcsúk Törökfalun és Völgyparton, melyeket augusztusban szoktunk megtartani, jól sikerültek. Mi helybeliek készülődtünk a rokonok és ismerősök fogadására, ami évente egyszer ezen a napokon kiváltképpen fontos és különleges. Ilyenkor találkoznak a rokonok és ismerősök is egymással, különösen azok, akik távol laknak. A kirakodó búcsúsok is izgatottan készültek, és rakták ki portékáikat a vásárlóknak. Így hát teljes volt az ünnepség, aminek igazából legeslegjobban a gyerekek örültek.
    Törökfalun az idén is megtartották a cirokszedési megvendégelést a gazdák és a szedő munkások között. Jaramazov Erzsébet bandagazda udvarában mulatságos jókedvvel múlt el ez a kis ünnepség. Igaz, hogy az idén csak három gazdának volt cirokja, amit leszedtek. A gazdák is meg a munkások is elégedettek voltak, csak a cirokszedő idény volt túl rövid az elmúlt évekhez hasonlítva.
    Völgyparton, a doroszlói kegyhely felé gyalogoló zarándokok, akik Moholról indultak, e kis településen keresztül szoktak minden évben áthaladni. Az első, valamint visszajövet az utolsó állomásuk, ahol megpihennek és felfrissülnek. Ez most a huszadik esztendő, hogy a kitartó zarándokok gyalog teszik meg a 104 kilométernyi távot a kegyhelyig, majd ugyanennyit visszafelé Moholig, a kiinduló helyig. Útközben betérnek a település templomába egy imára, majd azt követően a helybeliek szeretetét élvezik.
    Völgypartnál tartva még szeretném megemlíteni, hogy itt hetente egyszer van piac a központban. Csütörtöki nap az, amikor helybeli és a szomszédos településekről érkező árusok árulják portékáikat. Van élelmiszer, lábbeli de még használt ruhák is, amikben lehet „válogatni”!
    Néhanapján, ünnepek előtt a kis piac szűknek is bizonyul, annyi az elárusító és a vevő. Akkor még jobban zajlik az élet, de amúgy a csendesebb alkalmakkor is lehet ezt-azt venni, elbeszélgetni s megtudni sok mindent a mindennapok bonyodalmairól. Ahogy szokás mondani, „zajlik az élet”, hát a piaci nap is ilyen ezen a kis településen.
    Ezeken a poros napokon is van mit tenni, lassanként mind több, mivel itt az őszi betakarítás ideje. Mindannyian szomorúan nézünk, mert a termés nagyon gyenge. Jobban és jobban sürögnek a munkagépek meg az emberek is a határban, mihamarább menteni azt, amit még lehet. Az áldásos esőre várva továbbra is nagy az igény, mindenki sokat vár tőle, legalább annyit, hogy ne porba vesse el a magot.

Molnár József

septembar 2012.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Opštinske vesti
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA