Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. március

Címoldal
Kezdődhetnek a munkálatok
Községi hírek
1848 - Ünnepi szónoklatok
Március 15.
Komolyak a befektetők szándékai
A betegrendelés változásai
Civil hidak
Korszerű felszerelés nélkül nincs fejlődés
Magánosítás felemás eredménnyel
Csatorna-, út- és járdaépítés...
Tánc és ének a hölgyek köszöntésére
Eszem ágában sincs abbahagyni!
Húsvét
Testvér testvérre lelt
A gyáróriás agóniája
Önkormányzati eseménynapló
Törökfaluban történt februárban
Hírek - események
A nyugdíjasok hírei
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Vigyázat, kullancsveszély fenyeget!
Zöld levél
Mi lesz a kóbor kutyák sorsa?
Április - Szent György hava
Póréhagyma
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

TÖRÖKFALUBAN TÖRTÉNT FEBRUÁRBAN

    Kicsiny vidékünkön mindig van valami megmozdulás, mely az itt élők számára jelentős.
    • Valkai soron az Ifjúsági otthon termében február 4-én délután szentmisét tartottak, melyen nagyon szép számban összegyűltek a helybeli lakosok. A szentmisét ft. Pósa László mutatta be, valamint az ezt követő előadást is ő tartotta. Szó volt az itt tartandó nyári táborozásról.  Ez a második alkalom, hogy megszervezték a szentmisét és az előadást. Most sokkal többen összejöttek.
    • A csantavéri Gebi takarmánykészítő vállalat termékbemutatót tartott Törökfalun 6-án, valamint 20-án Völgyparton az érdeklődő földműveseknek, állattenyésztőknek. A szervezők nagyon elégedettek voltak a részvételi aránnyal. A jelenlevők terménybemutatóban és szakmai tájékoztatásban részesültek. Az állattenyésztésben aktuális betegségeket és elhárításukat állatorvos ismertette a jelenlevőkkel. Nagyon nagy pozitívum, hogy igenis fontos és szükséges a földműveseknek előadásokat szervezni, mivel mindig vannak olyan területek az ágazatban, ami változik, és amit szükséges újból és újból elmondani.
    • A törökfalusi és völgyparti óvodások nagy örömére bábszínház látogatott el február 9-én a törökfalusi óvodába. A szegedi Csörgősipka bábtársulat két tagja elhozta a Holle anyó mesét, amit nagyon nagy örömmel fogadtak a kis kíváncsi nézők.  Gyermekeink nagyon nagy érdeklődéssel figyelték a bábjátékot és aktívan  részt is  vettek  az előadás  menetében . A két bábozó nagyon ügyesen és látványosan adta elő a jóságos és a rosszindulatú leány esetét Holle anyóval, amiből a kicsiny nézőközönség sok jót megtanulhatott, amit a mindennapi életben is megtapasztalhatunk. Az előadók számára ez már a negyedik  előadás volt aznap, de felfrissültnek érezték  magukat, ahogy az előadás közben látták a nézőközönség mosolygós arcát, és azt az örömet, amit viszonzásul  nekik adtak
    • Mit adhat a helyi közösségnek az EU? témával a Budapesti Transzparens Alapítvány előadást tartott Törökfalun az Ifjúsági teremben február 16-án. A budapesti előadó Béres Tibor és Kajári Ferenc, a zentai Európai Uniós Pályázati Szakértő Vajdasági Egyesület tagjai ismertették a jelenlévőknek az EU-s pályázatok fontosságát és az annak megírását. Mivelhogy az előcsatlakozási időszakban is van lehetőség pályázni az INTERREG és FAR programokban a szerbiai kis- és középvállalkozóknak, civil szervezeteknek nagyon fontos lenne ezeket a lehetőségeket kihasználni. Nem mindegy, hogy magunk készítjük el és írjuk meg a pályázati anyagot, vagy egy pályázatírónak adjuk oda. Az elnyert pályázatot meg kell valósítani, és el kell számolni is. Itt sok probléma adódhat, ha a pályázat szövegét nem a pályázó írja meg. Szó volt az előnyökről, de a buktatókról is valamint a falusi turizmus adta lehetőségekről. A szép számban megjelent érdeklődők végighallgatták az előadást, amelyből le lehetett szűrni a lényeget, hogy igenis az ötleteket meg kell valósítani, és pályázni kell, de az összefogásra nagyon nagy szükség van, hogy  a cél meg is valósuljon.


Dr. Lódi Gábor, a TVT alelnöke Törökfaluban

    • Villámlátogatást tett dr. Lódi Gábor TVT alelnöke a Demokrata párt adai vezetőivel együtt a törökfalusi HK területén. Első állomása a Valkai sor volt, ott megtekintette az általános iskola épületét és az egészségügyi rendelőt. Elbeszélgetett a tanítónővel és a kisiskolásokkal, akik meglepődtek ugyan, de bátran válaszoltak a vendég kérdéseire. Völgyparton megtekintette a régi szélmalmot, és helyeselte az épület rekonstruálását, melyhez a tartomány is hozzájárult. Az iskola és az óvoda megtekintésénél a helybeli óvónővel beszélgettek el a problémákról, amik az oktatás folyamán előfordulnak. Törökfaluban az egészségház meglátogatása után az általános iskola és az iskoláskor előtti intézményt nézték meg a vendégek, és beszélgettek az általános orvossal és Basity Anasztázia tanítónővel. A törökfalusi HK elnöke és titkára a vendégekkel röviden ismertette a települések lakosainak lélekszámát és összetételét. A januári választási kampány alkalmával egy ígéretet is tett dr. Lódi Gábor, amit most teljesített. Ellátogatott Ada község kis településeire, ahol a Demokrata párt elég szép számú szavazatot kapott. A villámlátogatás lebonyolódott, de az az ígéret is elhangzott, hogy Lódi úr a látottak alapján támogatást is próbál találni ezen intézmények problémáinak megoldására, csak előbb a HK dolgozza ki a feladatok megvalósításának a projektumait. A törökfalusi nőaktíva február 24-én batyubálat szervezett az ifjúsági teremben. A szervezők nagy örömére minden jegy elkelt, még majdnem nem is jutott elegendő hely a táncolni vágyóknak. A helybelieken kívül Magyarországról, és a környező településekről is eljöttek a batyubálba. A tombola főnyereménye egy porszívó volt. Az előre elkészített nagy batyu a terem közepén volt felakasztva, ez licitáción kelt el, és egy helybeli vette meg. A hangulat nagyon jó volt.
    Igaz, hogy a farsang már régen véget ért, és megkezdődött a nagyböjt, de a völgyparti gyerekeknek nagy élményt jelentett az, hogy február 28-án arcukat kifestve, hangosan végigmentek településük utcáin, miközben vitték a szalmabábút. Ezt végül az iskola udvarában elégették, és ezzel jelképesen elűzték a telet. A lakosok kíváncsian néztek ki az ablakukon, sokan pedig kijöttek az utcára is, és úgy nézték a felvonuló gyerekeket.
    Februárban a tél jelenlétét nem is igen láthattuk, csak a tavasz előhírnökei, a virágok bújtak elő a szép időjárás hatására. A rossz idő a hónap végén érkezett meg a böjti széllel.

Molnár József

mart 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Aktivnosti lokalne samouprave
Zakon o radu
Beži zimo, stiže proleće
Molski dobošar
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA