Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. március

Címoldal
Kezdődhetnek a munkálatok
Községi hírek
1848 - Ünnepi szónoklatok
Március 15.
Komolyak a befektetők szándékai
A betegrendelés változásai
Civil hidak
Korszerű felszerelés nélkül nincs fejlődés
Magánosítás felemás eredménnyel
Csatorna-, út- és járdaépítés...
Tánc és ének a hölgyek köszöntésére
Eszem ágában sincs abbahagyni!
Húsvét
Testvér testvérre lelt
A gyáróriás agóniája
Önkormányzati eseménynapló
Törökfaluban történt februárban
Hírek - események
A nyugdíjasok hírei
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Vigyázat, kullancsveszély fenyeget!
Zöld levél
Mi lesz a kóbor kutyák sorsa?
Április - Szent György hava
Póréhagyma
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

MAGÁNOSÍTÁS FELEMÁS EREDMÉNNYEL

    Az adai községben a legtöbb társadalmi vállalatban kisebb vagy nagyobb sikerrel, de befejeződött a privatizáció
    – Az állami vállalatok magánosítása valószínűleg nem zárul le márciusban, hanem az új kormány az év végéig meghosszabbítja a folyamatot – mondta Miroslav Belančić, az Ada Községi Önálló Szakszervezetek Szövetségének elnöke. Az elkövetkezőkben várható a nagy közvállalatok magánosítása és a kommunális közvállalatok privatizációja, amelyek lebonyolításához külön törvényeket kell kidolgoznia a kormánynak. Az egyik ilyen jogszabály a közvállalatok korporizációjáról szóló törvény, eszerint részvényekbe határozzák meg az állami tulajdont. Ezekből a részvényekből a magánosítást követő két évben azok a polgárok is kapnak, akik a saját vállalataikban nem szereztek jogot az ingyenes részvényekre.
    Miroslav Belančić közölte, hogy az adai községben a legtöbb társadalmi vállalatban kisebb vagy nagyobb sikerrel, de befejeződött a privatizáció. Magánkézbe került a Mlinprodukt malomipari cég, az Obnova építőipari cég, a Halász József mezőgazdasági kombinát, a Tisza és a Prerada drveta fafeldolgozó üzem, a Precíziós Öntöde, az LPO és a Potisje-Remont fémipari cég, a Progres bőripari vállalat, a Zora konzervgyár és az Omega, amely műanyag-cikkeket gyárt.
    Több vállalatban gondok merültek fel a magánosítás után, amely az adásvételi szerződés felülvizsgálatához vezetett. A Prerada drveta fafeldolgozó üzemben a privatizációs ügynökség az új privatizációs törvény szerint bontotta fel az adásvételi szerződést a többségi tulajdonossal. Így a részvények 70 százaléka a szerbiai részvényalapba került. Jelenleg a kisrészvényesek és a szakszervezet által kinevezett ügygondnok irányítja a vállalatot. A moholi Zora konzervgyárban és az adai Potisje-Remont fémipari cégben folyamatban van az adásvételi szerződés felbontása. Mindkét ügy a belgrádi gazdasági bíróság előtt van. A moholi Progres csődbe jutott, ezért árverésen adják el az illetékes kereskedelmi bíróság közreműködésével.
    Az elkövetkező időszakban magánosítani fogják még az adai Potisje Szerszámgépgyárat és Öntödét és az Akotex textilipari céget. Az Akotex az első árverésen nem kelt el, de a február 26-ai második licitáció alkalmával gazdára talált. A készruhagyár új tulajdonosa Nagy Valéria. A Magyar Szónak adott rövid nyilatkozatában elmondta, változtat az Akotex eddigi tevékenységén, üzemrészlegeiben konzervgyárat létesít, azaz bővíti a már tulajdonában lévő moholi Zora konzervgyár kapacitásait. Elmondta azt is, hogy az Akotexban dolgozó munkások közül senki sem kap felmondást, átképezik őket, és a konzervgyárban folytathatják majd a munkát. Az Akotex egyébként 21,6 millió dinárért kelt el, tehát kezdeti áron, az új tulajdonosnak nem volt vetélytársa. Emellett nem privatizálták még az adai Iba csiszolókoronggyárat sem, mivel rendezetlen a státusa. Az üzem ugyanis egy szlovén cég leányvállalata, emiatt csak az egykori jugoszláv tagköztársaságok örökösödési megállapodása után privatizálható. A szakszervezeti elnök megjegyezte, hogy a státusuk még nem rendeződött, de jól funkcionálnak társadalmi vállalatként is. A Standard Kommunális és Adica Üdültetési Közvállalat is magánosításra vár. A szakszervezet álláspontja szerint, e közvállalatok privatizációjának alapfeltétele, és erre már alkotmányos lehetőség is van, hogy ismét községi tulajdonba kerüljenek. A községi földműves-szövetkezetek privatizációjára szintén az új jogszabályok megszületése után kerülhet sor.  

Csincsik Zsolt

mart 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Aktivnosti lokalne samouprave
Zakon o radu
Beži zimo, stiže proleće
Molski dobošar
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA