Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. szeptember

Címoldal
A „falu szeme”
Községi események
Községi hírek
Napirenden a beruházások
Új határozat a szennyvízhálózat építéséről és működtetéséről
Jobb feketén dolgozni, mint sehogy
Felújítva és újrafestve
Porban játszadozó gyerekek
Tanító néni
Felgyorsulhat a klímaváltozás: a metánkiáramlások
Mindig tartani kell a színvonalat
Beszélgetés Tóth Istvánnal a virtuóz, vegetáriánus mesterszakáccsal
Moholi hobbikertészek
Vidám hangulatban zárult idény
Szent Szíriai Efrém zsoltára
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Ada-moholi gólyaszaporulat
Zöld levél
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XVIII.
Fiatalok írják
Nyelvi jogaink Szerbiában - 9.
Péterréveiek vitték el a vándorserleget
Az adai futballpályák története III.
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Beszélgetés Csernus Stevannal
Mindig tartani kell a színvonalat

    Kisiparosokról és magáncégekről szóló sorozatom második részében egy olyan üzlettulajdonoshoz látogattam el, aki jóformán piacozásból „szedte össze” a bolt megnyitásához szükséges pénzt, ugyanakkor szülei is segítették.
    A MOTOSET tulajdonosától többek között aziránt érdeklődtem, hogy mikor és hogyan nyílt meg a bolt, mik a főbb árucikkek, kifizetődő-e egy ilyen üzlet, milyen újdonságokkal szolgálnak a vevőknek, mik a terveik, és más dolgokról is kérdezősködtem.

  
Csernus Valéria és Stevan

    – Bekóban dolgoztam mint üzletvezető 19 évig. Az 1990-es években kezdett csökkenni az üzlet forgalma, így fizetésünk sem igen volt. Talán ez volt az egyik fő oka annak, hogy otthagytam a munkahelyemet és elkezdtem a piacon árulni minden olyan árucikket, ami kelendő volt. A piacozás még ma is folytatódik, de a vevők igényesebbek lettek! Gyermekkorom óta szeretem a motorokat, és innen az ötlet, hogy egy ilyen üzletet megnyissunk, mint a Motoset. Persze kellett hozzá pénz is, amit részben szüleinktől kaptunk, másrészt a piacozásból is megspóroltunk annyit. Így 2000-ben saját házunkban megnyitottuk a boltot, amely elejében nagyon kicsi helyiségben működött (5×5-ös volt).
    Ezáltal jelentősen csökkentettük a rezsi-kiadások összegét, ami nem jelenti azt hogy egyáltalán nincsenek kiadásaink! Főbb árucikkeink: kerékpárok és motorkerékpárok alkatrészei, kerékpárok és motorbiciklik szervizelése, míg mellékáruink: motorkerékpárosok öltözéke, kisebb alkatrészek, hasonlók. Elejében kevés árunk volt, de fokozatosan bővült, szélesedett a skála, hiszen minden autóalkatrész-üzlet manapság már kerékpárokat is árul községünkben, és ez minket is arra ösztökélt, hogy bővítsük a választékot, és ha lehet, újítsuk is. Próbálunk megmaradni a mai helyzetben. A kerékpárokat és alkatrészeiket a topolyai Capriolo vállalattól szerezzük be, a motorkerékpárokat a nisi Pedja Tomos Szerviz cégtől – mindkettő behozatali vállalat. Az alkatrészeket korábbi években Adán is meg lehetett venni, ma már ezeket itt helyben nem bírjuk beszerezni. Az újítás, amit már az előbb említettem, a fitnesz-programra vonatkozik, ugyanis tavaly óta ilyesmit is árulunk, persze nem fitnesz-kluboknak, hanem magánszemélyeknek, akiket érdekel az otthoni sport, testedzés, és le akarnak fogyni, ha súlyfeleslegük van. Tudni kell, hogy télen nemigen motoroznak az emberek, így akkor e járgányt félreteszik, vagy akinek még nincs, az a személy tavaszra halasztja a vásárlást, így ez a mi forgalmunknál is megmutatkozik. A fitnesz-programnál mindent, ami ebbe a csoportba tartozik, meg lehet nálunk venni (szobakerékpárt, súlyzókat stb.). Ilyen felszerelést környékünkben Óbecsén és Zentán árulnak, valamint a nagyobb városokban!


Részlet a Motoset üzletből

    – Kifizetődő-e az ilyen üzlet működtetése? Mit mondjak – ha az ember törekszik a jó árucikkek beszerzésére és eladására, akkor talán kifizetődőnek is tekinthető. Meg persze fokozatosan bővíteni kellett és újítani, természetesen az évek során üzletünk az utcára is kinőtte magát ! Nagyon nehéz a mai gazdasági helyzetben fennmaradni, különösen ha van konkurencia. Márpedig ilyen termékekből van konkurenciánk, de ha az egészséges, minket nem zavar!
    A gazdasági helyzet kihatással van részben a Motoset forgalmára is, sok embernek nincs pénze még kerékpárt sem venni, nemhogy motort, de ha minőségi a cucc, akkor aki csak bírja megveszi, és ha ehhez még bizalom is társul, akkor itt nálunk veszi meg vagy a motort, kerékpárt, vagy a szükséges alkatrészeket, illetőleg a fitnesz-program egyes felszereléseit!
    – Terveink? Nagyon nehéz manapság előre tervezni, hiszen ezt a mai helyzet nehezen teszi lehetővé, és éppen ezért van szükség a folyamatos fejlődésre, termék-bővítésre, újításra és figyelni kell az igényeket! Ide kell csalogatni a vevőket. Nekünk előnyt jelent az, hogy közvetlen szomszédságunkban van a Valdi (újabban Lurdi) áruház, így amíg az asszony vásárol, addig a férje benéz a Motosetbe, és ha kell neki valami, akkor azt meg is veszi itt.
    Végül hadd mondjam el, hogy családi vállalkozásról van szó az esetünkben! – fejezte be Csernus Stevan. E sorok írója még hozzátenné, hogy a Csernus család az adai Nagycsaládos-egyesületnek is tagja, valamint Stevan felesége, Valéria ismert amatőr költő is, akinek verseit legidősebb lánya, Krisztina gyakran és sok helyen szavalta. Ugyanakkor az adai piacon is találkozhatunk két ikerlányukkal minden szombaton.

Bálizs Géza

septembar 2012.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Opštinske vesti
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA