Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. szeptember

Címoldal
A „falu szeme”
Községi események
Községi hírek
Napirenden a beruházások
Új határozat a szennyvízhálózat építéséről és működtetéséről
Jobb feketén dolgozni, mint sehogy
Felújítva és újrafestve
Porban játszadozó gyerekek
Tanító néni
Felgyorsulhat a klímaváltozás: a metánkiáramlások
Mindig tartani kell a színvonalat
Beszélgetés Tóth Istvánnal a virtuóz, vegetáriánus mesterszakáccsal
Moholi hobbikertészek
Vidám hangulatban zárult idény
Szent Szíriai Efrém zsoltára
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Ada-moholi gólyaszaporulat
Zöld levél
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XVIII.
Fiatalok írják
Nyelvi jogaink Szerbiában - 9.
Péterréveiek vitték el a vándorserleget
Az adai futballpályák története III.
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Aktivnosti sindikata
Konstituisan socijalno-ekonomski savet

    Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije konstituisan je u novom četvorogodišnjem sazivu. U radu novog saziva Saveta prvi put će učestvovati i predsednik Vlade Ivica Dačić. Socijalno-ekonomski savet će i u novom sazivu činiti šest predstavnika vlade, šest predstavnika Unije poslodavaca Srbije, četiri iz Saveza samostalnih sindikata Srbije i dva predstavnika iz Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“.Vlada Srbije imenovala je svojih šest predstavnika u SES-u, među kojima su, pored premijera Dačića, potpredsednik vlade i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić i ministri - finansija i privrede, Mlađan Dinkić, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Žarko Obradović, zdravlja, Slavica Đukić-Dejanović i energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Zorana Mihajlović. Poslodavce će u Savetu predstavljati predsednik Nebojša Atanacković, Branisalv Grujičić, Goran Kovačević, Dragan Mijanović, Mića Jovanović i Stanko Ćurović. Savez samostalnih sindikata Srbije će predstavljati predsednik Ljubisav Orbović, Dragan Zarubica, Duško Vuković i Branislava Plančak, a UGS „Nezavisnost“ predsednik Branislav Čanak i Aleksandar Titović. Svaki član SES-a ima svog zamenika.

SES-u predstavljene antikrizne mere

    Predstavnici Vlade Srbije predočili su sindikatima i poslodavcima svu težinu situacije u kojoj se zemlja trenutno nalazi, ali i antikrizne mere koje će nam omogućiti da preživimo, izjavio je premijer Ivica Dačić nakon sednice republičkog Socijalno-ekonomskog saveta koji je konstituisan u novom četvorogodišnjem sazivu. Dačić je naveo da će te mere omogućiti da budžet Srbije bude likvidan i da plate i penzije budu obezbeđene do kraja godine. On je najavio da će u ponedeljak biti održana sednica Vlade Srbije na kojoj će biti usvojen predlog rebalansa budžeta, a do kraja sedmice i svi prateći zakoni koji će omogućiti sprovođenje antikriznih mera. Premijer je najavio i da će se ići na smanjivanje nepotrebnih troškova države, da će biti ukinute sve nepotrebne agencije i direkcije i više od 130 različitih poreza, taksi i dažbina, koji opterećuju privredu i građane. On je dodao da će porezi i akcize biti minimalno povećani, a uz dogovor s predstavnicima poslodavaca i sindikata da se u ovoj godini spreči otpuštanje radnika u javnom sektoru. Pri tome, povećanje plata neće moći da bude koliko je nameravano, radi stabilizacije budžeta. Kako je objasnio, to znači postizanje društvenog konsenzusa da najveći teret ne podnesu oni koji najmanje imaju. „Naš cilj je da omogućimo da se prođe kroz teškoće na što bezbolniji način i to je suština razgovora”, naveo je premijer Dačić i naglasio da su antikrizne mere neophodne kako ne bi došlo do problema u isplati plata i penzija i da ne bismo imali „grčki scenario” i zapadanje u dužničko ropstvo. On je dodao da su pored antikriznih mera potrebne i dugoročne mere za pokretanje proizvodnje, jer bez novih radnih mesta i investicija nema izlaska iz krize. On je naglasio da će Vlada i on kao premijer voditi politiku što šireg dogovora svih faktora koji predstavljaju stubove u određenim oblastima navodeći da su tokom saveta potpuno ravnopravno raspravljali država, poslodavci i sindikati. Prema rečima Dačića, cilj te rasprave nisu samo kratkoročne mere, već bi trebalo zaustaviti „krvarenje” i pogledati gde postoje sistemski problemi. „Mi danas treba da odgovorimo na suštinsko pitanje – čija je ovo kriza, ovo nije kriza vlade, poslodavaca i sindikata već kriza u kojoj se nalazi cela Srbija i svako treba da ima određene odgovornosti”, naglasio je Dačić. On je napomenuo i da je dogovoreno da nijedan zakon ne ide pred vladu ili skupštinu dok Socijalno-ekonomski savet ne da svoje mišljenje. Premijer je istakao da je lično spreman da zaštiti prava radnika gde postoji takva ugroženost. „Ako želimo u EU, moramo tamo po evropskim standardima, a evropski standard jeste socijalna povelja i prava radnika. Ne može strana kompanija da dođe u našu zemlju i da ovde primenjuje propise koji su prevaziđeni u Evropi pre 100 godina”, rekao je Dačić. Ovo tripartitno telo osnovano je 2001. godine, a kao institucija je započeo sa radom četiri godine kasnije – u aprilu 2005.

Produženje važenja uredbe

    Vlada Republike Srbije je usvojila Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o evidentiranju dospelih neizmirenih obaveza društvenih preduzeća po izvršnim presudama za potraživanja iz radnih odnosa (“Sl. glasnik RS”  broj 23/2012 i 87/2012), prema kojoj je važenje iste produženo do kraja tekuće godine. Prema ovoj Uredbi sva zainteresovana lica mogu ove svoje obaveze prijaviti Agenciji za privatizaciju Republike Srbije na adresu:  Terazije 23, Beograd. Pravilnik o načinu dostavljanja i Obrazac prijave se nalazi na sajtu Agencije (www.priv.rs).

Miroslav Belančić

septembar 2012.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Opštinske vesti
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA